Viihde

Tapio Suominen oppii elämään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa: ”Ajattelin itsemurhaa jatkuvasti”

Julkaistu:

haastattelu
Urheilutoimittaja Tapio Suomisen mukaan Suomessa pelätään mielen sairauksia. Siksi hän itse tahtoo puhua avoimesti ajoista, jolloin itsemurha tuntui ainoalta ratkaisulta.

TIHKUSADE piiskaa vasten ohikulkijoiden kasvoja harmaalta taivaalta. Ulkoilmasta ei uskoisi, että kesä on kulman takana. Helsinkiläisravintolan lämmössä istuva urheilutoimittaja Tapio Suominen katsoo tyynenä ulos ja ottaa vesilasistaan kulauksen.

– Kesäkuussa tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun jätin alkoholin. Huomasin, että alkoholi ja käyttämäni mielialalääkkeet seurustelevat keskenään huonosti, Suominen kertoo.

Viime vuodet ovat olleet Suomiselle käänteentekeviä. Hän erosi vaimostaan löydettyään uuden rakkauden laulaja Ann Wikströmin kanssa. Radikaalit elämänmuutokset ajoivat mielen synkkiin vesiin. Suominen on ollut kahdesti hoidossa psykiatrisella osastolla ja sai lopulta diagnoosikseen kaksisuuntaisen mielialahäiriön.

Terapiassa Suominen kävi vuoden päivät, viimeinen tapaaminen oli tammikuun lopulla.

– Tällä hetkellä voin hyvin. Tilanne on asettunut ja minun on pitänyt oppia elämään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

Kansan rakastama urheilutoimittaja tahtoo puhua sairaudestaan avoimesti. Hän haluaa auttaa muitakin ymmärtämään, että vaikka olisi kuinka syvissä vesissä, aina on toivoa paremmasta.

– Masennusvaiheissa mielenmaisemani oli äärimmäisen synkkä ja itsetuhoinen. Ajattelin itsemurhaa jatkuvasti.

Puolitoista vuotta sitten Suominen seisoi viidennen kerroksen parvekkeen kaiteella valmiina hyppäämään asfalttiin.

– Mietin miten helppoa olisi, jos vain antaisin mennä ja kaikki murheeni katoaisivat. Ihmisen mieli toimii kuitenkin ihmeellisen rationaalisesti tuollaisessakin tilanteessa. Mietin riittääkö pudotus siihen, että henki lähtee ja mitä tapahtuu, jos en kuolekaan, Suominen kertoo hiljaisella äänellä kaukaisuuteen katsoen.

Suominen kertoo, että synkkääkin synkemmät ajat tuntuvat tällä hetkellä kaukaisilta.

Lue koko Tapio Suomisen avoin haastattelu viikonlopun painetusta lehdestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt