Illalla tv:ssä: Myrskyluodon Maija alkaa – sarjan taustalla traaginen tarina

Julkaistu:

Tv-tärpit
Myrskyluodon Maijan tv-versio on ihastuttanut suomalaisia jo viidellä vuosikymmenellä. Sarja on koskettava kuvaus ihmisen elämästä luonnon armoilla.
Myrskyluodon Maija, 29.6.–4.7. Teema klo 21.00

Myrskyluodon Maija on onnistunut koskettamaan tv-katsojia ilmestymisestään 1976 aina tähän päivään saakka. Nöyrästä mutta sisukkaasta Maijasta on muodostunut kiinteä osa suomalaisen television henkilögalleriaa.

Tänä kesänä kuusiosaista minisarjaa pääsee seuraamaan Teeman toiveuusintana peräkkäisinä päivinä 29.6.–4.7. Viimeksi sarja on nähty ruudussa joulukuussa 2007.

Tv-klassikko perustuu kirjailija Anni Blomqvistin (1909–1990) Myrskyluoto-kirjasarjaan. Kirjailija oli itse kotoisin Ahvenanmaalta, ja hänen miehensä oli Maijan aviomiehen tapaan kalastaja. Blomqvistin mies ja poika menehtyivät myrskyssä ollessaan kalastusretkellä.


Åke Lindman ohjasi sarjan Yleisradion ruotsinkieliselle televisiolle, mutta teos saavutti myös suomenkielisen väestön suosion. Sarja nousi ensi-iltansa 4.6.1976 jälkeen katsojalukutilastojen kärkeen ja menestyi myöhemmin samana vuonna myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Myös Lasse Mårtensonin säveltämästä tunnusmusiikista tuli klassikko.

Sarjassa vastanaineet Maija (Rose-Marie Rosenback) ja Janne (Leif Sundberg) muuttavat ulkosaaristossa sijaitsevalle autiolle luodolle ja perustavat perheen. Elämä luonnon ja ympäröivän meren armoilla on haastavaa ja työntäyteistä, mutta ajoittain myös palkitsevaa. Vuosien varrella perhe joutuu kokemaan monia vastoinkäymisiä ja menetyksiä. Perhettä koetellaan rajuilla talvilla, Jannen lähdöllä Krimin sotaan ja lapsen kuolemalla.


Sarjan yleissävy on suruista huolimatta positiivinen. Raa’an talven jälkeen koittaa aina kesä, ja vaikka kuolemanpelko on osa arkea, elämä ympärillä jatkuu. Luodolla perhe oppii tukeutumaan toisiinsa ja puhaltamaan yhteen hiileen.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt