Festivaalit vaikeuksissa Helsingissä, Turussa ei ongelmaa – ”Turkulaiset ovat tottuneet” - Viihde - Ilta-Sanomat

Festivaalit vaikeuksissa Helsingissä, Turussa ei ongelmaa – ”Turkulaiset ovat tottuneet”

Turun kaupungin vt. ympäristönsuojelujohtajan mukaan turkulaiset ovat jo tottuneet muun muassa Ruisrockin meluun.

7.8.2015 5:30

Helsingin kaupunki on joutunut kiistaan musiikkifestivaalien järjestäjien kanssa melurajoista. Useat musiikkifestivaalit kokevat kaupungin suhtautuvan väheksyvästi heidän toimintaansa ja lupahakemusten käsittelyyn.

Festivaalijärjestäjät kertovat asiasta tiedotteella, jonka ovat allekirjoittaneet Weekend- ja Tuska-festivaalin sekä Summer Sound Festivalin ja Sidewaysin järjestäjät. He kritisoivat muun muassa sitä, että yksi festivaali, Flow, saa luvat muita myöhäisempiin soittoaikoihin. Weekend-festivaalin järjestäjät ilmoittivat jo alkuviikosta harkitsevansa tapahtuman siirtämistä muualle.

Helsingin kaupungin tekemän päätöksen mukaan nyt viikonloppuna järjestettävällä Weekend-festivaalilla saa soittaa musiikkia enimmillään puoleenyöhön saakka.

Ruisrockissa soitettiin puoli kahteen

Turun kaupunki ei rajoita festivaalien melua samalla tavalla kuin Helsinki. Esimerkiksi Ruisrockissa bändit soittivat tänä vuonna soittaa parhaimmillaan puoli kahteen asti aamuyöllä.

Turun kaupungin vs. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki kertoo IS:lle, ettei kaupungille ole tullut paljoa valituksia festivaalien melusta. Esimerkiksi Ruisrockin melusta tuli tänä vuonna Mäen mukaan kaksi ilmoitusta.

Mäki arvioi, että pienen valitusmäärän taustalla on se, että turkulaiset ovat jo tottuneet pitkään järjestettyihin festivaaleihin.

– Esimerkiksi Ruisrock ja Down By The Laituri on järjestetty jo monena vuonna, joten ne eivät tule kaupunkilaisille yllätyksenä, hän sanoo.

Festivaalit Helsingistä Turkuun?

Mäen mielestä Turussakin pitäisi keskustella siitä, millaisissa paikoissa ja millaisiin kellonaikoihin tapahtumia järjestetään.

– Meille tulee ilmoitus tapahtumasta vain noin kuukausi ennen tapahtumaa, eikä silloin enää voi oikein mitään linjauksia tehdä. Siinä mielessä näistä asioista olisi hyvä keskustella etukäteen, Mäki lisää.

Ongelmallisimpia tapauksia ovat viranomaisen näkökulmasta Mäen mukaan sellaiset festivaalit, joiden järjestämispaikka ja aika vaihtelevat vaikkapa vuosittain.

Ympäristönsuojelujohtaja ei halua ottaa kantaa siihen, voitaisiinko Helsingissä ongelmiin joutuneita festivaaleja siirtää Turkuun.

– Tällaiset ratkaisut ovat kuitenkin yksittäistapauksia. Tilanne riippuu muun muassa siitä, missä festivaalit järjestettäisiin, ja miten kauan ne kestäisivät, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?