Ex-missi Virpi Miettinen: ”Joudun käymään leipäjonossa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-missi Virpi Miettinen: ”Joudun käymään leipäjonossa”

Vuoden 1965 Miss Suomen eläke riittää hädin tuskin välttämättömyyksiin. Ruokajonot saavatkin häneltä kiitosta.

22.4.2015 9:42

Vuoden 1965 Miss Suomi ja nykyinen taidemaalari Virpi Miettinen, 69, on taistellut velkataakan kanssa yhteensä yli kaksikymmentä vuotta. Vuosi 2015 on ensimmäinen, jonka Miettinen kertoo viettävänsä pitkästä aikaa täysin velattomana. Missikaunotar joutui henkilökohtaiseen konkurssiin annettuaan velkatakauksen silloiselle elämänkumppanilleen 1,5 miljoonan markan lainaa.

Vuonna 1991 kaikki romahti.

– Menetin aivan kaiken. Katajannokalla sijaitseva kattohuoneistoni lähti pankille ja hirvittävä velkataakka painoi niskaa, Miettinen muistelee.

– Henkistä väkivaltaa käyttämällä minut saatiin allekirjoittamaan sopimus. Yhden allekirjoituksen takia menetin koko omaisuuteni, hän jatkaa.

Seitsemisen vuotta sitten Miettiselle myönnettiin taiteilijaeläke, joka mahdollisti pääsyn velkajärjestelyyn.

– En aiemmin ollut tajunnut tällaista mahdollisuutta, mutta kun sain säännölliset tulot, pankkialalla työskennellyt ystäväni patisti minut velkasaneeraukseen, Miettinen kertaa.

– Oli aivan valtava helpotus kun selvisin saneerauksen avulla kuiville. Kahdenkymmenen vuoden painolasti putosi harteiltani, Miettinen huokaisee.

Virpi Miettinen löysi intohimonsa öljyvärimaalauksesta. Kerrostaloasuntoon rakennetussa miniateljeessa siveltimillä suhataan toisinaan yömyöhään.­

Nykyään Miettinen kutsuu itseään leikkisästi vapaaherrattareksi. Hän asuu äidiltään perityssä kerrostaloasunnossa Porvoossa.

– Taiteilijaeläkkeeni on niin pieni, että sillä maksaa hädin tuskin yhtiövastikkeen ja sähkölaskun. Joudun toisinaan turvautumaan ruokajonoon, etenkin jos minulle tulee jokin yllättävä meno kuten lääkärilasku tai autoni kosahtaa.

Ruokakaupat, jotka eivät heitä ruokiaan roskiin, saavatkin Miettiseltä kovasti kiitosta.

– Niistä saa hyvää ruokaa syödäkseen, ei ole ikinä tarvinnut lähteä tyhjin käsin. Olen huomannut, että vuosien aikana apua tarvitsevien määrä on kasvanut hurjasti. Porvoonkin ruokajonossa on usein lähemmäs kaksisataa ihmistä, suurin osa vanhuksia ja yksinhuoltajia.

Virpi Miettinen kertoo viettävänsä 50-vuotistaiteilijajuhla. –Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun minut valittiin Miss Suomeksi.­

Virpi Miettinen oli Miss Universumin ensimmäinen perintöprinsessa 1965. Nuori nainen tottui luksuselämään mallitöitä tehden Euroopan suurimmissa muotitaloissa, kuten Chanelilla ja Balmainilla.­

Lue Virpi Miettisen avoin haastattelu kokonaisuudessaan Ilta-Sanomien verkkolehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?