George Lazenby diivaili itsensä ulos Bond-roolista - Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa nähdään tänään tv:ssä - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: George Lazenbyn ainoa Bond – näin hän diivaili itsensä ulos 007-roolista

Kuvauksissa rettelöinyt George Lazenby irtisanoutui 007-sarjasta jo ennen ainoan seikkailunsa ensi-iltaa.

Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) tapasi George Lazenby -kasvoisen James Bondin vain yhdessä elokuvassa, 007 –Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (la 18.4. Nelonen klo 21.30).­

18.4.2015 12:49

007 – Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, la 18.4. Nelonen klo 21.30

Mikään muu James Bondiin liittyvä asia ei ole jakanut niin paljon mielipiteitä kuin virallisen sarjan kuudes seikkailu Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (1969). Siinä Bondia esitti nimittäin ensimmäistä ja ainoaa kertaa George Lazenby.

Australialaisen Lazenbyn valitseminen 007:ksi huippusuositun Sean Conneryn jälkeen oli ennenkuulumaton veto. Mekaanikon ja automyyjän töitä tehneen Lazenbyn esiintymiskokemus ennen Bondia oli rajoittunut hänen nousukiitoiseen uraansa miesmallina.

Bond (George Lazenby) flirttaili tuttuun tapaan neiti Moneypennyn (Lois Maxwell) kanssa.­

Bongattiin rooliin suklaamainoksesta

Bond-tuottaja Albert R. Broccolin silmiin Lazenby osui ensin sattumalta parturikäynnillä ja myöhemmin Big Fry -suklaan mainoksesta.

Broccoli ja ohjaaja Peter Hunt olivat vakuuttuneita, että heillä oli käsissään hiomaton timantti. Lazenby saapui koekuvauksiin itsevarmasti mittatilauspuvussa ja kallis Rolex-kello ranteessa. Tappelukohtausta harjoiteltaessa hän onnistui jopa mottaamaan elokuvan stunt-koordinaattoria vahingossa oikeasti naamaan.

Bond-tyttönä nähtiin Diana Rigg.­

Timantit eivät kuitenkaan tosielämässä olleet ikuisia: kuvauksissa Lazenby riitautui pahoin sekä Huntin että Herrasmiesagentti-sarjan (1965–1968) tähden, kipakkaa Bond-tyttö Teresaa esittäneen Diana Riggin kanssa, eikä hän suostunut allekirjoittamaan tarjottua seitsemän Bond-seikkailun sopimusta.

Lazenby ilmoittikin Broccolille jo ennen elokuvan ensi-iltaa, ettei aio näytellä Bondia enää ikinä.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvassa nähdään Bondin harvinainen avioliitto.­

”Kuka tahansa kelpaa Bondiksi”

Kuvauksissa Lazenby käyttäytyi kokemattomuudestaan huolimatta maailmanomistajan elkein. Myöhemmin Lazenby selitti huonoa käytöstään epävarmuudella ja sillä, ettei saanut ohjaajaltaan tarvitsemaansa tukea.

– Hunt ei kokenut, että näyttelijä olisi Bond-seikkailuissa merkittävä. Kuulin hänen sanoneen, että kenet tahansa voi istuttaa tähän rooliin, kunhan suuri yleisö mieltää hänet Bondin näköiseksi, Lazenby purki tuntojaan tv-haastattelussa 1970.

George Lazenby oli ulkoisesti sopiva James Bondin rooliin, mutta siihen sopivaisuudet jäivät.­

Saapui ensi-iltaan ”hippi-Bondina”

Lopullisesti Lazenby hermostutti Bond-tuottajat saapumalla kutsuvierasnäytökseen tuuheassa parrassa ja pitkätukkaisena, mikä sai hänet näyttämään 007:n hippiparodialta.

Kun Broccoli eväsi Lazenbyn pääsyn elokuvan Yhdysvaltain pr-kiertueelle, suuttunut tähti buukkasi partansa kera oman matkan omilla rahoillaan.

 Kuulin ohjaajan sanoneen, että kenet tahansa voi istuttaa tähän rooliin, kunhan suuri yleisö mieltää hänet Bondin näköiseksi.

Katsojatkaan eivät varauksetta ihastuneet Lazenbyn 007-suoritukseen. IS:n äänestyksessä vuonna 2011 vain yksi prosentti lukijoista piti häntä parhaana Bondina. Voiton vei Daniel Craig.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa on myöhemmin saanut silti ihailijoitakin: radikaali elokuva sisältää rakastuneen Bondin, sarjalle poikkeuksellisen traagisen lopun sekä sähäkkiä tappelu- ja laskettelukohtauksia.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?