Tänään tasan 35 vuotta tv-tapauksesta! Muistatko, kun Dallasin J.R. ammuttiin? - Viihde - Ilta-Sanomat

Tänään tasan 35 vuotta tv-tapauksesta! Muistatko, kun Dallasin J.R. ammuttiin?

Näyttelijä Larry Hagman ei suostunut paljastamaan roolihahmonsa ampujaa edes Englannin kuningataräidille.

Tv-historian legendaarisimpiin kuuluvassa kohtauksessa J.R. Ewing (Larry Hagman) lyyhistyy luodeista lattialle. Kyseinen Dallas-sarjan jakso nähtiin Yhdysvalloissa CBS-kanavalla 21.3.1980 ja Suomessa MTV:llä 12.11.1982.­

21.3.2015 16:07

Harmaa lankapuhelin pirisee. Toimistollaan pitkää päivää painava öljypohatta J. R. Ewing (Larry Hagman) vastaa siihen ja kuuntelee hetken, mutta kukaan ei puhu. J.R. laskee luurin ja kävelee kaatamaan itselleen lisää kahvia.

On pimeää. Toimistorakennus on tyhjillään. Taustalla soi dramaattinen, mollivoittoinen viulumusiikki.

J. R. katsoo ulos ikkunasta mietteissään, kun hän kuulee käytävältä kolahduksen. ”Kuka siellä?” hän kysyy, muttei saa vastausta. J.R. tallustelee hitaasti katsomaan. Hän kurkistaa toimistonsa ovesta – kajahtaa laukaus! Ja toinen! Dallasin rikkaimpiin kuuluva öljykeinottelija pitelee rintaansa ja lyyhistyy voimattomana lattialle! Kasvot vääristyvät tuskasta!

Viulut kohoavat ylärekisteriin – ja Dallas-sarjan lopputekstit rävähtävät kuvaruutuun. Kuka ampui J.R:n?

J.R. Ewingillä oli paljon vihamiehiä. Suomessa Dallas-sarjaa esitti MTV.­

A House Divided -nimisen jakson päätöskohtaus (katso video täältä!) on tv-historian kuuluisimpiin lukeutuva cliffhanger. 21.3.1980 CBS-kanavalla kajahtaneet laukaukset päättivät Dallasin kolmannen tuotantokauden. Sarja jäi pitkälle esitystauolle juuri, kun J.R. makasi verissään ja tuskaisena lattialla.

Katsojat joutuivat kärvistelemään kuukausia epätietoisuudessa: Onko J.R. jäänyt henkiin? Ja kuka piteli asetta, josta laukaukset ammuttiin? Tämä takasi tehokkaasti, että katsojat myös palasivat CBS:lle, kun sarja vihdoin marraskuussa jatkui.

Epäiltyjä oli useita (ks. video). Oliko ampuja joku J.R:n lukemattomista bisnesvihollisista? Oliko se Bobby Ewing (Patrick Duffy), joka sanoi sietäneensä isoveljen vehkeilyjä jo aivan liian kauan? Vai J.R:n vaimo Sue Ellen (Linda Gray), jonka J.R. uhkasi passittaa suljetulle osastolle alkoholismin takia – ja jonka oli aiemmin nähty laittavan ase käsilaukkuunsa? Tai ehkä Sue Ellen oli värvännyt rakastajansa töihin?

Kesän ajan ampujaa arvailtiin lehdissä ja kahvipöydissä ympäri maailman. Las Vegasissa annettiin vedonlyöntikertoimia todennäköisille ampujille: muhkeimmat voitot olisi saanut, jos ampujaksi olisi osoittautunut J.R:n äiti Miss Ellie (Barbara Bel Geddes).

Myös People-aikakauslehti arvuutteli J.R:n ampujaa kansijutussaan heinäkuussa 1980. ”Kuka ampui J.R:n? Viisi Dallasin sisäpiiriläistä tietää”, lehti kiusasi.­

Jännitys ulottui jopa valtakuntien huipulle. Larry Hagman on kertonut tavanneensa Englannin kuningataräidin Elisabetin tämän 80-vuotispäivänä elokuussa 1980 eräässä juhlatilaisuudessa.

”Hänkin tiedusteli, enkö mitenkään voisi kertoa, kuka ampui J.R:n. Pahoittelin, että en, teidän korkeutenne, en edes teille”, Hagman muisteli Archive of American Television -haastattelusarjassa vuonna 2004.

Ampumisesta tuli myös kuvausryhmän sisäinen vitsi. Tietovuotojen hankaloittamiseksi ampumiskohtauksesta kuvattiin useita versioita eri ampujilla.

”Kuvausten aikana minua kävivät ampumassa suunnilleen kaikki kuvaussihteeristä Sue Elleniin”, Hagman naureskeli.

Hagman sai kiristettyä palkankorotuksen

Los Angeles Timesin mukaan eräs brittilehti tarjoutui maksamaan Larry Hagmanille 100 000 dollaria puhtaana käteen, jos tämä suostuisi paljastamaan ampujan. Hagman ei suostunut – varmaankin siksi, että hänellä oli kiikarissa paljon muhkeampia summia.

J.R. aloitti Dallasissa sivuhenkilönä, mutta kolmen vuoden mittaan hänestä oli tullut Dallasin suosituin hahmo. Superlieron öljypohatan kasvoja kantavat t-paidat ja kahvimukit tahkosivat kanavalle rahaa myös kausien välillä. Medialife Magazinen mukaan Hagmania kismitti, että hän ei saanut oheistuotteista siivuakaan. Ampumiskohtaus oli hänelle oiva tilaisuus päästä paremmille osingoille.

 Kuvausten aikana minua kävivät ampumassa suunnilleen kaikki kuvaussihteeristä Sue Elleniin.

Kun neljännen kauden kuvausten piti alkaa, Hagmania ei näkynyt. Hän reissasi ulkomaille ja viestitti sieltä, että palaaminen sarjaan vaatisi hiukan riihikuivaa rahaa. Kymmenen päivän neuvottelujen jälkeen päästiin sopimukseen. Arviot Hagmanin palkankorotuksesta vaihtelevat (eri lähteissä hänen kerrotaan tienanneen Dallasista 100 000–250 000 dollaria per jakso), mutta mikä vielä tärkeämpää, hänelle luvattiin osuus oheistuotteiden voitoista. Kuvaukset saattoivat jatkua.

Lisädraamaa saatiin vielä näyttelijöiden ammattiyhdistyksen lakosta, joka viivästytti kuvauksia ja kauden starttia kahdella kuukaudella. Ampuja päästiin paljastamaan vasta tasan kahdeksan kuukautta laukausten jälkeen, 21. marraskuuta 1980. Siihen mennessä tiedettiin, että J.R. on hengissä, mutta ampujaa oli jouduttu arvuuttelemaan muutaman jakson verran.

Dallasin neljännen kauden neljäs jakso Who Done It? (Kuka sen teki?) on yhä Yhdysvaltain tv-historian toiseksi katsotuin tv-lähetys; edelle on päässyt vain M*A*S*H*-sarjan päätösjakso.

Maailmanlaajuisesti ampujan paljastumisen näki yli 350 miljoonaa ihmistä yli 50 maassa – ei tosin Suomessa aivan heti, koska täällä Dallasia esitettiin parin vuoden viiveellä.

Suomessa Dallasin jaksot nähtiin parin vuoden viiveellä. Siksipä Suomen televisiossa J.R. sai luodista vasta 12. marraskuuta 1982. Vuosikymmenen tv-tapaus pääsi myös IS:n lööpin pääaiheeksi. Reagan ja hautajaiset liittyivät ihan toiseen tapaukseen: Neuvostoliiton johtaja Leonid Brezhnev oli kuollut pari päivää aikaisemmin.­

Ja J.R:n ampuja on...

Niin, kuka J.R:n lopulta ampui? Se paljastui kohtauksessa, jossa Sue Ellen saapui Southforkin pihamaalle tapaamaan vammoistaan toipuvaa J.R:aa. Paikalla oli myös Sue Ellenin sisko ja J.R:n rakastajatar Kristin Shepard (Mary Crosby).

Kohtauksessa pyörätuolissa istuva J.R. yrittää säälittävästi karkuun vaimoaan, jota luulee murhaajaksi, ja uhkaa soittaa poliisit. Sue Ellen kuitenkin vakuuttaa, ettei halua vahingoittaa miestään. Nyt hän tietää oikean ampujan.

Kristin astuu ulos rakennuksesta ja tervehtii siskoaan iloisesti.

”Olet yrittänyt koko ajan lavastaa minua, etkö olekin?” Sue Ellen raivoaa sisarelleen ja alkaa kerrata kohtalokkaan illan tapahtumia.

”Tulin kyllä asunnollesi etsimään J.R:aa. Ja kyllä, minulla oli ase mukanani. Näit, kuinka humalassa olin, ja silti tarjosit minulle vielä drinkin.”

 Olet yrittänyt koko ajan lavastaa minua, etkö olekin?

Takaumakohtauksessa nähdään, kuinka Sue Ellen laskee aseen Kristinin pöydälle ja jättää siihen. Myöhemmin hän sammuu Kristinin asunnolle.

”Sitten menit itse toimistolle. Sinä ammuit J.R:n!” Sue Ellen syyttää sisartaan.

Seuraavana päivänä Kristin oli kätkenyt aseen Sue Ellenin komeroon siskon ollessa suihkussa. Aseessahan olivat yhä Sue Ellenin sormenjäljet, joten oli luonnollista, että vihaisesta, alkoholisoituneesta vaimosta tuli murhayrityksen pääepäilty.

Kiero Kristin ei kiistä ampumista, mutta hänellä on vielä valtti hihassaan. Hän paljastaa olevansa raskaana – J.R:lle.

”Et kai tahtoisi lapsesi syntyvän vankilassa? Siinäpä vasta skandaali”, hän virnuilee langolleen ja rakastajalleen.

Poliisi vastaa puhelimeen, mutta J.R. sulkee luurin. Hän aikoo hoitaa Kristin-ongelman omalla tavallaan. Miten, se onkin jo ihan toinen tarina.

Hän se oli! Tasapainoton ja kiero Kristin Shepard (Mary Crosby) oli J.R:n käly ja rakastajatar, jolla napsahti, kun J.R. uhkasi jättää hänet. Seurauksena tehtiin tv-historiaa.­

Lähteet: YouTube, L.A.Times, CBS, MediaLife Magazine, Wikipedia, IS-arkisto.

Missä olit, kun J.R. ammuttiin? Mitä muuta muistat klassikkokohtauksesta tai Dallas-sarjasta? Keskustele alla!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?