Syövästä ja alkoholismista toipuva Pekka Myllykoski: ”Olosuhteisiin nähden voin hyvin”

Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen laulaja Pekka Myllykoski, 55, toipuu kahdesta kovasta taudista: syövästä ja alkoholismista.

Pekka Myllykoski kuvattuna vuonna 2009.

13.6.2015 7:22

KULUNUT vuosi on ollut ”Freukkareiden” laulaja Pekka Myllykoskelle poikkeuksellinen: syksyllä 2014 miehellä todettiin nielusyöpä, jonka hoidot aloitettiin marraskuussa ja tammikuun alussa mies otti osaa Ylen Korkki kiinni -ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli lopettaa runsaana jatkunut alkoholin käyttö.

Toipuminen molemmista sairauksista on hyvällä mallilla.

– Elämä kulkee ihan kivasti. Olosuhteisiin nähden voin oikein hyvin, Myllykoski kertoo.

OMIEN sanojensa mukaan Myllykoski on juonut koko aikuisikänsä, mutta alkuvuodesta alkoholinkäytölle oli saatava piste. Myös laulajan bändikaverit vaativat sitä.

Myllykoski joi aikoinaan reilusti yli kymmenen alkoholiannosta päivässä. Ohjelman loppumisen jälkeen määrä on vähentynyt radikaalisti.

– Harva se ilta olen ottanut punaviiniä, mutta se on lasillinen tai kaksi. Eikä sitä tapahdu edes joka ilta. Yksi pullollinen voi kestää viikon, Myllykoski kertoo.

Syöpähoidoista Myllykoski toipuu edelleen. Olo on kuitenkin kohentunut niin syövän kuin juomisenkin osalta ja selvin päin oleminen on tuntunut hyvältä.

– Kaverit ovat sanoneet, että mies on saanut lihaa luidensa ympärille ja näytänkin terveemmältä. Hiuksetkin ovat kasvaneet takaisin, Myllykoski kertoo.

Syöpä ei ollut levinnyt muualle elimistöön ja on ollut hoidettavissa.

– Olen asennoitunut niin, että lekurit hoitavat homman ja minä sinnittelen matkassa ja teen, kuten he käskevät. Saan parasta mahdollista hoitoa, Myllykoski kertoo.

MYLLYKOSKEN vointi on ollut niin hyvä, että mies on jaksanut liikkua.

– Olen tehnyt pyöräretkiä ja eilenkin ajoin 15 kilometriä. Pätkänmatkaa menin metrolla, mutta johan siinä tuli kilometrejä, Myllykoski kertoo voinnistaan.

Nielu ei ole vielä täysin parantunut, mutta palautuminen on hyvässä vauhdissa, vaikka tauti aiheutti hetkellisen laulukyvyttömyyden.

– Nieleminen ei vielä ole normaalia, eikä alkoholia kaksin käsin pystyisikään kiskomaan. Muuten tilanne pännii, mutta siinä mielessä se ei haittaa yhtään, Myllykoski kertoo.

LAULAJA vietti vuoden ensimmäisen viikon alkoholivieroituksessa. Vielä sinne saapuessaan muusikko oli kahden promillen humalassa. Nyt humalahakuisuus ei houkuttele.

Myllykoski suhtautuu luottavaisesti alkoholinkäyttöönsä myös tulevaisuudessa.

– Toivoisin, että osaisin olla niin, ettei alkoholinkäyttö riistäydy jatkossakaan käsistä ja tulisi pidettyä pitempiä täysraittiita jaksoja, muutamia viikkoja silloin tällöin, Myllykoski miettii.

Viime vuoden marraskuussa alkanut keikkatauko saa pian päätöksen, kun Freud Marx Engels & Jung palaa keikoille kesäkuun lopulla. Miehet ovat jo aloittaneet harjoittelun.

– Välillä näen, että bändikaverit ovat hetken huolissaan, riistäytyykö juomiseni jälleen käsistä, jos otan lasillisen. Mutta ei se ole osoittanut oireitakaan, Myllykoski kertoo tyytyväisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?