Suomiviihteen legendaarinen yhtye uransa villeistä alkuajoista: ”Ei meiltä kielletty mitään”

Viihderyhmä Kivikasvot palaa 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi hetkeksi lavalle alkuperäiskokoonpanossaan.

Vuonna 1965 perustettujen Kivikasvojen alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Matti ”Fredi” Siitonen (vas.), Ilkka Hemming Lähteenmäki, Georg ”Jori” Dolivo ja Ismo ”Saja” Sajakorpi.

8.8.2015 8:14

Vuonna 1965 Haminan reserviupseerikoulussa neljä nuorukaista perusti kokoonpanon, josta tuli yksi suomalaisen viihteen pitkäaikaisimmista tekijöistä.

Nyt 50 vuotta myöhemmin samat Kivikasvot Ilkka Hemming (Lähteenmäki), Ismo ”Saja” Sajakorpi, Georg ”Jori” Dolivo ja Matti ”Fredi” Siitonen nousevat alkuperäisnelikkonsa voimin pitkästä aikaa yhdessä lavalle.

Edessä on paluu ”sinne, mistä kaikki alkoi” Haminassa järjestettävässä RUK 118 50-vuotisjuhlakonsertissa.

Kivikasvojen ura suomalaisessa televisiossa on vertaansa vailla. Kotimainen tv-viihde oli alana yhtyeen aloittaessa vielä nuori ja kun kilpailua ei juuri ollut, pääsivät pidetyt pojat kokeilemaan ja tekemään kaikenlaista.

– Silloin me saatiin kaikki läpi, ei meiltä oikeastaan kielletty mitään, Hemming puistelee päätään.

  Elefantti studiossa

Sajakorpi kertoo 30-luvun Hollywoodia kuvailleesta sikermästä, jonka kuvauksissa studioon tuotiin valtava täytekakku ja jättisampanjapullo. Pulloon johdettiin sammutusvaahtoa pihalla olevasta paloautosta, mutta kommunikaatiokatkoksen takia TV1:n studio täyttyi tökötistä lopulta kainaloihin asti ja muun muassa studion valtava taustakangas tuhoutui.

Yksi ylpeydenaiheista on hyytävä vampyyrikertomus.

RUK:n kurssilla perustettu lauluyhtye The Stone Faces (myöh. Kivikasvot) kesällä 1965 Jotoksella ”siellä jossain”.

– Aiheutimme yhdelle sukupolvelle elinikäisen trauman vampyyrioperetillamme, Dolivo virnistää.

– Kohtaan vieläkin ihmisiä, jotka sanovat ”sä pilasit mun elämän”. Heiltä meni kauan, ennen kuin uskalsivat nukkua pimeässä, Lepakkolinna-pienoismusikaalissa kreivi Draculaa esittänyt Dolivo nauraa.

Kreivi Dracula (Dolivo) iskemässä hampaansa laulajatar Sylva Dietrichin (Maija Lokka) kaulaan Kivikasvojen vampyyrioperetissa Lepakkolinna vuonna 1980.

Hemming muistelee ryhmän päässeen myös ratsastamaan studiossa elefantilla. Tempaukset tuottivat paitsi toisinaan sotkua, myös tulosta: Kivikasvot-ohjelman jaksoja seurasi huippuvuosina 1970-luvulla häikäisevät 2,5 miljoonaa katsojaa.

Rankka työtahti

Menestyksen vuodet olivat myös uuvuttavaa aikaa. Usein päivään mahtuivat pitkät tv-kuvaukset ja illan päätteeksi ravintolashow. Fredillä oli samaan aikaan nousussa menestyksekäs sooloura.

– Uuvuimme aikalailla, sillä tahti oli todella kova. Teimme vuoteen -76 asti aivan järjettömästi hommia. Olimme yli kaksi viikkoa yhteen menoon MTV:llä kuukaudessa, Siitonen kertoo.

– Ei siinä jäänyt esimerkiksi yksityiselämälle juuri mitään aikaa, Sajakorpi vahvistaa.

Vertaansa vailla Kivikasvojen Moulin Rouge -numero syksyn 1994 sarjassa. Kuvassa mukana Hot Club Dance Companyn tanssijattaria sekä Ladies First Big band.

10 vuoden jälkeen yhtye päätyikin pistämään pillit pussiin. Kuin ihmeen kaupalla suuremmilta välirikoilta vältyttiin. Kolmen vuoden huilaamisen jälkeen Kivikasvot palasi yhteen jatkaen taivaltaan tähän päivään saakka.

– Se on selvä, että jossain vaiheessa rupeaa leipiintymään ja tuntuu että tämä on liian rankkaa. Jokaisella oli myös omia intressejään taiteen saralla, Siitonen sanoo.

– Tärkeintähän on kuitenkin se, että istumme tässä pöydän ääressä yhdessä nyt, kyllähän sekin kertoo jotain! Sajakorpi muistuttaa hymyillen.

Ura yhtä vuoristorataa

Vaikka lauantaina lavalla nähdään alkuperäiskokoonpano, marraskuussa Kivikasvot tekee 50-vuotisjuhlakiertueen nykykoonpanollaan.

Dolivo lähti Kivikasvoista Helsingin Svenska Teaternin johtajaksi vuonna 1987, taiteilijanimellä Hemming esiintynyt Ilkka Lähteenmäki vaikutti yhtyeessä vuoteen 2009 asti, jolloin hän siirtyi kunnallispolitiikkaan.

Nykykokoonpanoon kuuluvat Sajakorven ja Siitosen lisäksi Vesa Nuotio ja Henrik Lamberg.

Ilkka Hemming ja Fredi Kivikasvojen balettissa "Pienet Joutsenet" keväällä 1970. Taustalla Suomen Kansallisoopperan balettiryhmää.

Yhtyeen musiikkisikermiä, sketsejä ja viihdespektaakkeleita on kuultu ja nähty televisiossa, yökerhoissa, ruotsinlaivoilla ja konserttilavoilla jo kuudella vuosikymmenellä. Syyskuussa ilmestyy Sajakorven Kivikasvot ja mä – 50 vuotta viihteellä -teos yhtyeen seikkailuista.

Taival on ollut hengästyttävä.

– Vuoristorata on hyvä vertaus, sanoo Hemming.

– Lapsena Linnanmäen vuoristorata oli suosikkilaitteeni, jonka vasta Kivikasvot-vuoristorata syrjäytti. Siinä oli vauhti ajoittain vielä kovempi! hän nauraa.

Kivikasvot esiintyy alkuperäiskokoonpanollaan Haminan RUK 118 50-vuotta -tapahtumassa lauantaina 8. elokuuta. Kivikasvot 50 show-konsertti ”Kunniakierros” alkaa 7. marraskuuta Lahden Sibeliustalolta ja jatkaa matkaansa Lohjan Laurentiukseen, Helsingin Kulttuuritalolle, Tampere-talolle sekä Turun konserttitalolle.

Kivikasvot nykykokoonpanossaan: vasemmalta Henrik Lamberg, Ismo Sajakorpi, Vesa Nuotio ja Fredi.

Kivikasvot

Perustettu RUK:n kurssilla Haminassa 1965.

Alkuperäisjäsenet Ismo Sajakorpi, Matti ”Fredi” Siitonen, Georg ”Jori” Dolivo ja Ilkka Hemming.

Nykykokoonpanossa Sajakorpi, Siitonen sekä Vesa Nuotio ja Henrik Lamberg.

Tunnetaan humoristista musiikkisikermistään ja sketseistään, tunnetuimpia kappaleita Tankeros Love.

Mukana Matti Kuuslan Kesäterässä-ohjelman vakiovieraina kesällä 1968.

Oma ohjelma Kivikasvot Mainostelevisioon syksyllä 1969.

Ohjelma tunnetaan myös nimellä Kivikasvot Show, joka oli yksi 1970-luvun katsotuimmista ja suosituimmista tv-ohjelmista, parhaimmillaan 2,5 miljoonaa katsojaa.

Hajosi vuonna 1975, mutta palasi yhteen kolmen vuoden tauon jälkeen 1979.

Vuonna 1980 palasi televisioon 3-osaisella pienoismusikaalisarjalla Maitonaama, Kultahippu ja Lepakkolinna MTV:llä.

80–90-luvuilla revyitä jashow’ta yökerhoissa sekä esiintymisiä ruotsinlaivoilla.

90-luvulla mukana perustamassa Komediateatteri Arenaa, jossa teatteritöitä 1995–2003.

1996–2003 laulutauolla Ilkka Hemmingin ryhdyttyä lehden kustantajaksi ja mentyä mukaan kunnallispolitiikkaan.

Uusi kokoonpano keskittynyt viime vuosina tekemään show-konsertteja konserttitaloille ja teattereihin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?