Ismo Leikola maksaa itse Amerikan-kiertueensa: ”Vuoden päästä täällä voi olla vaikka mitä”

Ismo Leikola ei saa rahaa Amerikan-kiertueestaan. Silti hauskimman ihmisen palkinnon voittanut mies on innoissaan.

Ensimmäiset Amerikan-kiertueen keikoistaan Ismo Leikola heitti Laugh Factoryssa Los Angelesissa.

19.4.2015 10:12

Suomalaiskoomikko Ismo Leikola voitti viime syksynä The Laugh Factory -klubin järjestämän maailman hauskimman ihmisen kilpailun, jossa mitteli satakunta koomikkoa ympäri maailmaa. Palkintona oli kuukauden mittainen esiintymiskiertue komedia­klubin neljässä Yhdysvaltojen toimipaikassa Los Angelesissa, Las Vegasissa, Arizonan Scottsdalessa ja Chicagossa.

Ensimmäisen viikon Ismo Leikola esiintyi alkuperäisessä West Hollywoodin Laugh Factoryssa kuuluisalla huvittelukatu Sunset Stripillä.

– Olen ihan innoissani. Tässä pääsee esille. Ja sen palautteen perusteella, mitä on tullut, vuoden päästä täällä voi olla vaikka mitä. Mahdollisuus päästä esille on kultaakin kalliimpaa, Ismo hehkuttaa.

Rahakorvausta koomikko ei näistä keikoista saa.

– Esityksistä ei makseta mitään, eikä edes matkakuluja korvata kaikkialla. Vain Las Vegasissa ja Scottsdalessa korvataan asumiskulut, koomikko kertoo.

Esiintyminen on palkinto

Maallikon on ehkä vaikea ymmärtää, että ilmainen esiintyminen olisi palkinto.

– Vegasissa olen ihan pääesiintyjä ja vedän siellä puolen tunnin setin. Jos olisin halunnut keikkoja Amerikassa, ilman tätä kisaa olisi pitänyt jonottaa open mike -iltoihin kolme tuntia viiden minuutin spottia. Se, että pääsin tulemaan tänne suoraan, on ihan uskomatonta, Leikola kehuu.

Hän on pikku hiljaa koostanut englanninkielistä materiaalia, jota on nyt kasassa pari tuntia.

– Stand-upin ykkössääntö on, että vitsit ovat omia. Porukalla voi pallotella ideoita tai palkata jonkun kirjoittamaan vitsin itselleen, mutta toisten juttuja ei pöllitä, Ismo selittää.

Amerikkalaisyleisöön uppoavat pitkälti samat vitsit kuin englantilaisiin. Ismolla onkin kokemusta Britanniassa esiintymisestä, USA taas on uusi tuttavuus.

– Samalla tavalla kuin bändit tekevät biisilistan, teen vitsilistan. En yleensä katso sitä, vaan se on taskussa. Kun sen tekee kerran ennen keikkaa, se pysyy mielessä. Eihän siinä tarvitse pitäytyä, voi improvisoida, mies toteaa.

Paljon materiaalia käytettävissä

Vitsien aihepiiri valitaan yleisön mukaan.

– Pystyn esiintymään lapsille ja voisin tehdä keikan vaikka Suvipäiville ilman, että kukaan säikähtäisi. Minulla on paljon materiaalia, joka ei oikaise nutturoita. Toisaalta taskussa on myös materiaalia, jota en ole uskaltanut julkaista vielä missään, vitsinikkari paljastaa.

Mitä aiheisiin tulee, Yhdysvalloissa koomikolla on vapaat kädet.

– Koska stand-upilla on täällä niin pitkät juuret, pystyy puhumaan mistä tahansa aiheesta, eikä yleisö säikähdä sitä. Suomessa kun stand-up on niin nuorta, yleisö voi aristella tiettyjä aiheita tai ottaa jutut tosissaan, koomikko ruotii.

Hänen huumorinsa pysyttelee yleismaailmallisissa ilmiöissä, eikä siinä yleensä pilailla esimerkiksi julkkisten kustannuksella. Kuitenkin joka vitsissä on oltava se loppulause.

– Pakinan ja stand-up-komiikon ero on punch-line – vitsin lopussa oleva murjaisu, joka saa yleisön räjähtämään nauruun, Ismo kuvailee.

Jännitystä ilmassa

Ennen esitystä koomikolla on perhosia vatsanpohjassa.

– Jännittää joka kerta. Totta kai se on vähentynyt ja tullut enemmän itseluottamusta. Sitten kun tuli Amerikkaan, jännitys alkoi taas alusta. Suomessa jännittää vähemmän kuin täällä, Ismo puntaroi.

Jokailtaisten esitysten ohella Ismo Leikola on ehtinyt tavata Los Angelesissa viihdealan päättäjiä. Toiveena on päästä esiintymään Yhdysvalloissa vakituisemminkin.

– Jo pitempään tavoitteenani on ollut asua osa vuodesta ulkomailla. Nyt olen aika vakuuttunut siitä, että se paikka voisi olla täällä, koomikko miettii.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?