Iltalypsyn Eeva Litmanen: ”Poliittinen satiiri nyt hieman tylsistynyttä” – Äänestä suosikkihahmosi! - Viihde - Ilta-Sanomat

Iltalypsyn Eeva Litmanen: ”Poliittinen satiiri nyt hieman tylsistynyttä” – Äänestä suosikkihahmosi!

Kaivattu uutissatiiri Iltalypsy palaa tänään pikaisesti ruutuun Teeman Elävässä arkistossa.

Mika Wirta (Heikki Määttänen), Tero Saxman (Taisto Oksanen), Leila Toroskainen (Eeva Litmanen) ja Jaana Ala-knaapi-Pesonen (Minna Suuronen) valmistautuvat illan ”uutislähetykseen”. Elävä arkisto: Iltalypsy, ti 14.4. Teema klo 22.00­

14.4.2015 6:14

Elävä arkisto: Iltalypsy, ti 14.4. Teema klo 22.00

Ikimuistoinen uutissatiiri Iltalypsy palaa tiistaina pikaisesti ruutuun Ylen arkistokatsauksessa Teemalla. On mielenkiintoista nähdä, tuntuuko vuosina 1993–2001 tehty sarja nyt vanhanaikaiselta.

Mitä asiasta miettii Iltalypsyn ihastuttava uutisankkuri, näyttelijä Eeva Litmanen? Kuinka poliittinen satiiri on muuttunut nykypäivään astuttaessa?

– Minulla ei ole esimerkiksi YleLeaksista tai muista nykysarjoista objektiivista mielipidettä, vain oma tuntuma. Sen mukaan vaikuttaa siltä, ettei suurta äläkkää uskalleta nostaa kotimaan uutiskentän kuulumisista. Vladimir Putinia on kyllä helppo pilkata, mutta sisäpolitiikkaa, vaikkapa Timo Soinia, käsitellään pehmein hansikkain, Litmanen miettii.

 Putinia on helppo pilkata, mutta sisäpolitiikkaa, vaikkapa Timo Soinia, käsitellään pehmein hansikkain.

Litmasen mukaan ammattilaiset viilasivat Iltalypsyn käsikirjoituksia kauan ja huolellisesti.

– Nytkin varmasti viilataan, mutta silti uskon, että tuolloin oli reilummin aikaa ja resursseja. Käsikirjoitus oli niin hiottu ja viimeistelty, ettei kuvaustilanteissa yleensä mikään mennyt pieleen. Tuntuu siltä, että uutistieto oli silloin myös tiiviimpää. Olisiko poliittinen satiiri nyt hieman tylsistynyttä?

–Karjakko oli ihana hahmo, ja Liisa Rimpiläinen teki roolin juuri oikealla tavalla, Eeva Litmanen kehuu Iltalypsy-kollegaansa.­

”Karjakko oli ihana hahmo!”

Eeva Litmasen uutisankkuri Leila Toroskainen muistetaan mainiona hahmona, ja itsekin Litmanen pitää Leilaa huippuroolina.

– Toroskainen oli mahtava tyyppi, jota oli kiva tehdä. Jälleen suurena syynä olivat loistavasti kirjoitetut jutut. Ohjaaja Liisa Rimpiläisen Karjakko oli myös ihana hahmo, ja Liisa teki roolin juuri oikealla tavalla, luultavasti paljon paremmin ja toimivammin kuin kukaan muu olisi osannut.

– Mieleenpainuneimpia muistoja lienee tilanne, jossa tapasin livenä tuon hetken päättäviä poliitikkoja ja katsoin heitä silmiin ensimmäistä kertaa samalta, tavalliselta tasolta.

Leila Toroskainen, Jaana Ala-knaapi-Pesonen ja Tero Saxman olivat vähän erilaisia uutisankkureita.­

Aika muuttuu ja huumori sen mukana. Eeva Litmanen on huomannut, että sukupolvien vaihtumisen myötä myös huumorin tyylissä tapahtuu harppauksia. Kaikki, mikä nauratti ennen, ei ehkä naurata enää.

– Huumorin ja komiikan lajit muuntuvat, se on luonnollista. Nyt keskeistä on improvisaatio ja verbaalihuumori. En juuri katso television huumorisarjoja, mutta Hyvät ja huonot uutiset on yksi ohjelma, josta kovasti pidän. Siinä on mukavaa itseironista otetta, hyvät mimmit ja hauska koko muukin porukka.

Litmanen saa yhä palautetta Toroskaisesta ja Iltalypsystä, Velipuolikuun ja Kotikadun faniryhmien ohella. Itse hän ei ole katsonut Iltalypsyä pitkään aikaan.

– Ehkä nyt on arkistokatsausta vilkaistava.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?