Merkittävään ikään päässyt taiteilija Åke Hellman kiittää: 100 vuotta hyvää elämää - Viihde - Ilta-Sanomat

Merkittävään ikään päässyt taiteilija Åke Hellman kiittää: 100 vuotta hyvää elämää

Taiteilija Åke Hellman täytti sunnuntaina 100 vuotta. Asetelmien lisäksi hänet muistetaan erityisesti muotokuvista. Joukkoon mahtuu myös presidenttien puolisoita.

25.7.2015 7:32

SUOMALAINEN taiteilija ja professori Åke Hellman istuu idyllisen ateljeekotinsa olohuoneessa ja kättelee tulijoita lämpimästi. Erityisesti asetelma- ja muotokuvamaalauksistaan tunnettu Hellman täytti sunnuntaina 100 vuotta.

Hellmanin keramiikkataiteilijatytär Åsa Hellman valottaa seinille ripustettujen öljyvärimaalausten taakse kätkeytyviä tarinoita. 1950-luvulla rakennettu talo on myös hänen ja hänen arkkitehtiveljensä Karl-Johanin lapsuudenkoti.

Hellman maalasi paljon perheenjäseniään. Olohuoneen ikkunan vieressä olevassa maalauksessa Hellmanin pitkäaikainen elämänkumppani ja hänen lastensa äiti, vuonna 2004 kuollut taiteilija Karin Hellman on nojatuolissa viltin alla lepäämässä. 1970-luvulta peräisin olevan maalauksen nimi on Flunssa.

Åke Hellmanin piirros vaimostaan Karinista.­

ÅKE Hellman piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1939. Hän on pitkän uransa aikana kokeillut useampia öljyvärimaalauksen lajeja: asetelmia, figuurisommitelmia, maisemia ja muotokuvia.

Hellman maalasi Taideteollisuuden keskuskoulua käydessään aluksi akvarelliväreillä. Hän löysi kirjastosta saksankielisen kirjan, jossa opastettiin, miten öljyvärejä on mahdollista sekoitella. Kun opetusvaiheessa sallittiin öljyvärien käyttö, Hellman teki jo itse värejä sekoittelemalla pigmenttejä.

Taideteollisuuden keskuskoulussa parikymppinen Hellman tapasi myös vaimonsa Karinin. Pariskunta meni naimisiin 1942 ja sai kaksi lasta.

Yhteisiin vuosiin mahtui ulkomaanreissuja Välimeren maihin, jolloin koko perhe telttaili kuukausia yhdessä. Lapsille reissut olivat mukavaa vaihtelua arkeen, vanhemmat maalasivat ja hakivat inspiraatiota vehreistä maisemista. Perhe hankki myös 1960-luvulla mökin Provencesta, Ranskasta.

Hellmanin mieleen ovat jääneet kirkkaasti myös talvi- ja jatkosodat, joissa hän työskenteli lääkintämiehenä – ja piirsi.

– Piirsin lukuisten rintamatoverien muotokuvia ja karjalaisia maisemia, Hellman muistelee.

Kerran hän istui ja maalasi maisemia, kun viholliset huomasivat valkoisen piirustuslehtiön. Sen jälkeen kranaatit lentelivät.

– Ensin he ampuivat liian pitkälle, mutta sitten se lähestyi. Suojauduin ojaan, ja kranaatti osui paikkaan, jossa olin ollut piirtämässä, Hellman jatkaa.

HELLMAN on tunnettu myös muotokuvistaan. Hän maalasi paljon merkittävissä asemassa olevia yliopiston, kirkon ja valtion edustajia. Maalattavat tulivat usein Hellmanin kotiin autonkuljettajansa kanssa. Yhden maalauksen työstämiseen tarvittiin kymmenkunta käyntikertaa.

Maalattavien joukossa oli miesten lisäksi myös naisia, kuten presidentti Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston puolisot Sylvi Kekkonen ja Tellervo Koivisto.

– Sylvi Kekkonen oli jo kuollut, kun isäni maalasi hänet valokuvista. Äitini istui myös mallina samantyyppiset vaatteet päällä, Åsa-tytär kertaa muotokuvan syntyvaiheita.

Tellervo Koiviston muotokuva syntyi perinteisimmin keinoin: Koivisto istui ateljeessa useamman kerran mallina.

Muotokuvat ovat esillä Presidentinlinnassa. Hellman muistaa, miten presidentti Kekkonen reagoi edesmenneen vaimonsa muotokuvaan. Kun iäkäs Kekkonen johdettiin sisään, hän pysähtyi muotokuvan edessä, katseli sitä ja sanoi ”Tämä on hyvä taulu”.

– Isä sai sen jälkeen yksityistilauksen Kekkosen toiseen kotiin, Åsa-tytär kehaisee isäänsä.

LÄMPÖÖN, sinne Hellman kaipaa. Talvet Suomessa ovat olleet vaikeita aurinkoon tottuneelle miehelle. Välillä hän pääsee vierailemaan Ranskan-kodissa naispuolisen hyvän ystävänsä kanssa.

Maalaaminen jäi viitisen vuotta sitten, ja nyt Hellman viettää eläkepäiviään Porvoossa. Vaikka lämpö on kaukana, lähellä ovat lapset ja lapsenlapset. Hellman muistelee menneitä vuosia ja vuosikymmeniä lämmöllä.

– Olen kiitollinen, että minulla on ollut hyvä elämä.

Karin ja Åke Hellmanin 100-vuotisjuhlaseminaari 13. syyskuuta Kulttuuritalo Grandissa Porvoossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?