Liisa, Elisa

Viihde

Kristiina Halkola kieltäytyi alastomuudesta, ura tyssäsi: ”Menetin mahdollisuuden tehdä elokuvia” – Lue koko haastattelu!

Julkaistu:

Suomi-elokuvan legendat 1/10
Kristiina Halkola täytti keskiviikkona 70 vuotta. Käpy selän alla -tähti aloittaa Tv-lehden kesäsarjan Suomi-elokuvan legendoista.
Näyttelijänä, laulajana ja poliitikkona tunnettu Kristiina Halkola täytti keskiviikkona 3. kesäkuuta 70 vuotta.

Tähti hän on ollut elämästään liki puolen vuosisadan ajan – ensimmäisestä pitkästä elokuvastaan Käpy selän alla (1966) lähtien. Se kuvasi kahta opiskelijapariskuntaa, jotka telttaretkellä järven rannalla pohtivat tulevaisuuttaan, rakastuvat ristiin, juovat, juhlivat ja harrastavat seksiä.

Mikko Niskasen rennosti ohjaama elokuva oli suora vastaisku studiokauden Suomi-elokuvien jäykkyydelle ja häveliäisyydelle.

Käpy selän alla -elokuva sai elokuvateattereissa 700 000 katsojaa. Se myös loi Halkolasta kuvan vahvatahtoisena nuorena naisena, joka pystyy sekä laulamaan Laulua rakastamisen vaikeudesta että protestoimaan poikaystävälleen kirmaamalla rinnat paljaana järveen.

Käpy selän alla teki 21-vuotiaasta Halkolasta, toisen vuoden teatterikoululaisesta, kertaheitolla filmitähden ja seksisymbolin.


Nuoruuden haaveammattina psykologi

Filmitähteyden sijaan Halkola haaveili teini-iässä psykologin ammatista. Näytteleminen Halkolalla kävi mielessä vasta abiturientti­keväänä 1964, kun hän siskonsa kehotuksesta haki Teatterikouluun.

Sisäänpääsy tuli yllätyksenä: vaikea lukioaika ja heikosti menneet ylioppilaskirjoitukset olivat saaneet Halkolan masentumaan ja uskomaan, että hän on huono opiskelija.

– Samana sunnuntaina luin ensin aamulla Helsingin Sanomista, että minusta oli tullut ylioppilas. Iltapäivällä Teatterikoulun toisen vaiheen kokeissa opettajat sanoivat, että mene pois, olet päässyt sisään.


Opiskeluaika oli Halkolalle vuoristorataa.

– Olin aika yksin uusien haasteiden keskellä. Välillä elämä oli hurmaavan ihanaa, välillä pelottavan tuskaista.

Koulun ohella Halkolaa kasvatti näyttelijänä pääsy Helsingin Yli­oppilasteatteriin. Teatterin vasemmistolaisuus ei tullut työläistaustaiselle nuorelle naiselle yllätyksenä.

– Eniten silmiäni aukaisi kolmannen maailman avautuminen: Afrikka, latinalainen Amerikka ja Vietnamin sota. Esityksissä käsittelimme yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Yhteen repliikkiin voi ladata kaiken

Elokuvanteko veti puoleensa kuitenkin enemmän kuin teatteri.

– Elokuvaa tehdessä yhteen repliikkiin voi ladata kaiken, miettiä sen jälkeen rauhassa palapelin palasia ja mennä seuraavaan.

– Käpy selän alla -elokuvaa tehdessä oivalsin kameran mustan aukon olevan katsoja, jolle kerron jotain. Huomasin, että tästähän minä tykkään helvetisti.

Myös työnantajat mielsivät Halkolan filminäyttelijäksi. Toisin kuin kurssikavereille, Halkolalle ei valmistumisen jälkeen 1967 tarjottu töitä laitosteattereista. Apuun tuli Jörn Donner.

– Donner ja muut tuottajat palkkasivat minut kuukausipalkalla tekemään elokuvia heidän yhtiöönsä. Sehän oli onnen täyttymys, koska olin työtön. Elokuvan tekeminen oli ihaninta, mitä tiesin.

Aikansa taistolaisuutta ja Ylioppilasteatterin henkeä kuvannutta Lapualaismorsianta (1967) seurasi Donnerin ohjaama ihmissuhde­draama Mustaa valkoisella sekä sen perään nopeaan tahtiin kuvattu, koulukodissa kasvaneista tytöistä kertonut Punahilkka (1968). Sitten nousi seinä vastaan.

Donner kuvasi uskalletut kohtaukset salaa

Halkola kieltäytyi esiintymästä alasti Mustaa valkoisella -elokuvan rakastelukohtauksessa. Donner päätti kuvata uskalletut kohtaukset salaa sijaisnäyttelijän kanssa.

 

Se, että ohjaaja leikkaa rooliini mukaan alastonkohtauksen keskustelematta kanssani, suututtaisi minut vielä tänäkin päivänä.

– Se, että ohjaaja leikkaa rooliini mukaan alastonkohtauksen keskustelematta kanssani, suututtaisi minut vielä tänäkin päivänä.

– Donner pelkäsi, että jos hän kertoo siitä minulle, kiellän sen, joten hän kuvasi kohtauksen joka tapauksessa.

Halkola nosti Donneria vastaan oikeusjutun, jonka hän voitti korkeimmassa oikeudessa seitsemän vuoden jälkeen. Raskaasta oikeudenkäynnistä tuli näyttelijän oikeuksien kannalta ennakko­tapaus, mutta aikoinaan se myös katkeroitti.

– Menetin mahdollisuuden tehdä elokuvia, koska olin kuukausipalkkaisena työntekijänä tuottajalle, jonka kanssa ei homma hoitunut. Osa sen ajan muistakin tuottajista oli sitä mieltä, että täällä eivät näyttelijät nenille hypi.


Hankalan naisen maine

Hankalan naisen mainetta lisäsi Kaj Chydeniuksen säveltämien vasemmistolaulujen tulkitseminen, rakastuminen Eero Melasniemeen sekä ero näyttelijäkollega Kari Franckista.

– Lehdistö kirjoitti isoja otsikoita. Minusta oli helppo saada niihin sellainen kuva, että tässä on tytöntyllerö, joka juoksee mieheltä miehelle ja haastaa työnantajia oikeuteen.

Töitä Halkola sai Televisioteatterista, jonka yhteiskunnallisesta otteesta nähtiin esimerkki Teemalla viime tiistai-iltana. Tv-elokuva Kotona rikkoi ihannetta naisesta lasten hoitajana. Uusi raskaus tekee Halkolan esittämän kotiäidin epätoivoiseksi.

 

Tyhmät naiset, älkää luopuko subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta! Sehän antaa naisille valinnanvapauden.

– Se liittyi taisteluun subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta. Nythän siitä meinataan luopua. Tyhmät naiset, älkää luopuko! Sehän antaa naisille valinnanvapauden, yhä suorapuheinen Halkola täräyttää.

Palkintoja saaneessa draamassa perheen yksivuotiasta näytteli Halkolan vanhin poika Samuel ja vanhinta, 5-vuotiasta tytärtä, nuori serkku Marja Halkola, joka ansaitsi roolista Jussi-ehdokkuudenkin.


Töitä kummankin miehen kanssa

Muista tv-töistä Halkola nostaa ykköseksi Elvi Sinervon novelliin perustuvan monologin Nousu vuorelle, joka käsitteli naisen uutta raskautta ja vaikeaa valintaa. 40-minuuttinen monologi kuvattiin 1982 yhdellä otolla.

– Kamera liikkui samaan tahtiin kuin minä, ja tunsin leijuvani lavalla.

Tämän vuosituhannen töistä näkyvimpiä on ollut Jarmo Lampelan työläis­draama Eila (2003). Halkola näytteli siinä sopivasti ay-aktiivia. Tänä keväänä hänet nähtiin MTV3:n Mummomafia-sarjassa, jossa hän ratkoi Eva-Riitta Siitosen ja Raili Hulkkosen kanssa nuorten aikuisten ongelmia.

Monesti Halkola on tehnyt töitä myös kummankin miehensä kanssa: Franck oli työparina muun muassa Televisioteatterissa ja 1980-luvun alun poliittisessa satiiriohjelmassa Hukkaputki. Melasniemen rinnalla hänet on nähty usein teatterilavoilla.

– Näytteleminen on helpompaa silloin, kun toisen tuntee oikein hyvin. Siihen liittyy ääretön luottamus, joka on tässä työssä ihanaa!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  2. 2

   Mäkihypyn maailmancupissa mainio suomalaisvenyminen – Janne Ahonen pettyi

  3. 3

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  4. 4

   Duudsonien Jukka Hildén julkaisi kujeilevan koulukuvansa vuodelta 1993 – omintakeinen tyyli villitsi fanit: ”Olen sanaton”

  5. 5

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  6. 6

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  7. 7

   Tulipallotyöryhmä laski Inarin meteoriitin arvioidun putoamispaikan – etsinnät käyntiin alkuviikolla

  8. 8

   Juuso-Petterin etsinnät jatkuvat Turussa – läheinen tunnisti joessa kelluneen kengän

  9. 9

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  10. 10

   Kiekkovalmentaja Vasili Tihonovin traaginen kuolema pysäytti Suomessakin – tyttärellä on unelma, jota harva uskaltaisi sanoa ääneen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  3. 3

   Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  6. 6

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  7. 7

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  8. 8

   Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

  9. 9

   Mikaelin, 24, miljonäärivisa katkesi kuin seinään – poistui studiosta tyhjin käsin: olisitko tiennyt vastauksen 1000 euron kysymykseen?

  10. 10

   Juuso-Petterin etsinnöissä löytyi kadonneelle kuulunut kenkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  6. 6

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  7. 7

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  8. 8

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  9. 9

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  2. 2

   Mäkihypyn maailmancupissa mainio suomalaisvenyminen – Janne Ahonen pettyi

  3. 3

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  4. 4

   Duudsonien Jukka Hildén julkaisi kujeilevan koulukuvansa vuodelta 1993 – omintakeinen tyyli villitsi fanit: ”Olen sanaton”

  5. 5

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  3. 3

   Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  6. Näytä lisää