Tiesitkö, että Eija Vilpas levytti iskelmää 22 vuotta sitten? Näin hän on muuttunut: katso kuvat!

Eija Vilpas on tullut tunnetuksi teatterista ja tv-sarjoista. Nyt näyttelijä vierailee sarjassa Luojan kiitos!.

2014: Eija Vilpas tunnetaan monista tv-sarjoista sekä Helsingin kaupunginteatterin näytelmistä.

1.5.2015 10:01

Luojan kiitos! pe MTV3 klo 20.05

Tuusulan Kellokoskelta kotoisin oleva näyttelijä Eija Vilpas, 57, haaveili jo lapsena näyttelijän ammatista, mutta toiveita oli enemmänkin: opettaja tai sairaanhoitaja. Opettajaksi hän ehti opiskellakin kirjoitettuaan ylioppilaaksi vuonna 1978.

1978: Eija Vilpas ylioppilaana Kellokoskella. Hän opiskeli tämän jälkeen opettajaksi, mutta pääsi Ylioppilasteatterin kautta Teatterikorkeakouluun.

Eija oli mukana Helsingin YT:n riveissä ja pääsi 1980-luvulla opiskelmaan Teatterikorkeakouluun. Samalla vuosikymmenellä televisiossa alkoi suosittu Fakta homma -sarja, joka teki Eijasta tunnetun koko Suomessa.

1984: Eija Vilpas näytteli myös Ryhmäteatterin produktioissa. Tässä hän on näyttämöllä yhdessä Pertti Sveholmin kanssa.

Eija Vilpas näytteli Fakta homma -tv-sarjassa opiskelukavereittensa Riitta Havukaisen, Lasse Karkjärven ja Taneli Mäkelän kanssa. Spede Pasanen tuotti sarjasta myös elokuvan 1987. Fakta homma sai tv-jatkoa vuosina 1996–1998, ja sen naishahmot Hansu ja Pirre jäivät elämään omaa elämäänsä. Eija Vilpas ja Riitta Havukainen keikkailevat edelleen Pirrenä ja Hansuna.

Äänekkäästi ja asiat suoraan puhuva Pirre on ammattiyhdistysihminen ja yksityisyrittäjä siivousalalla. Asuna on punainen tuulipuku, puolihame ja korkokengät. Pirre oli alun perin Eijan opinnäytetyö Teatterikorkeakoulussa.

1996: Fakta homma -sarja palasi televisioon. Eija esitti Pirreä ja hänen ystäväänsä Hansua Riitta Havukainen. Sarjasta tehtiin elokuva 1987.

– Pirren esikuvana on Mäntsälän murretta puhuva tavallinen nainen. Siinä on myös piirteitä ihmisistä, jotka ovat kotikylästäni Kellokoskelta ja siitä, miten isäni puhui. Isältä on tarttunut vanhaa murretta, pyyheliina on pyheliina ja se, ettei Pirre sano d-kirjainta. Ei tiedän, vaan tierän, Eija Vilpas kertoi Ilta-Sanomille 2013.

1993: Eija Vilpas ja Hannele Lauri vauhdissa MTV3:n Hynttyyt yhteen -tv-sarjassa.

Toinen Vilpaksen muistetuista komediahahmoista on vuosien 1991–1995 Hynttyyt yhteen -tv-sarjan Vappu, joka oli iloinen karjalainen. Eija voitti roolistaan Telviksen. 2000-luvulla Vilpas näytteli Lasse Karkjärven kanssa tv-sarjassa Paavo ja Raili.

Eija on myös levyttänyt albumin Eija Vilpas 1993 ja käynyt keikoilla tanssilavoilla. Hänen laulujaan voi kuunnella YouTubesta.

2007: Näin upeana Eija otti vastaan 50-vuotismerkkipaalun.

Unicefin hyvän tahdon lähettiläs Eija Vilpas näyttelee Helsingin kaupunginteatterissa ja opettaa ilmaisutaitoa Kilonpuiston koulussa Espoossa.

1992: Kaunis kuva menneiltä vuosilta. Toistamiseen äidiksi tullut Eija sekä kaksoset Daniel ja Valdemar.

Hän on kolmen jo aikuisen lapsen äiti. Lapset syntyivät, kun Eija oli naimisissa näyttelijä Ville Virtasen kanssa.

2010: Eija Vilpas on viihtynyt Helsingin Kaupunginteatterissa yli 25 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?