”Rovaniemeläishäirikön” kohtalo kosketti Kansanradion toimittajaa – soitto paljasti surullisen lopun

– Ihmiset soittavat usein aika hädissään, tietää 11 vuotta Kansanradiota toimittanut Jaana Selin.

Jaana Selin toimittaa Ylen Kansanradiota 11 yhdessä Olli Haapakankaan kanssa.

16.5.2015 16:42

Viime vuonna 35 vuotta täyttänyt Radio Suomen Kansanradio on Suomen kuunnelluimpia ohjelmia ja tavoittaa viikoittain yli 400 000 korvaparia.

Idea on yksinkertainen. Ohjelman jälkeen toimittajat vastaavat puheluihin kolmen tunnin ajan. Muina aikoina ihmiset voivat soittaa maksuttomaan puhelinnumeroon mielipiteensä tai lähettää kirjeen tai sähköpostin. Lähetys koostetaan näistä yhteydenotoista, joita tulee noin 200 viikossa ympäri Suomen.

– Ei ole mitään yhtä mieltä olevaa kansaa. Meille tulee hyvin erilaisia mielipiteitä, Olli Haapakangas, 37, kertoo.

  ”Mikään ei ole meille pyhää”

Kansanradiota markkinoidaan leikkisästi kohtauspaikkana tosikoille ja veitikoille. Ohjelmassa yhdistyvät syvä huoli maailmanmenosta ja kylähulluus.

– Tämä on asiaohjelma, jossa on viihdeohjelman piirteitä, Olli Haapakangas sanoo.

– Käsittelemme kaikkea maan ja taivaan väliltä. Mikään ei ole meille pyhää, ohjelman toinen toimittaja Jaana Selin, 59, kertoo.

Toki Kansanradionkin pitää noudattaa hyviä tapoja. Esimerkiksi keskeneräisiä oikeusprosesseja ei tietenkään käsitellä.

– Kuulemme hirveän määrän tarinoita. Soittamisella on matala kynnys, Jaana kertoo.

– Puhelin on turvallinen, vaikka se on intiimi. Puhelimeen uskalletaan tarttua helpommin, kuin että olisit naamallasi jossakin. Tässä ei ole pakko sanoa nimeään, eivätkä lähes kaikki sanokaan.

Olli nyökkää.

– Uskon, että kun radiossa ei näytetä kaikkea, se on hienompaa. Ihminen pystyy kuvittelemaan. Minäkin kuvittelen meidän soittajiamme.

Joku on saattanut joskus soittaa humalassa ohjelman puhelinautomaattiin ja puhua koko yön – samalla kun humala lisääntyy, tekijät tietävät.

Vastatessaan puhelimeen Kansanradion toimittajat eivät tiedä, mitä sieltä tulee. Se on hieno tunne.

– Kauheasti pitäisi kaikesta tietää, mutta usein myönnän suoraan, jos en tiedä. Sitten alamme soittajan kanssa miettiä yhdessä, mitä tehdä, Olli Haapakangas sanoo.

Jaana Selin on tehnyt Kansanradiota 11 vuotta. Hän myöntää, että joistakin soittajista on ollut kova huoli.

– Kerran aloin aamulla kuunnella Kansanradion puhelinvastaajaa. Nauhalla nainen kertoi, että hän on lukon takana, koska mies on pahoinpidellyt.

Nainen ei soittanut enää. Jaana jäi miettimään, onko soittaja enää edes hengissä.

– Ihmiset soittavat usein aika hädissään. Monet tarinat ovat liikuttavia.

Yhden tarinan Jaana on kertonut monta kertaa – ja kertoo nytkin.

Eräs mies soitteli usein Kansanradioon Rovaniemen maalaiskunnasta. Hän tituleerasi itseään häiriköksi. Mies oli luonnontuntija ja osasi kouluttaa koiria.

Sitten hän soitti eräänä tammikuun päivänä Lapin keskussairaalasta, että hän on joutunut tänne.

– Hän sanoi, että pärjätkää, jos minä tästä lähden. Minä sanoin, että hyvänen aika, koita nyt jaksaa, Jaana muistelee.

– Sen jälkeen mies ei enää soittanut. Minun oli pakko soittaa meidän Lapin alueradioon ja kysyä, onko siitä Jokisesta kuulunut mitään. Toimittaja vastasi, että näin seurakuntailmoituksista, että mies oli kuollut.

Jaana hymyilee haikeasti muistolle.

– Näistä soittajista tulee vuosien mittaan tuttuja, ja kyllä heistä välittää.

– Joskus miettii, että soittaja saisi jostakin apua, jos hän osaisi oikeasta paikasta pyytää. Suomessa tarvittaisiin matalankynnyksen neuvojia. Ihmiset eivät usein tiedä oikeuksistaan.

Välillä apu saattaa löytyä Kansanradion välityksellä. Ohjelman vahvuus on, että jos ihmisellä on jokin ongelma, myöhemmin joku soittaa: ”Haluan sanoa sille naiselle, että...”

– Meille tulee myös hyvin virallisia sähköposteja, missä Kelan täti kirjoittaa, että haluaisin neuvoa sitä soittajaa tai eläkkeellä oleva virkanainen tarjoaa apua, Jaana kertoo.

– Kyllä me aitiopaikalla ollaan, kun näitä tarinoita kuullaan.

Kansanradioon lähetetään edelleen perinteisesti kortteja ja kirjeitä.

”Auttamishalu on mieletöntä”

Yksi Kansanradion vahvuuksista on vertaistuki. Kuuntelijat pystyvät samaistumaan: tuollahan on samanlainen ongelma kuin minulla!

– Tässä hiljattain 80-vuotias nainen kertoi, kuinka hän hoitaa 60-vuotiasta kehitysvammaista poikaansa, Jaana kertoo.

–  Tämä herätti niin suuren kuohun ihmisissä, että monet tarjoutuivat auttamaan. Auttamisenhalu ja sympatiseeraus on ihan mieletöntä.

Olli on samaa mieltä.

– Ihminen välittää toisesta ihmisestä tässä maassa. Meidän ohjelmassa on myös kyse siitä.

– Kuka tahansa on vähän voimaton maailman suurten muutosten kanssa, mutta ihmiset välittävät kuullessaan, että jollakin on ongelma ja haluavat auttaa.

Kansanradiossa ei ole asiantuntijoita. Ohjelmassa kuuluu yleensä vain tavallisen ihmisen ääni.

–  Kun tavallinen ihminen kertoo tilanteensa, se vetoaa enemmän kuin, että joku sosiaaliviranomainen kertoisi sen, Jaana linjaa.

– Me kaikki eletään tätä elämää. Ei kukaan pysty selittämään tätä maailmaa sen kummemmin, mutta yksi ihminen pystyy kertomaan oman tarinansa, Olli sanoo.

– Yhden ihmisen tarina saattaa kertoa enemmän kuin, että joku on rakentanut jonkun valtavan analyysin. Kun ihminen soittaa Itämeren muovijätteistä, niin ei hän yritä pönkittää itseään, vaan hänellä on selvä huoli.

– Sitten joku saattaa soittaa humalassa automaattiin ja puhua koko yön, ja humala vaan lisääntyy, Jaana lisää.

Kansanradioon ehdotetaan, mitä tässä maailmassa pitäisi tehdä. –Yleensä elämässä pienet asiat ärsyttävät ja just niitä pystyy muuttamaan, Olli Haapakangas sanoo.

Esille nostetut asiat voivat olla hyvin pieniä asioita tai ihan globaaleitakin ongelmia.

Kansanradion tunnussävel korostaa ohjelman vauhdikkuutta ja osallistuvaa luonnetta. Ohjelman sielu kiteytyy kuitenkin ohjelman isän, Tuomo Talven alkuperäisessä tunnussävelessä: Kuuntele minua, kuuntelen sinua.

– Siinä tunnarissa on koko ohjelman ajatus, että nyt lähtee tulemaan. Mikään konsulttitoimisto ei pysty keksimään niin hienoa lausetta, Olli sanoo.

Laulajia linjoille

Kritiikkiäkin on toki tullut. Joidenkin mielestä Kansanradio on valitusradio tai rutinaradio.

– Voihan se niinkin olla, mutta monet soittajat kokevat, että ovat tehneet oman osansa, eivätkä saa sitä, mitä heille kuuluu, Jaana sanoo.

– Mutta ihmiset kertovat myös onnellisia tapahtumia. Kaikki ovat tervetulleita yhteydenottoja. Niitä tulee paljon, ja lisää saa tulla.

Pääasia kuitenkin on, ettei ohjelman teko ole liian vakavaa. Kansanradio on tosikoille ja veitikoille. Tekijät voivat onneksi aina mennä sen taakse.

– Minä olen ihan hemmetinmoinen tosikko, Jaana toteaa naama peruslukemilla.

– Minä olen veitikka, Olli sanoo.

– On hyvä, että teemme tätä yhdessä, koska olemme molemmat vasenkätisiä ja vesimiehiäkin vielä, Jaana nauraa.

Ylen Ison Pajan seinällä on muistokollaasi Kansanradion kiertueesta.

Joskus Kansanradion kuuntelijat ottavat ohjelman kauhean vakavasti. Jollakin voi mennä sunnuntai pilalle, koska joku laulaa radiolähetyksessä.

– Joskus ajattelen, että missä kaikki veitikat on. Oikein kaipaa, että voi kun joku soittaja laittaisi lauluksi, Jaana sanoo.

Välillä tulee valituksia, että miksi sama tyyppi kuuluu taas lähetyksessä ja miksi joku toinen ei.

–  Kyllä me tasapuolista kohtelua ajatellaan.

Kerran joku mittasi, että se yksi mies sai puhua seitsemän minuuttia, ja siihen olisi mahtunut hyvin monen mielipide vielä.

– Tällainen palaute osoittaa, että ihmiset kuuntelevat piiruntarkasti ohjelmaa, Jaana huomauttaa.

– Olemme täysin sen varassa, että ihmiset soittavat ja kirjoittavat. Se on aika hienoa, että tarinoita riittää.

–Pidän tosi hyvänä asetelmana, että Kansanradiossa on työparina minä, vanha täti ja nuori sälli, Jaana Selin sanoo. Vieressä se sälli, Olli Haapakangas.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?