Sense8: Matrixin ohjaajien Netflix-sarjassa sukupuoltaan korjannut päähenkilö – lue arvio! - Viihde - Ilta-Sanomat

Matrixin ohjaajien Netflix-uutuudessa sukupuoltaan korjannut päähenkilö – lue arvio!

Sukupuoltaan korjannut ohjaaja Lana Wachowski ja hänen veljensä Andy Wachowski ovat kirjoittaneet valtaväestöstä eroavan seksuaalisuuden vahvaksi osaksi uuden Sense8-tieteissarjan tarinaa.

5.6.2015 18:02

Sense8 (1. kausi), maksullinen netti-tv-palvelu Netflix

Wachowskin sisarukset tykittivät itsensä suoraan huipulle ensin kihelmöivällä rikosfilmillä Bound (1996) ja sen perään huimaavalla tieteisseikkailulla Matrix (1999).

Sen jälkeen heillä on kuitenkin ollut suuria vaikeuksia löytää tasapaino kertomiensa tarinoiden monipolvisten ideoiden ja niiden toteutuksen välillä.

Wachowskien ensimmäinen tv-sarja, Netflixin tuottama 12-osainen Sense8, on kahden ensimmäisen jakson perusteella hieman epätasainen, mutta silti heidän myöhäistuotantonsa onnistunein työ – ennen kaikkea laajan sarjan mahdollistaman laveuden vuoksi. Toisin kuin elokuvissaan, Wachowskeilla on kerrankin mahdollisuus kypsytellä, kehitellä ja kerrata tarinan teemoja luvan kanssa.

Eivätkä Sense8:n teemat ole aivan vähäpätöisiä. Erilaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemus on tuttu ajatus jo Matrixista sekä sen jatko-osista, mutta sen rinnalle sisarukset nostavat voimakkaasti erilaisten vähemmistöjen aseman ja oikeudet.

Sense8-sarja alkaa mystisellä näyllä kärsivästä naisesta (Daryl Hannah). Häntä lohduttavaa Jonasta näyttelee Lost-sarjasta tuttu Naveen Andrews.­

Nomi, transsukupuolinen lesboaktivisti

Sarjan kahdeksasta tasaveroisesta päähenkilöstä yksi on San Franciscossa asuva lesboaktivisti Nomi, joka on korjannut sukupuolensa miehestä naiseksi – aivan kuten ohjaajasisaruksista Lana Wachowski, joka Matrix-elokuvia ja Speed Raceria (2008) tehdessä tunnettiin vielä Larryna. Nomia näyttelevä Jamie Clayton on transsukupuolinen itsekin.

Jo Bound-elokuvassaan Wachowskit nostivat päähenkilöiksi lesbopariskunnan, mutta Sense8:ssä sisarukset ovat ensimmäistä kertaa urallaan tehneet valtaväestöstä eroavasta seksuaalisuudesta ison ja näkyvän osan tarinaa. Heti avausjaksossa nähdään Nomin ja hänen tyttöystävänsä suorasukainen rakastelukohtaus.

Nomia näyttelee Jamie Clayton, joka on ohjaaja Lana Wachowskin tapaan transsukupuolinen.­

Mukana on myös homouttaan peittelevä meksikolaisnäyttelijä Lito (Miguel Angel Silvestre), nuoren mustan pojan pelastava toisen polven chicagolaispoliisi Will (Brian J. Smith), järjestettyä avioliittoa kohti Mumbaissa epämukavasti kulkeva Kala (Tina Desai), ryöstöjä Berliinissä tekevä pikkurikollinen Wolfgang (Max Riemelt), Lontoossa asuva gootti-dj Riley (Tuppence Middleton), Soulissa työskentelevä bisnesnainen Sun (Doona Bae) sekä Nairobissa toimeentulon kanssa sinnittelevä bussikuski Capheus (Aml Ameen).

Miguel Angel Silvestre näyttelee meksikolaista näyttelijää Litoa, jolla riittäisi naispuolisiakin ottajia.­

Juoni käynnistyy, kun toisilleen tuntematon, eri puolilla maapalloa asuva kahdeksikko huomaa pystyvänsä jakamaan ajatuksiaan ja tunteitaan toisilleen telepaattisesti.

Salaperäinen hahmo jahtaa päähenkilöitä

Laajan sarjan toteuttamisessa Wachowskeja ovat avustaneet entuudestaan tutut kollegat: Berliiniin ja Nairobiin sijoittuneet kohtaukset on ohjannut Pilvikartaston (2012) kolmas ohjaaja Tom Tykwer. Mumbaissa ja Meksiko Cityssa tapahtuvissa jaksoissa ohjaajana on ollut sisarusten tuottaman jännärin V niin kuin Verikosto (2005) ohjaaja James McTeigue.

Keskushahmojen esittelyyn keskittyvät, melko verkkaiset alkujaksot paljastavat juonesta harmittavan vähän. Matrixin synkkiä sävyjä lainaava vetävä alku petaa mukaan sekä päähenkilöitä jahtaavan salaperäisen tahon että kahdeksikkoa puolustavan hahmon. Jännityksen sijaan tyylilajina on pikemminkin uteliaisuutta päähenkilöiden erilaisilla elämäntilanteilla herättelevä melodraama.

Juonen vastakohdat: Jonas (Naveen Andrews) yrittää suojella päähenkilöitä salaperäiseltä jahtaajalta (Terrence Mann).­

Useita päähenkilöitä ja vuosisatoja kattanut Pilvikartasto (lue IS:n arvio) hajosi valtavan juonivyyhdin painon alle, eikä sisarusten tuorein elokuva Nouseva Jupiter (2015, lue IS:n arvio elokuvasta) pysynyt sekään täysin kasassa.

Sense8:n alku luottaa vahvasti siihen, että katsoja jaksaa odottaa tarinan salojen aukeamista ajan kanssa Lost-tv-sarjan esimerkin mukaisesti. Kaksi ensimmäistä jaksoa vaikuttavat jo lupaavilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?