Pertti Kurikan Nimipäivät saapui Wieniin – ”I’m going to the cigarettes” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pertti Kurikan Nimipäivät saapui Wieniin – ”I’m going to the cigarettes”

Suomalaispunkkarit ovat nyt Itävallassa. Viisufanit eivät pidä bändiä ennakkosuosikkina, vaikka vedonlyöjät uskovat menestykseen.

10.5.2015 21:32

Joukko harmaahapsisia rokkareita saapuu kliiniselle lentokentälle perässään kuvausryhmä, Suomen euroviisudelegaatio ja läjä suomalaista ja kansainvälistä lehdistöä. Polvihousuihin ja kitsch-henkisiin perinnehameisiin pukeutuneet nuoret itävaltalaiset tarjoilevat bändille virvokkeita heitä varten rajatulla alueella.

Hännystelijäjoukon perusteella yhtyettä voisi luulla keikkapaikalle saapuvaksi Rolling Stonesiksi, mutta tarkempi silmäys kertoo jotain aivan muuta. Paatuneinkaan rokkari ei saisi haalittua yhtä uskottavaa rock-olemusta edes vuosikymmeniä kestäneen huumetripin voimalla.

Pertti Kurikan Nimipäivien säveltäjä-kitaristi Pertti Kurikalta löytyy vakaa näkemys siitä, kuka euroviisut voittaa.

– Pertti Kurikan Nimipäivät lähtee voittamaan tämän jutun. Niin kuin lentokapteeni sanoi, onnea Pertti Kurikan Nimipäivät sinne Wieniin vaan.

Ei vielä spontaani ykkössuosikki

Lehdistö juoksentelee yhtyeen perässä jo lentokentän laukkuterminaalien porteilla, mutta ainakaan toistaiseksi bändi ei vaikuta spontaanilta ennakkosuosikilta euroviisuareena Wiener Stadthallen nurkilla norkoilevien viisupöhisijöiden silmissä.

– Pertti Kurikan Nimipäivät on erilainen. Se on erittäin hyvä yritys, ja toivon bändille kaikkea hyvää, kreikkalainen George Diamataris sanoo.

Diamataris on kiertänyt kaikissa järjestetyissä viisuissa jo vuodesta 2008 saakka. Viisufanin mukaan voittajaksi selviytyy joko Italia tai Viro.

Tirolista vapaaehtoistyöläiseksi saapunut Helga Kury puolestaan ei ole Pertti Kurikan Nimipäivistä kuullutkaan.

– En tiedä mitään bändistä, Kury kertoo.

  Vedonlyöjien suosiossa

Vedonlyöjistä osa uskoo Suomen edustajan mahdollisuuksiin viisulavalla. Esimerkiksi Unibetissä Aina mun pitää -kappale on ollut parhaimmillaan kakkosvoittajasuosikkina heti Italian jälkeen.

Poikkeuksellisen mediakiinnostuksen vuoksi voi arvailla, että bändin osakkeet alkavat jossain vaiheessa kohota myös Wiener Stadthallen nurkilla. Esimerkiksi arvostettu brittilehti Independent noteerasi bändin jo sen osallistuessa kotimaiseen karsintaan eli Uuden musiikin kilpailuun, ja viisuehdokkuus on vain lisännyt kiinnostusta.

Vaikka Pertti Kurikan sijoitus euroviisuissa selviää vasta viimeistään vajaan kahden viikon päästä lauantaina, elää bändi taas kerran käännekohtaansa. Samaa voi sanoa Eurovision laulukilpailusta, sillä tuskin koskaan aiemmin kilpailuun on ponnistanut artistia kehitysvammaisuuden ja punkin kaltaisesta yhdistelmästä – tuplamarginaalista.

Muutoksen meiningissä huomaa viimeistään Kari Aallon saavuttua lentokentälle.

– I'm going to the cigarettes and smoking to the fucking place, laulaja Aalto toteaa punk-henkiseen sävyyn omintakeisella englannillaan.

Euroviisut järjestetään Wienissä 19.–23. toukokuuta.

Yhtyeen laulaja Kari Aalto vilautti kansainvälistä käsimerkkiä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?