Viihde

Minne katosi Rockstopin Heli Nevakare? ”Rockilla ei pitkälle pötkitä”

Julkaistu:

ROCKSTOP!
Rocktoimittaja Heli Nevakare haastatteli aikoinaan maailmantähtiä Rolling Stonesista Kissiin. Tv-suosikin elämä muuttui ja terveys romahti, kun hänet irtisanottiin. Enää rock ei ole tärkeintä elämässä.
Onkohan Suomessa kovinkaan montaa 80-luvun loppupuolella teini-ikäänsä elänyttä, joka ei tietäisi, kuka on Heli Nevakare? Aikana, jolloin internetiä ei ollut ja taivaskanavatkin olivat vasta levittäytymässä maahan, oli Nevakareen juontama Rockstop! (1987–1992) niitä harvoja paikkoja, joissa saattoi nähdä suosikkiartistien musiikkivideoita ja haastatteluita. Jopa ulkomaalaisten.

Vielä lähes 30 vuotta myöhemminkin katsottuna Rockstop! onnistuu hämmentämään. Pörrötukkainen musiikkitoimittaja rupattelee rennosti maailmantähtien kanssa ja pian verrataan Kissin Gene Simmonsin kanssa, kummalla on pidempi kieli. Toisinaan toimittaja itse äityy laulamaan. Välillä pelleillään muuten vaan.

Itsensä pelotta likoon laittaneen Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi katsojien mielipiteitä välillä rajustikin.

– Meidän entinen suomen opettaja sanoi aikoinaan Jyväskylässä, että kylmää vettä voi juoda, kuumaa vettä voi juoda, mutta haalea vesi yököttää. Että kai se oli sitä, miettii 55-vuotias Nevakare nyt ja myöntää, ettei vieläkään ole pystynyt lukemaan kaikkea saamaansa palautetta.

Ensivaikutelma julkisuudessa viime vuosina vain vähän näkyneestä naisesta on hauras. Käveleminen on vaivalloista, sillä kolme vuotta takaperin loukattu polvi ei oikein ole ottanut parantuakseen. Nevakareen ura loppui irtisanomiseen Yleltä vuonna 2001. Sen jälkeen elämä ei ole päästänyt entistä tv-tähteä helpolla.

Kaikesta huolimatta tuttu nauru ja tutut eleet ovat tallella. Ja puhetta piisaa lähes entiseen tapaan.


Nevakare syntyi Etelä-Savon Kerimäellä vuonna 1960. Musiikki oli vahvasti näkyvillä jo lapsuuskodissa. Äiti soitti haitaria ja lauloi. Rockmusiikkiin tuli ensikosketus putkiradion kautta.

– Se oli se ihmeellinen toinen väylä, mistä musiikkia kuunneltiin. Jotakin siinä naksahti, Nevakare muistelee.

Varhaisteininä oppikoulussa ollessaan Nevakare lauloi Sinikellot-lapsikuorossa sekä soitti viulua ja hieman myöhemmin myös kitaraa. Unelma-ammatti ei kuitenkaan ollut muusikko, eikä siinä vaiheessa vielä varsinkaan toimittaja.

–  Luin kaikki Viidakkotohtori-kirjat. Minulla oli sellainen mieletön ajatus, että menisin Afrikkaan lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi, koska se homma vaikutti niin hirvittävän jännittävältä. Ja kun niissä kirjoissa kävi aina hyvin. Olisiko se siitäkin tullut, kun isäni oli ensimmäisiä rauhanturvaajia. Eli vähän oli jo tietoa siitä, millaista siellä jossain kaukana oli.


Afrikkaan asti Nevakare ei päätynyt, mutta sen sijaan hän valmistui Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan englanti. Samoihin aikoihin, 1985, tekivät paikallisradiot tuloaan Suomeen. Nevakare haki töihin Radio Jyväskylään ja Radio Cityyn ja pääsi kumpaankin. Kolmetuntisen aamulähetyksen lisäksi nainen työsti musiikkiohjelmia. Muitakin haasteita riitti.

– Sen jälkeen, kun olin tehnyt 24 tuntia putkeen Jyväskylän suurajojen tuloslähetystä englanniksi, tuntui, että ei ikinä enää. Olin, että haloo, missä maa, missä kuu? Se oli eräänlainen koetinkivi. Ajattelin, että jos tämä on aina tällaista, niin ei hyvänen aika!

– Mutta tietysti työ kiinnosti, kun se oli ihan uutta. Sain ihan itse valita kappaleita, pyytää vieraita ja valita ohjelmille teemoja, kuten vaikka kantrilaulajat, naisrokkarit tai diskopopparit.

Televisioon Nevakare siirtyi parin viikon varoitusajalla, kun TV1:n Kamoon – kielet poikki -rockohjelman toimittaja Liisa Akimof halusi hakea vaihtelua radion puolelta. Nevakaretta pyydettiin Akimofin tilalle tekemään kevään ohjelmat.

Hyvin mennyt pesti poiki pian jatkoa Tampereella. Nevakare pääsi koekuvausten kautta tekemään TV2:n tuottaman Hittimittari-ohjelman kylkeen kehiteltyä varttitunnin makasiiniosuutta, jossa käsiteltiin musiikkimaailman ilmiöitä. 1987 Nevakareen osuus laajeni omaksi Rockstop!-ohjelmakseen.


Nopeat käänteet eivät innokasta toimittajaa hirvittäneet.

– Juoksin koko ajan eessun taassun. En ajatellut kertaakaan, että tuleekohan tästä mitään. Syksyllä kävin kuuden viikon tv-työn kurssin, että pääsin vähän tutuksi niistä hirvittävän isoista laitteista.

Nevakare kertoo halunneensa kysyä haastateltaviltaan kysymyksiä, joita muut eivät kysyneet. Tarkoitus oli kaivaa artistien persoonasta esille niitä vähemmän ilmiselviä puolia.

– Ne olivat asioita, jotka kiinnostivat myös itseäni. Ei niitä samoja juttuja kiertueista ja levyistä olisi jaksanut kysellä tuntia. Halusin myös saada hereille sen artistin kysymällä esimerkiksi, milloin hän oli viimeksi itkenyt. Ne kysymykset olivat sellaisia ice breakereita, jäänsärkijöitä.


Ensimmäisen ison maailmantähden, heavylegenda Ronnie James Dion Nevakare oli kohdannut jo TV1:n puolella ollessaan.

– Diossa minua kiinnosti ehdottomasti se, mitä hän pelkää. Hän kun oli sellainen machohevimies. Hän kertoi, että ei aio enää astua lentokoneeseen jalallaankaan, koska oli kerran joutunut Australiassa myrskyyn. Tämän takia kiertueet kestivät ikuisuuden. Mitä myöhemmin seurasin, hän ilmeisesti toipui pelostaan.

Usein haastattelut ajautuivat erikoisille raiteille, kuten brittimuusikko Phil Collinsin kanssa. Takana Nevakareella oli ”kai niitten perinteisten sydänsurujen” vuoksi valvottu yö.

– Kun menin aamulla haastattelemaan Collinsia, niin hän sanoi huomaavansa, että olen itkenyt koko yön. Minä olin, että mistä hitosta se sen tietää! Collins sanoi, että kyllä hän sen näkee, koska hän tekee niin usein itse.

Pian Nevakare huomasi olevansa Collinsin haastateltavana, eikä päinvastoin. Mutta sekin oli naisen mielestä vain hauskaa.


Vahvasti mieleen painunut työkeikka oli Rolling Stones -kitaristi Keith Richardsin kohtaaminen Oslossa. Nevakareella oli kolme yötä aikaa opiskella koko Rolling Stonesin historia, joka ei ollut siinäkään vaiheessa ihan lyhyt.

– Silloinhan oli niin, että oltiin joko Beatles- tai Rolling Stones -ihmisiä. Mä olin Beatles-ihmisiä. Luin ja luin ja ajattelin, että ei hyvänen aika, eihän tällaista tietomäärää voi omaksua millään.

Jännitystä ei juuri lieventänyt ennen haastattelua käytävällä tapahtunut törmääminen Richardsiin. Tähti luuli nahkatakkiin, trikoisiin ja kettinkeihin pukeutunutta toimittajaa faniksi.

– Hän oli tulossa edellisestä haastattelusta ja sanoi, että kyllä toimittajat ovat tosi vaikeita ihmisiä. Kun menin sitten vuorollani huoneeseen, oli se aika hauska hetki, Nevakare nauraa.

Legenda osoittautui kuitenkin mitä rennoimmaksi ja mukavimmaksi ihmiseksi. Mies kertoi muun muassa muistavansa bändin vuonna 1965 Porin Yyteriin tekemältä keikalta männyt ja ”hirveän ison järven”.

Irwin Goodmania Nevakare haastatteli kaksi kertaa. Joidenkin tietojen mukaan vuonna 1988 tehty haastattelu oli muusikon viimeinen tv-haastattelu. Nevakare ei siitä tiedä, mutta hän kertoo muistavansa Irwinin asiallisena miehenä ja ”hyvänä läpänheittäjänä”.

– Kerrankin tehtiin niin, että puettiin Irwin frakkiin ja kauluspaitaan sen iänikuisen renttulookin sijasta. Irwin sanoi, että kyllä se hänelle sopii. Näytti tosi kivalta, kun hän lauloi Rentun Ruusua. Oli kiva kääntää asetelmia vähän päälaelleen.


1980- ja 90-lukujen vaihteessa naisia näkyi rockmaailmassa huomattavasti nykyistä vähemmän, myös toimittajina. Nevakareen mukaan naiseus oli sekä etu että haitta. Aina ei otettu vakavasti, ja tuntui, että oli oltava puolta parempi kuin miehet. Toisinaan Nevakaretta luultiin toimittajien sihteeriksi.

– Kerran oltiin sovittu aamiaiselle haastattelu Anthrax-bändin kanssa. Jätkät rupesivat juttelemaan siitä, mitä olivat tehneet viime aikoina, ja minä ajattelin, että tämähän on helkkarin mielenkiintoista. Sitten he rupesivat ihmettelemään, että milloinkahan se toimittaja tulee, kun tuo sihteeri on tuossa istunut jo aika kauan. Kun totuus selvisi, he olivat aivan tulipunaisia, koska olivat puhuneet kaikkea mahdollista, mitä eivät varmasti olisi halunneet mun tai kenenkään muunkaan toimittajan tietävän. Mutta jos bändillä on sellainen nimi kuin pernarutto, niin mitä muuta voi odottaa. Ne olivat poikien juttuja.

Tuli myös tilanteita, joissa Nevakare sai kuulla paikalle tullessaan, että hänen nimellään oltiin jo menty sisään takahuoneeseen. Artistien kanssa lähikontaktiin pyrkivät bändärit olivat käyttäneet vilppiä sisään päästäkseen. Myös Nevakaretta luultiin usein bändäriksi.

Hankalimpia haastateltavia olivat Nevakareen mukaan jotkut aloittelevista suomalaisbändeistä.

– Se meni usein sellaiseksi hassunhauskaksi pelleilyksi ja kummalliseksi läpänheitoksi, josta ei ollut enää kenellekään mitään iloa. Ne käyttäytyivät, kuin olisivat olleet suurempia kuin Rolling Stones. Sitten sitä oli vain, että jospa puhutaan tästä teidän Hervannan keikasta, ennen kun mennään sinne Wembley Stadionille, Nevakare nauraa.


Nevakareen haastattelemien maailmantähtien lista on loputon: BB King, Tom Petty, Paul McCartney, Guns N’ Roses, Kiss, Queen ja monia muita. Yksi mieluinen haastattelu jäi kuitenkin tekemättä.

– John Lennonilla oli hyvä syy olla antamatta minulle haastattelua, Nevakare vitsailee.

Lennon oli kuollut ampujan luotiin New Yorkissa jo joulukuussa 1980.

Rockstopin! viimeinen varsinainen jakso esitettiin tammikuussa 1992. Nevakare mielletään musiikkitoimittajaksi, mutta ohjelman lopettamisen jälkeen hän ehti tehdä vielä vuosia TV2:n leivissä paljon muutakin. Hän työskenteli muun muassa tuottajana ja toimittajana useissa musiikkiohjelmissa. Lisäksi työhön kuului muun muassa kansainvälisten hyväntekeväisyyskonserttien suomeksi juontamista.

Nevakare teki myös pieniä dokumentteja, joista yhdessä hän esimerkiksi seurasi jääkiekkojuniorien elämää puolen vuoden ajan. Markus Kajon kanssa Nevakare työsti humorististen kotivideoiden ympärille rakennettua Naurun paikka -ohjelmaa.

– Minua ei tosin enää naurattanut mikään, kun katselin kahdeksan tuntia päivässä videoita, joissa joku putoaa trampoliinilta tai liukastuu portaissa. Huomasin, että rupean kaupungillakin odottamaan, milloin joku liukastuu, hän naurahtaa.


Alkutalvesta 2001 kaikki muuttui.

– Kun yt-neuvottelut alkoivat, niin kyllähän siinä tiesi aika hyvissä ajoin, että firman linja tulee muuttumaan ja melkein tiesi senkin, että mistä päin se henkilökunnan supistaminen alkaa. Vaikka se oli tuolla alitajunnassa, niin kyllähän se silti oli hirveä tälli.

Nevakare myöntää, ettei ole toipunut iskusta vieläkään. Melkein viikoittain on unia, joissa hän on yhä työpaikalla.

– Olin aikoinani enemmän töissä kuin kotona. Sellaisen opetuksen voisin sanoa, että elämässä on muutakin, kuin se työpaikka. Jos se on sun tukikohta ja elämän suurin sisältö, olet ihan hukassa, kun se viedään pois. Yt-neuvotteluissa irtisanotut ovat usein vain numeroita, mutta varmaan jokaisella on se hirvittävä hätä. Se on kuin isku vasaralla päähän. Ensin lamaannut etkä usko sitä todeksi.

Kaikesta huolimatta Nevakare ei kadu. Hän kertoo päässeensä työn kautta paikkoihin, joihin ei olisi koskaan voinut unelmoida pääsevänsä.


Nyt Nevakare kertoo yrittävänsä elää normaalia elämää, vaikka se ei ole ollut helppoa sairastelusta johtuen.

– Keväällä 2002 painoin vain 36 kiloa. Minulle tuli niin paha syömishäiriö, että jouduin sairaalaan. Nyt painan 63, mutta kesähelteet ovat minulle edelleen mahdottomia. Nesteet saattavat humahtaa pois ja sitten joudun tiputukseen.

Jossain vaiheessa toisesta jalasta meni nivelside. Kun se oli saatu kuntoon, Nevakare liukastui keittiöstä kahvia hakiessaan ja hajotti oikean polvensa. Siitä on jo kolme vuotta, mutta jalka vaivaa edelleen.

–  Yritän toipua ja elää aika monen sairauden kanssa. Tietenkin se masentaa, kun ei ole psyykkisesti eikä fyysisesti ihan balanssissa.

Kaikesta huolimatta Nevakare haaveilee toipuvansa vielä työkykyiseksi. Musiikkiakin tekisi mieli tehdä, jos vain keskittymiskyky riittää. Yhtenä haaveena olisi saada vielä aikaan väitöskirja Casablanca-elokuvasta.

Toimittaja seuraa yhä aktiivisesti musiikkimaailmaa ja käy keikoilla.

– Brittipop on kolahtanut eniten, kuten Coldplay. Ja miksei jenkitkin, 30 Seconds to Mars, Maroon 5, ja onhan näitä. Mutta kyllä se usein menee vanhoihin suosikkeihin, kuten Jackson Browneen, Eaglesiin ja Carpentersiin. Huomaan, että näitähän mä nyt taas kuuntelen, eri paketissa vaan.


– Rock on minulle tärkeintä elämässä. Kaikesta muusta voin luopua, totesi Nevakare IS:n haastattelussa keväällä 1985.

Nykyisin hän ajattelee toisin.

– Mun mielestä elämä on tärkeintä elämässä. Ja terveys. Rockilla ei loppupeleissä pitkälle pötkitä.

Spontaaniksi ja rämäpäiseksi, mutta myös perfektionistiksi tunnustautuva Nevakare ei usko, että hänestä olisi tullut toisenlaista ihmistä, vaikka tie olisi vienyt aikoinaan viidakkotohtoriksi Afrikkaan.

– Uskoisin, että olisin ollut hyvinkin samanlainen. Ekan rummun soidessa olisin liittynyt bändiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt