Mikä suomalaisten suosimassa rikoskirjallisuudessa kiehtoo? Asiantuntija vastaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Mikä suomalaisten suosimassa rikoskirjallisuudessa kiehtoo? Asiantuntija vastaa

Dekkarit ja todentuntuiset tarinat ovat suomalaisten lukijoiden kestosuosikkeja.

14.5.2015 11:01

Suomalaiset lukevat sitä, mistä puhutaan. Jos uutuuskirja on näkyvästi esillä sanomalehtien mainoksissa tai kirja-arvosteluissa tai se saa merkittävän palkinnon, on myyntisuosio taattu.

– Harva seuraa ilmestyvää kirjallisuutta aktiivisesti, joten ihmiset tarvitsevat jonkinlaisen impulssin, jotta he lähtevät kirjaostoksille, kertoo Akateemisen Kirjakaupan kirjaostaja Anna-Liisa Naskali.

Palkintojen ja mediahuomion merkitys kirjojen myyntiin on Naskalin mukaan korostunut viime vuosina entisestään.

– Minulla nousee aamulla tukka pystyyn, jos luen sanomalehteä ja siellä on hyvä arvostelu kirjasta, jota ei ole paljon kaupassa, Naskali nauraa.

Jo Nesbø on Norjan kansainvälisesti tunnetuimpia rikoskirjailijoita. Hänen kirjansa ovat myös suomalaisten suosikkeja.­

Arvosteluilla, erityisesti positiivisilla, on lyhyt, mutta sitäkin ytimekkäämpi vaikutus.

– Kriitikon viimeinen lause yleensä myy kirjan. Arviolla on uskomaton voima kirjan suosioon. Vaikutus kuitenkin kestää vain ehkä kuukauden verran, Naskali arvioi.

Se, mikä toimii ulkomailla, ei välttämättä myy samalla tavalla Suomessa. Suomalaiset ovat hyvin totuudenmakuisen kirjallisuuden ystäviä.

– Jonkin kirjan käännösoikeudet saattaa olla myyty 31 yhteen maahan, ja kun se saadaan Suomeen, se ei myykään täällä. On hyvin vaikea arvioida, miksi näin välillä käy, Naskali ihmettelee.

Dekkarit, jopa hyvin raakoja rikoksia käsittelevät teokset, ovat jatkuvasti suosituimpien kirjojen kärjessä. Mistä rikoskirjallisuuden suosio johtuu?

– Rikostarinat ovat viihdettä, mutta antavat samalla älyllistä haastetta, kun lukija ratkoo mielessään arvoitusta. Dekkareiden viehätys on varmaankin sama kuin kauhuelokuvia katsoessa. Ihmiset haluavat pelätä turvallisesti omassa nojatuolissa, pohtii kirjallisuudentutkija, äidinkielen opettaja Helena Ruuska.

Lars Keplerin takana on ruotsalaisen pariskunta Alexander ja Alexandra Coelho. Heidän uusin Vainooja-dekkarinsa löytyy Suomen lainatuimpien kirjojen joukosta.­

Dekkareiden ohella suosiota näyttävät kuukaudesta ja vuodesta huolimatta nauttivan realistisen rouheat romaanit, jotka käsittelevät todellisen tuntuista elämää. Ruuskan mukaan suomalaiset ovatkin realistisia lukijoita.

– Aina Väinö Linnasta ja Laila Hirvisaaresta lähtien suomalaisiin vetoavat tarinat, jotka ovat ikään kuin totta mutta kuitenkin fiktiota, Ruuska sanoo.

Tietokoneet ja kännykät tuntuvat vievän ison osan ihmisten ajasta, joka ennen käytettiin kirjojen lukuun. Nukkumaan mennessä moni klikkailee läpi sosiaalista mediaa mieluummin kuin uppoutuu kirjaan. Kirjallisuudentutkija ei kuitenkaan ole huolissaan kirjojen puolesta.

– Kirjallisuuspiirit ovat nyt in. Ihmiset voivat kuulua useampaankiin piiriin, jossa he vaihtavat kokemuksia lukemastaan. Myös kirjablogeja seurataan ahkerasti ja niistä keskustellaan, Ruuska kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?