Uutisvuodon Baba Lybeck: ”Olen tasaisin välein päättänyt siirtyä kokonaan pois ruudusta”

Julkaistu:

TV-TÄRPIT
Uutisvuodon ylituomarina paremmin tunnettu Baba Lybeck on myös suositun Helil kyläs -ohjelman tuottaja ja toinen käsikirjoittaja.
Helil kyläs, su 2.8. TV1 klo 11.15

Baba Lybeck, sinut tunnetaan Uutisvuodon ylituomarina sekä entisenä uutisankkurina. Murrerunoilija Heli Laaksosen emännöimässä Helil kyläs -ohjelmassa olet kuitenkin tuottajana ja käsikirjoittajana. Kuinka päädyit tuohon rooliin?

– Vedän paljon seminaareja ja keskustelutilaisuuksia, ja pari kertaa minulla on ollut ilo olla samassa seminaarissa Helin kanssa. Olen ollut hyvin otettu siitä, miten hän ottaa yleisönsä ja saa heidät nauramaan. Tuli mieleen, että Heli sopisi mainiosti keskusteluohjelman emännäksi, ja talvella 2014 otin häneen yhteyttä ja kysyin, että kiinnostaisiko. Suureksi ilokseni häntä kiinnosti, ja ilmeni kaiken kukkuraksi, että meillä oli aika yhteneväiset ajatukset siitä, minkälainen ohjelmasta pitäisi tulla.

Oletko tehnyt enemmänkin tuottajan ja käsikirjoittajan töitä, ja missä ohjelmissa?

– Esiintyminen on itse asiassa vain pieni osa siitä, mitä olen työkseni tehnyt. Nelosen uutisissa olin paitsi ankkuri, myös toimittaja ja uutistuottaja. Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa olin toimitussihteeri, joka käytännössä on sama asia kuin tuottaja, mutta ilman budjettivastuuta.

Onko mukavampaa olla ruudun reunalla vai ruudussa?

– Tätä olen urani aikana pohtinut paljon. Kummassakin roolissa on hyvät ja huonot puolensa ja kumpikin kiinnostaa minua. Tasaisin välein olen päättänyt siirtyä kokonaan pois ruudusta, kun kyllästyn julkisuudessa olemiseen. Olen välillä myös joutunut taistelemaan oikeudestani saada tehdä muita kuin esiintyjän töitä. Nelosen uutisissa teimme vaatimuksestani kirjallisen sopimuksen päätoimittaja Eero Hyvösen kanssa, että saan tehdä myös tietyn määrän toimittajan vuoroja. Muuten olisin vain ollut ankkurina. Pesti Uutisvuodossa oli myös suuri käännekohta, jonka yhteydessä jouduin pyörtämään päätöstäni pysyä poissa ruudusta. Se oli työtarjous, josta en yksinkertaisesti raaskinut kieltäytyä, meni syteen taikka saveen. Tiesin sen olevan työ, joka tuo paljon julkisuutta mukanaan, ja se pisti miettimään. Näin jälkeenpäin voin todeta, että päätös oli oikea.

 

Aina kun EN ole yrittänyt mitään ja uskaltanut vain olla oma itseni, olen onnistunut työssäni.

Kerro alalle haluaville, miten sinusta tuli sinä.

– Tähän en tiedä oikein mitä vastaisin. En tiedä sitä ihan itsekään. Hyvin paljon olen toiminut intuition varassa. Aina kun EN ole yrittänyt mitään ja uskaltanut vain olla oma itseni, olen onnistunut työssäni. Pääsin suoraan koulunpenkiltä työelämään ja "uraputkeen", mutta äärimmäisen tärkeää ammatillisen kehitykseni kannalta on ollut se, että olen samalla opiskellut töiden ohessa ja valmistunut filosofian maisteriksi. Se on avannut paljon lisämahdollisuuksia työntekoon.

Helil kyläs -ohjelmassa Heli Laaksonen keskustelee vieraidensa kanssa kotonaan Raumalla Kodiksamin kylässä. Hän on myös ohjelman toimittaja ja toinen käsikirjoittaja. Minkälainen työnjako teillä oli?

– Helin kanssa oli hyvin helppo työskennellä. Työnjako tuli kuin itsestään. Käytännössä teimme käsikirjoitukset viime kesänä sähköpostipallotteluna. Pidin tärkeänä, että ohjelma on vahvasti Helin näköinen ja kuuloinen. Siksi mietimme alussa tarkkaan keskustelujen aiheet. Helillä oli toistakymmentä aihetta, joista hän halusi puhua, ja niistä siivilöityivät lopulta nämä kymmenen. Minä vedin suuria linjoja (dramaturgiaa, sisällön kirkastamista, miten keskustelu etenee, mitä käsitellään missäkin vaiheessa, mikä on tunnelma ja visuaalisuus), Heli täytti (kirjoitti omat puheensa, kysymykset ja pohtimiset, ja vaikutti vahvasti myös visualisuuteen). Heli joutui myös "kääntämään" kaikki lisäykseni käsikirjoitukseen, sillä en valitettavasti osaa "lyhkäst suome".Tällä viikolla ohjelman vieraana on emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas. Kuinka ohjelman vieraat valikoituivat?

– Vieraat valikoituivat pitkälti Helin toivomusten mukaan, mutta siihen oli toki myös tilaajalla eli Ylellä sanansa sanottavana. Pidin tässäkin asiassa tärkeänä, että noudatamme Helin toivomuksia, sillä se takasi mielestäni hyvän tunnelman ja keskustelun intesiteetin. Ajatuksena oli, että vieraat eivät olisi niitä aivan tavanomaisimpia. Oman haasteensa aiheutti myös kuvauspaikan sijainti. Palkkasimme Emil Pääkkösen kuljettamaan vieraita Kodiksamiin milloin Helsingistä, milloin Tampereelta. Raimo Sailas oli ensimmäinen vierastoivomuksemme. Sain itse asiassa ohjelman idean hänen ja Helin kohtaamisesta Turussa järjestetyssä seminaarissa. Huomasin, että heillä synkkasi erinomaisen hyvin, ja se oli mielestäni yllättävää, sillä he edustavat hyvin erilaisia maailmankuvia. Myöhemmin sain huomata, että niin ei ehkä kuitenkaan ole. Kannattaa katsoa Sailaksen kyläily Helin luona, sillä se on ainutlaatuinen. Sellaisena emme ole tottuneet näkemään emeritus valtiosihteeriä.

Sarja on kuvattu elokuussa 2014. Mikä oli parasta ohjelman tekemisessä?

– Parasta ohjelman tekemisessä oli viettämämme aika kuvankauniissa Kodiksamin kylässä. Vastaanotto oli valtavan lämmin. Minä hautasin kertaheitolla ennakkoluuloni autioituvasta maaseudusta. Elinvoimaisempaa, vauraampaa ja lämminhenkisempää paikkaa saa hakea. Kahden viikon aikana meille avautui myös monia, salaisia paikkoja. Kodiksamista löytyy esimerkiksi privaatti traktorikokoelma, jonka vanhin traktori on vuodelta 1927. Näimme myös paljon hienoja lintuja, muun muassa kurkia ja merikotkan. Parasta oli myös työryhmän mutkaton ja hyvähenkinen työskentely. Meillä oli kivaa. Ja Helin ja järjestäjä/valokuvaaja Miikka Lappalaisen vieraanvaraisuus ja lämpö oli sanoinkuvaamatonta. Olen ikuisesti kiitollinen, että sain mahdollisuuden tutustua paremmin Heliin.

Mikä oli ikävintä ohjelman tekemisessä?

– Tämä oli siitä harvinainen projekti, että mikään ei oikeastaan ollut kovin ikävää. Ehkä kuitenkin editointiaika, sillä jouduimme jättämään paljon hyvää tavaraa pois tilanpuutteen vuoksi. Ohjelman olisi pitänyt olla tunnin mittainen, niin hyvää ja poikkeuksellista materiaalia saimme aikaan.Katso kaikki viikonlopun ohjelmatiedot Iltapulusta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt