Aivoinfarktista toipuva Mervi Tapola: "Kuljen nykyään pyörätuolilla" - Viihde - Ilta-Sanomat

Aivoinfarktista toipuva Mervi Tapola: "Kuljen nykyään pyörätuolilla"

Mervi Tapola sai kolme kuukautta sitten aivoinfarktin. Toipumista on hidastanut revähtänyt jalka.

18.6.2015 14:11

Maaliskuussa Mervi Tapola oli tyttärensä luona leikkimässä lapsenlapsensa kanssa, kun pahoinvointi ja päänsärky alkoivat. Särkylääkkeet eivät auttaneet ja huono olo vain paheni. Tapola säikähti todenteolla kun hänen vasemmasta kädestään katosi tunto.

Sukulaisnainen tilasi Tapolalle ambulanssin, ja magneettikuvauksissa paljastui, että kysymyksessä oli aivoinfarkti.

– Parantumista ei ole tapahtunut. Kehon vasen puoli on ihan samanlainen, ei minkäänlaista muutosta, Mervi Tapola kertoo Ilta-Sanomille.

– Välillä vasen puoli on jääkalikkana. Välillä vasen puoli on kuin muurahaispesä, kihisee ja kuhisee. Se on ilkeä tunne. Ei saa nukuttuakaan. Juhannuksen jälkeen menen neurologille. Tästä ei meinaa vaan toipua. Sanotaan, että aika on paras lääke. Infarktista on kolme ja puoli kuukautta. Kuinkahan paljon aikaa vaatii?

On Merviä koeteltu muutenkin. Viikko sitten hän loukkasi oikean jalkansa.

– Olin tyttären koiran kanssa ulkona ja astuin johonkin monttuun. Kaksi kertaa aiemmin leikattu jalka revähti. Vasen jalka oli entuudestaan tunnoton, siihen ei voi luottaa olleenkaan. Nyt meni sitten oikea jalka. En pysty astumaan sillä yhtään.

Rakensi oman pyörätuolin

Sama koira on ollut Mervin kannalta kohtalokas kerran ennenkin. Eräänä jouluna tuttavanainen toi Merville lahjaksi kissaa. Kissa säikähti koiraa ja tarrautui hampaillaan Mervin käteen. Seurauksena oli vakava tulehdus ja viikon sairaalareissu.

Mervi Tapolan toipuminen aivoinfarktista on ollut hidasta. Kuva viime kesältä.­

Nyt sitten koiraa ulkoiluttaessa meni jalka.

– En pysty konkkaamaan, kun vasen jalka ei toimi ja oikea revähti. Liikun nykyään pyörätuolilla. Se ei ole oikea pyörätuoli, vaan konttorituoli, jossa on pyörät. Sillä kuljen vessaan.

– Ei vaivuta synkkyyteen. Voisivat asiat huonomminkin olla, Mervi Tapola sanoo.

Juhannussuunnitelmia Mervi ei ole vielä lyönyt täysin lukkoon. Hänen luokseen tulee sukulaisia, tai sitten hän menee sukulaisten luo.

– Varmaan juhannus menee linnun laulua kuunnellessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?