Puolustusvoimat tiukkana Tauskille ja Jethrolle: Pakenijat haetaan vaikka vasten tahtoaan

Maanpuolustusvelvollisuus ei ole vapaaehtoista, muistuttaa Puolustusvoimat myyntimies Jethro Rostedia ja laulaja Tauski Peltosta.

Myyntimies Jethro Rostedt ja laulaja Tauski Peltonen ovat julkisuudessa sanoneet, etteivät ole innostuneita osallistumaan Suomen puolustamiseen, mikäli tilanne sellaista vaatisi.

18.5.2015 15:56 | Päivitetty 18.5.2015 19:59

Maanpuolustusvelvollisuus ei ole vapaaehtoinen, vaan kyllä se on lain nojalla velvoittava. Jokainen meistä osallistuu siihen, muistuttaa Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

Laulaja Tauski Peltonen ja myyntimies Jethro Rostedt ovat julkisuudessa sanoneet, etteivät ole innostuneita osallistumaan Suomen puolustamiseen, mikäli tilanne sellaista vaatisi.

Rostedt, 39, kuuluu sodanajan reserviin. Ylimatruusi Rostedt on koulutukseltaan lääkintämies, eikä hänelle oltu määritelty reserviläiskirjeessä tehtävää.

Hän sanoi IS:lle olevansa tästä päätöksestä jopa iloinen.

– Se tuntui tosi mahtavalta, koska en minä olisi minnekään sotimaan muutenkaan lähdössä. Minä olen rauhan mies, Rostedt sanoo.

Sotilaspoliisi Tauski: ”Ajoissa lomailemaan”

Laulaja Tauski Peltonen puolestaan koulutettiin armeijassa sotilaspoliisiksi ja koiranohjaajaksi. Yli 50-vuotiaana hän kuuluu varareserviin.

– Minulla on asunto Gambiassa ja toinen Alanyassa, että en minä tänne kyllä sotimaan jää. Kyllä lähden kotiin täältä ja osaan varmasti ajoissa lähteä sinne lomailemaan, Peltonen kommentoi IS:lle sunnuntaina.

Puolustusvoimat: Liikkumista voidaan rajoittaa

Kalliomaan mukaan joissain valmiustiloissa reserviläisten liikkumista on mahdollista rajoittaa lain nojalla.

– Jos tilanne kiristyy, yhteiskunnallinen viestintä kertoo kaikille, milloin ei ole mahdollista liikkua vapaasti. Meidän tehtävämme on tarvittaessa tavoittaa reserviläiset palvelukseen. Nykyaikana löytyy keinoja siihen, millä henkilö voidaan tavoittaa.

Kalliomaan mukaan ulkomailla oleskelevat reserviläiset pyritään tavoittamaan kriisiaikana ensin ”normaalimenettelyillä”.

– Ja jos se ei auta, niin tavoittelua jatketaan viranomaiskeinoin ja pyritään saamaan isänmaan palvelukseen.

Kalliomaa muistuttaa, että poliisi tavoittaa halutessaan ulkomailla oleskelevat henkilöt jo tälläkin hetkellä.

– Kyllä ihmiset kiinni saadaan, viesti välitettyä heille ja saattamaan viranomaisyhteistyöllä kotimaahan tarvittaessa vasten tahtoaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?