Maailman suosituin turkulaisduo Matti ja Teppo – lue IS:n pitkä juttu väsymättömistä iskelmäveljeksistä! - Viihde - Ilta-Sanomat

Maailman suosituin turkulaisduo Matti ja Teppo – lue IS:n pitkä juttu väsymättömistä iskelmäveljeksistä!

Viidettä vuosikymmentä keikkailevat iskelmätaivaan ikisuosikit, Matti ja Teppo, viihtyvät edelleen tien päällä.

1.8.2015 7:04

– Yli 45 vuotta ollaan tätä hommaa tehty. Sille ajalle mahtuu monta muistoa, monta keikkaa ja monia myytyjä levyjä, Teppo Ruohonen sanoo ja luo katseensa seinälle. Sitä koristaa useampi rivi kultalevyjä, muutama platinakin.

Hän huokaa syvään.

– Tietysti ne myyntimäärät olivat aikoinaan ihan eri luokkaa kuin mitä tänä päivänä.

Ollaan Matin ja Tepon levyjä kustantavan MTR Musicin toimistolla Turun Kaskenkadulla. Vieressä nyökyttelee velipoika ja firman toimitusjohtaja Matti Ruohonen.

– Levybisnes on muuttunut ihan totaalisesti. Kaikki tietävät, miten vaikeita vuosia nyt eletään. Myyntimäärät ovat vähentyneet niin Suomessa kuin maailmallakin. Se on kaikkien yhteinen murhe.

– Mutta meillä on onneksi vielä se tilanne, että moni kuuntelijamme ostaa levyn. He haluavat hankkia sen konkreettisena. Nuorempi kuuntelijakunta on ilman muuta siirtynyt nettiin.

Erilaiset internetissä toimivat musiikin suoratoistopalvelut kuten Spotify ovat tuottaneet harmaita hiuksia iskelmäduolle.

– Tilanne on vielä sikäli epäselvä, että miten nämä eurot ja pennoset tekijöille netistä oikein tulevat.

Matti ja Teppo ovat myyneet 46 vuotta kestäneellä urallaan uskomattomat 1,5 miljoonaa äänitettä, 31 kultalevyä ja kahdeksan platinalevyä. Ikivihreän iskelmäduon toimisto sijaitsee Turun Kaskenkadulla.­

Mutta Matti, 65, ja Teppo Ruohosella, 67, on kaikesta huolimatta syytä hymyyn. Suomen suosituimmat turkulaisveljekset kuuluvat vielä uransa viidennelläkin vuosikymmenellä halutuimpien iskelmäesiintyjien joukkoon.

– Olemme sikäli ihanassa tilanteessa, että olemme edelleen onnellisessa kultalevyputkessa. Se on antanut meille määrätyn tsempin tässä vuosien varrella, Matti myhäilee.

– Ja onhan se kiva, että kun levy tehdään, niin se käy kaupaksi ja sitä halutaan tulla kuuntelemaan keikoille.

Ja keikkoja riittää. 1960-luvulla läpilyönyt veljespari vietti viime vuonna 45-vuotisjuhlavuottaan, mutta merkkipaalu ei hidastanut vauhtia. Päinvastoin, sympaattiset kultakurkut heittävät tänäkin kesänä yli 40 keikkaa.

–Tanssitamme ja laulatamme jo kolmatta, jopa neljättä sukupolvea. Meillä on vakiintunut faniryhmä joka jaksaa olla kiinnostunut meistä. Se on meidän onnemme ja olemme kiitollisia siitä, Matti ja Teppo Ruohonen iloitsevat kuin yhdestä suusta.­

Kokonaisvaltainen show

Matti ja Teppo tunnetaan paitsi loppumattomasta hittikavalkadistaan, myös kappaleiden väliin heitetyistä vitseistä. Niitä legendaarinen veljespari kutsuu ”herjoiksi”.

– Esiintymisessä ehkä suurimmat paineet tulevat siinä, kun heitämme herjaa biisien välissä. Ettei tule aina samoja vitsejä, kun yleisön joukossa on kuitenkin aina niin paljon samoja naamoja kuuntelemassa, Teppo naurahtaa.

Miten nämä herjat sitten syntyvät?

– On siellä spontaaniakin juttua joukossa, mutta olen kyllä kahlannut kaikki maailman vitsikirjat läpi ja hahmotellut niistä Matti ja Teppo–vitsejä, Teppo paljastaa.

– Mutta keikkatilanteet ovat sellaisia, että vitsien pitää olla nasevia. Biisin jälkeen herja, ja sitten saman tien uusi biisi soimaan.

–Meiltä tullaan kyselemään, että mistä tuo kaikki energia löytyy? Ja sitä me vähän itsekin ihmetellään, edelleen kovasti keikkailevat Matti, 65, ja Teppo Ruohonen, 67, nauravat.­

Vitsien lisäksi Matin ja Tepon esiintymistä leimaavat tietyt tanssiliikkeet, jotka nekin saavat hymyn huulille yleisössä.

– Meidän mielestä viihdyttäminen on kokonaisvaltaista hommaa. Pelkkä laulu ei riitä, vaan täytyy olla jotain muutakin. Siksi jaksetaan heittää herjaa ja tehdä muutamia kevätjuhlaliikkeitä lavalla.

Matti ja Teppo ovat tottuneita poseeraamaan. He tekevät sitä pyytämättäkin, jatkuvien ”jes!”-huudahdusten säestämänä. –Kun esiinnymme, haluamme että Matti ja Teppo tarjoavat kokonaisvaltaisen show’n, veljekset kertovat.­

Edellä mainitut elementit ovat tulleet iskelmäduon ohjelmistoon vasta 2000-luvulla. Vuosien varrella kaikkeen tekemiseen on kuulemma muutenkin tullut ”rennompi meininki”.

– Okei, meillä on hittibiisit, erinomainen bändi, valot, savut ja kaikki, mutta show-herjaakin kaivataan, Matti muistuttaa.

– Haluamme, että kun Matti ja Teppo tulevat lavalle, niin se on aina vähän spesiaalimpi ilta!

Suomen suosituimmat turkulaisveljekset pitävät keikkakuntoa yllä vuosittaisella etelänlomalla. Itse harrastan myös avantouintia. Pintaverenkierto alkaa kiertää kummasti, kun nousee merestä ylös, huhtikuussa talviturkin heittänyt Teppo Ruohonen kertoo.­

”Matkustaminen on raskainta”

Keikkailussa on kuitenkin varjopuolensa. Kuten monet muutkin artistit, myös Matti ja Teppo ovat saaneet vuosien varrella huomata ammatin varjopuolen.

– Matkustaminen on raskainta. Pyrimme siihen, että heitämme samalla suunnalla useamman keikan. Oikein säälittää, kun jollain artistin keikkalistalla voi olla Mäntsälä tänään ja Ivalo huomenna. Sellaista yritämme välttää, Teppo korostaa.

– Mutta meillä on aina juttukaveri läsnä. Satoja kilsoja kun tuolla vedetään, niin puhutaan politiikasta, urheilusta ja maailmanmenosta – kaikesta mahdollisesta, Matti lisää ja jatkaa:

– Ja vaikka kuinka oltaisiin vara-akuilla, niin kun keikka alkaa, huomaamme olevamme kuin nuoret varsat laitumella! Vaikka oltaisiin aivan puolikuolleita, niin vedetään silti kunnon show, Matti vakuuttaa.

Teppoa alkaa naurattaa.

– Juu! Siitä on monta esimerkkiä, kun jengi ihmettele meidän nuokkuvan autossa ennen keikkaa, mutta sitten h-hetkellä olemmekin aina huippuvedossa!

– Ja sen on huomannut, että pidemmän lomajakson jälkeen menee yleensä kaksi tai kolme keikkaa, ennen kuin taas pääsee kunnolla käyntiin, Teppo tietää.

Kaksikon noin kaksituntinen, tarkkaan hiottu keikkasetti menee kuulemma yhdessä hujauksessa.

– Kovin fiilis on aina kahden viimeisen biisin aikana. Silloin tulee aina hämmästeltyä, että joko tämä loppuu!

Vain massiivisin Mersu kelpaa

Kaksikko taittaa keikkamatkansa vuosien varrella tutuksi tulleella nelipyöräisellä.

– Me kun ei autoista eikä mekaniikasta ymmärretä yhtikäs mitään, niin meillä täytyy olla varma peli. Siksi meillä on ollut Mersu jo viimeiset 30 vuotta, Matti paljastaa.

– Ja nyt se saatiin juuri vaihdettua uuteen. Mutta johan edellinen olikin neljä vuotta vanha.

Päällisin puolin leppoisa ja hyväntuulinen veljespari myöntää kokeneensa kovia paineita vuosien varrella. –Monien muiden artistien ei tarvitse kuin mennä lavalle laulamaan, mutta me ollaan tehty itse biisit, myyty keikat ja pyöritetty tätä hommaa yksin.­

Ihan millä tahansa Mersulla veljekset eivät huristele, vaan Mercedes-Benzin suurimmalla mahdollisella henkilöautomallilla, eli S-luokan Mersulla.

– Siellä on kaikki herkut, juuri niin kuin johtaja haluaa, Teppo naurahtaa.

– Se on vähän kuin meidän toinen kotimme. Näinkin täytyy sitä asiaa ajatella. Täytyy olla varma peli, joka vie meidät paikasta A paikkaan B. Siellä on oltava kaikki kondiksessa.

Onko Matilla raskas kaasujalka?

– Ei ole. Ollaan vältytty sakoilta, olemme olleet tosi tarkkoja sen suhteen, Teppo vakuuttaa.

– Tässä uudessakin Mersussa on ne kennot, jotka ilmoittavat nopeusrajoituksen. Kun nopeusrajoitus vaihtuu satasesta kahdeksaankymppiin, niin vauhtia ei tarvitse miettiä.

Pallon potkiminen päättyi äidin käskystä

Väsymättömän keikkakunnon taustalla on kaksi tekijää:

Ensimmäinen on jo teini-iässä, pääosin Turun Palloseuran jalkapallojoukkueessa luotu peruskunto, jota veljekset vaalivat edelleen aktiivisella liikunnalla.

– Voitimme silloin aikoinaan aika paljon mestaruuksia. Ja kun asuimme vielä Urheilupuiston vieressä, niin pelattiin aamusta iltaan.

– Joskus päästiin Hesaan pelaamaan ja joskus Tampereelle, mutta sitten kun lopetettiin, niin kaverit alkoivat käydä pelireissuilla jossain Rostockissa. Se harmitti meitä, veljekset myöntävät.

Matti ja Teppo nähtiin TPS:n jalkapallojoukkueen paidassa B-juniori-ikään asti. Sen jälkeen nappikset lyötiin naulaan, sillä lopettamiskäsky kävi niin sanotusti ylemmältä taholta.

– Meillä oli niin tiukka äiti, että jossain vaiheessa hän tuli sanomaan valmentajalle, että nyt tämä touhu loppuu! Että pojat alkavat tehdä musiikkia. Ja tässä kohtaa voimme olla äidille kiitollisia, veljekset myhäilevät.

Lopulta Matti ja Teppo pääsivät musiikin avulla maailmalle. He muistelevat edelleen 1960-luvun lopun Puolan reissua.

– Heitimme ensimmäisiä keikkojamme Sopotin laulufestivaaleilla. Joku sai ylipuhuttua meidät sinne, Kuoppamäen Jukka ja Katri Helenakin olivat siellä.

Matti ja Teppo ovat yhä hyvässä fyysisessä kunnossa. Aikoinaan TPS:ssä jalkapalloa pelanneet veljekset pitävät itsensä tikissä mm. pitkillä kävelylenkeillä jokavuotisella talvilomalla Kanariansaarilla.­

Jo 40 talvea Kanariansaarilla

Toinen osatekijä keikkakunnon taustalla on rituaali, josta Ruohoset ovat pitäneet kiinni kaikkein hurjimpinakin keikkavuosina.

– Olemme jo melkein 40 vuotta viettäneet tammi-maaliskuun etelässä. Siitä emme ole lipsuneet, vaikka keikoillekin on kyllä pyydetty, veljekset korostavat.

– Sen jälkeen kunto on aika kova, koska siellä tulee käveltyä niin mielettömästi, monta tuntia päivässä. Ja kun sitten taas lähdemme keikoille, niin ollaan ruskettuneita ja hyvässä kunnossa. Sillä jaksamme tiiviin keikkatahdin.

Joskus tahti on ollut liiankin tiivis. Hyväntuulinen kaksikko piti heinäkuussa ensimmäistä kertaa koskaan pienen hengähdystauon.

– Vuosi sitten hieman hermostuin, kun Matti oli mennyt myymään yli 20 keikkaa heinäkuuksi, Teppo hymähtää mutta naurahtaa heti perään:

– Vaikka meillä molemmilla on eläkeläiskortit, niin pidemmän loman aikana alkaa jo ajatella, että pääsisipä jo takaisin lavalle!

Sitä toivovat myös innokkaimmat fanit, jotka suunnittelevat jopa kesälomansa Matin ja Tepon keikkakalenterin mukaan.

– Talven aikana tulee sähköpostia, että missä me pyörimme ja mihin aikaan! Voi sanoa, että he ovat todellisia superfaneja.

Moinen kiinnostus ja yhä jatkuva keikkailu sekä suosio muutenkin vetävät veljekset nöyräksi.

– Tanssitamme ja laulatamme jo kolmatta, jopa neljättä sukupolvea. Meillä on vakiintunut faniryhmä, joka jaksaa olla kiinnostunut meistä. Se on meidän onnemme ja olemme kiitollisia siitä.

Matti ja Teppo ovat keikkailleet kaikkialla Suomessa, mutta veljesten sydän sykkii kotikaupunki Turulle. Yksi pitkän uran salaisuuksista on terveelliset elämäntavat. –Emme koskaan ole tupakoineet ja alkoholiakin otetaan vain lomalla, jos otetaan.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?