Vesa-Matti Loiria varoiteltiin Uunon roolista – ”älä anna itseäsi viihteelle” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vesa-Matti Loiria varoiteltiin Uunon roolista – ”älä anna itseäsi viihteelle”

Näyttelijä, urheilija, muusikko ja armoitettu viihdyttäjä. Vesa-Matti Loiri ei ole koskaan tyytynyt vain yhteen rooliin.

Nelosella uusintana heinäkuussa nähtävä Loirinuotiolla-ohjelma on Vesa-Matti Loirin mukaan hänen testamenttinsa suomalaisille. Näyttelijä vietti tammikuussa 70-vuotispäiviään.

28.6.2015 11:02

Huhut kertoivat poikkeuksellisen lahjakkaasta pojasta.

Ohjaaja Mikko Niskanen kävi katsomassa näytelmää Elannon nuorisoteatterin lavalla. Sieltä hän löysi 17-vuotiaan Vesa-Matti Loirin elokuvaansa Pojat (1962).

Ikimuistoisen riipaisevassa loppukohtauksessa Loirin tulkitsema Jake juoksee ratakiskoilla saksalaisen sotilaan mukaan lähteneen äitinsä perässä. Loirin piti roikkua kiinni junassa ja raahautua sen mukana.

Kohtaus piti kuvata kahdesti. Nuorta Loiria kohtauksen kuvaaminen pelotti, mutta hän halusi tehdä sen silti.

Mikko Niskanen pakotti 17-vuotiaan nuorukaisen kysymään vanhemmiltaan luvan näytellä kohtauksessa.

– Äiti vastasi puhelimeen, ja panin aina luurin kiinni, kunnes neljännellä kerralla sain isän langan päähän. Tiesin, että hän suostuisi. Hän sanoi vain, että itsepähän tiedän mitä teen. Olinhan ollut maalivahtinakin ja osasin kaatua, Loiri muisteli Kalevalle.

Elokuvadebyyttinsä jälkeen Loiri aloitti Teatterikoulun.

Vesa-Matti Loiri teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1962 elokuvassa Pojat.

Istahti Seurahuoneella Speden pöytään

Oli kevät 1966. Vesa-Matti Loiri oli juuri valmistunut Suomen Teatterikoulusta astellessaan sisään Helsingin Seurahuoneelle. Nuori näyttelijä ajautui Spede Pasasen pöytään. ”Haluaisitko joskus tehdä yhteistyötä kanssani?” oli Spede kysynyt Veskulta. Loppu on historiaa.

Loirista tuskin olisi tullut kansan suursuosikkia ilman koomisia roolejaan, ennen kaikkea sketsihahmosta elokuvasankariksi noussutta Uuno Turhapuroa. Loirin suvereeni verbaalinen ja fyysinen komiikka herätti Uunon hahmon henkiin.

Suosittuja Uuno Turhapuro -elokuvia tehtiin vuosina 1973–2004.

Uuno-elokuvia tehtiin 31 vuoden ajan, 1973–2004. Laiskasta ja palturia tauotta jauhavasta Uunosta tuli suomalaisen elokuvan menestystarina, vaikka kriitikot lyttäsivätkin sankaria tauotta. Uuno Turhapuro armeijan leivissä veti yksistään teattereihin peräti 750 000 katsojaa 1984.

Elokuva- ja televisiotieteen professorin Henry Baconin mukaan hahmon viehätys piilee siinä, että Uuno pelaa suomalaisen miehen käsitteillä ronskisti ironisoiden ja onnistuu siinä.

Vesa-Matti Loiri on itse kertonut Helsingin Sanomien haastattelussa, etteivät viimeiset Uunot enää inspiroineet.

– Uunoja tehtiin arviolta noin kolmannes liikaa. Tuoreimmat Uunot olivat pakkopullaa, ja se kyllä näkyi lopputuloksessa.

 Tällä hetkellä Uuno ei merkitse minulle yhtään mitään. Se on taakse jäänyttä elämää.

Hän ei kuitenkaan kadu, että lähti aikanaan mukaan vuosikymmenien mittaiseksi projektiksi kasvaneeseen Uuno-rupeamaan.

– Jo ennen Uunoa vanhemmat näyttelijät varoittivat, että olet draamanäyttelijä, älä anna itseäsi viihteelle. Ihmisiä ei voida luokitella jonkun roolin takia. Voi olla, että joku tyytyy siihen yhteen rooliinsa, mutta mä en ole koskaan siihen tyytynyt, Loiri on kertonut Ilta-Sanomille.

– Tällä hetkellä Uuno ei merkitse minulle yhtään mitään. Se on taakse jäänyttä elämää.

Hannele Lauri ystävystyi Loirin kanssa Spede Show’n kuvauksissa.

”Vesku ei siedä mitään puolivillaista”

Hannele Lauri tapasi Vesa-Matti Loirin ensimmäisen kerran työn merkeissä Spede Show’ssa 1983. Lauri oli porukan ainoa naisnäyttelijä, mutta häntä ei jätetty miehisessä työympäristössä tyhjän päälle.

– Vesku antoi hyvän tuen naisnäyttelijälle. Hänen kanssaan oli turvallista näytellä ja helppo olla. Vesku antoi sanomattoman tukensa. Jos häneltä halusi kysyä jotain, niin hän auttoi aina, Lauri kertoi Ilta-Sanomille viime tammikuussa.

Loirissa yhdistyy Laurin mukaan monipuolinen ja ainutlaatuinen lahjakkuus. Määrätietoisuus on myös miehen keskeinen ominaisuus.

– Olen oppinut näyttelemisestä paljon lisää pelkästään katsomalla häntä ja ottamalla mallia. Vesku tekee kaiken tosissaan. Hän on aina aidosti läsnä, eikä siedä mitään puolivillaista, Lauri kuvaili ystäväänsä.

Loirin karisma ja laaja-alaisuus saavat Laurilta varauksettoman kannatuksen.

– Veskun karisma näkyy hänen ammattitaidossaan ja viisaissa sanoissaan. Vesku on hyvä kaikessa, mihin hän ryhtyy. Olen todennut, että mitäköhän Veskusta olisi voinut tulla, jos hän olisi vaikuttanut ulkomailla.

Lauri toivoo myös, että heidän yhteistyönsä saisi tulevaisuudessa jatkoa.

– Minua on erittäin vaikea saada nauramaan komiikan kautta, mutta Veskun sketsit naurattavat aina. Olisi myös hienoa päästä vielä tekemään hänen kanssaan draamaa.

Elokuvassa Tie pohjoiseen Loiri näyttelee Samuli Edelmannin esittämän Timon renttuisää.

”Salaa kaipasin elokuvia”

Viime vuosilta Loirin draamarooleista muistetaan psyykkisesti sairaan isän osa Aleksi Mäkelän elokuvassa Pahat pojat (2003) ja renttuisän rooli Mika Kaurismäen tie-elokuvassa Tie pohjoiseen (2012).

Näyttelijä oli jo päättänyt jättää elokuvat terveyssyistä. Kaurismäen tarjottua hänelle roolia mies kuitenkin innostui ja laihdutti kolmekymmentäviisi kiloa.

Kuvausten aikaan vahvasti ylipainoinen Vesa-Matti Loiri ei jaksanut kävellä ja epäili, pystyisikö ylipäätään näyttelemään enää.

– Mika kuitenkin kovasti vakuutteli, että kyllä sinua autetaan. Se tuntui ihanalta, Loiri jutteli elokuvan ilmestymisen aikoihin.

– Elokuvassa näytteleminen on aina ollut minulle se omin juttu, ja salaa kaipasin sitä.

Suomi-elokuvan legendat -juttusarja viikoittain IS Tv-lehdessä. Lue aiemmin ilmestyneet osat alta!

Tiesitkö?

  • Vesa-Matti Loiri (s. 4.1.1945) päätti alkaa jalkapallomaalivahdiksi, kun hän näki lapsena Helsingin olympialaisten loppuottelussa Jugoslavian Vladimir Bearan torjunnat.

  • 1970 Loiri loukkaantui vakavasti jalkapallokentällä. Sairaalassa hänen tilansa heikkeni nopeasti, ja muutaman päivän ajan hän taisteli hengestään.

  • Vesa-Matti Loiri on Biljardiliiton puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?