Suomen kalleimman elokuvan tehnyt Jalmari Helander: Suku mukana kuvauksissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomen kalleimman elokuvan tehnyt Jalmari Helander: Suku mukana kuvauksissa

Suomen kalleimman elokuvan tehnyt Jalmari Helander roolitti Big Gameen siskonpojan, lankonsa ja veljensä.

21.3.2015 7:40

Elokuvaohjaaja Jalmari Helanderin, 38, uusin ohjaus Big Game nähdään valkokankailla ympäri maailman. Suomen kaikkien aikojen kalleimman elokuvan 8,5 miljoonan euron budjetilla tehnyt Helander on aina halunnut ohjaajaksi.

Nyt vuosikymmenten periksiantamattomuus kantaa kaunista hedelmää.

Uutuus on juuri saanut ensi-iltansa, mutta kehitteillä on jo seuraava ohjaus. Pääosa on taas varattu Jalmarin sisarenpojalle Onni Tommilalle. Onni oli mukana myös Jalmarin ensimmäisessä pitkässä elokuvassa Rare Exports.

– Trilogian kolmatta osaa mietitään tuottaja Petri Jokirannan kanssa ja sitä varten on olemassa hyvä idea. Onni pelastaa aina jotain suurempaa, Jalmari väläyttää tulevaa.

Tuttuja tähtiä

Big Gamessa nähdään useita elokuvista tai televisiosta tuttuja tähtiä, mutta samalla elokuvanteko on Jalmarille työskentelyä myös perheen parissa. Sisarenpojan lisäksi mukana on muutakin sukua kuten sisaren näyttelijä-aviomies sekä oma veli.

– En ole niin tyhmä, että ottaisin ketään tekemään yhtään mitään tämän kokoiseen elokuvaan ellen uskoisi, että kyseinen henkilö on paras vaihtoehto kyseiseen tehtävään.

Lappiin sijoittuvista kohtauksista vain pieni osa on kuvattu Suomessa. Komean metsäiset vuorimaisemat löytyivät Saksasta, jossa sijaitsi myös kuvausstudio.

– Oli useita syitä, miksi emme voineet kuvata Lapissa. Syyt liittyivät käytännön järjestelyihin, rahoitukseen sekä visuaalisuuteen. Tykkään vuorista ja isoista metsistä, joita löytyi saksalaisstudion lähistöltä.

Jalmari ei voi paljastaa, kuinka paljon Samuel L. Jacksonin palkkio lohkaisi elokuvan 8,5 miljoonan budjetista.

– Hän oli kuvausten suurin tähti ja hänellä oli tarinan toinen pääosa, joten hän sai myös suurimman palkkion, ohjaaja tyytyy toteamaan.

Hän ei myönnä halunneensa rooleihin ketään sellaista tähteä, joka olisi jäänyt saamatta. Ainoa poikkeus oli suomalaisnäyttelijä, jonka kanssa Jalmari on tehnyt yhteistyötä aiemminkin.

– Tommi Korpelan olisin halunnut mukaan, mutta teatteriroolin takia häntä ei saatu, vaikka koetimme säätää aikatauluja.

Jalmari Helanderista huokuu rehti vilpittömyys. Eipä ihme, että Big Game -elokuvan kansainväliset tähdet kilvan kehuvat häntä. Mutkaton aitous tarjoaa mukavaa vaihtelua viihdemaailmassa usein vallitsevalle mielistelevälle teennäisyydelle.

– En esitä mitään vaan olen juuri sellainen kuin olen. Minua voidaan pitää lapsenmielisenä, mutta en häpeile sitä vaan olen avoimesti niin hölmö kuin olen. En tule toimeen ihmisten kanssa, jotka pitävät itseään niin aikuisina, että tulisi käyttäytyä tietyllä tavalla eikä tiettyjä asioita saisi muka tehdä, Jalmari Helander perustelee.

Omistautuu perheelle

Helander pysyy kuvauksissa rauhallisena, vaikka kaikki ei aina menisikään juuri kuten olisi suotavaa.

– En hermostu, sillä se olisi kauheinta mitä voisi tehdä. Siitä tulisi kaikkien kannalta ahdistavaa. En korota ääntäni näyttelijöille. Enkä kyllä muillekaan, vaikka olen saattanut joskus vähän hermostua, jos joku on unohtanut jotain tärkeää.

Ohjaajat ovat tottuneet hallitsemaan ympäristöään. Jalmarikin tunnistaa itsessään tiettyä kontrollitaipumusta.

– Varmasti minussa on sitä piirrettä. Jos asuisin yksin, hallinnan tarve varmasti korostuisi, mutta koska lapsemme ovat pieniä, asioita ei pahemmin pysty hallitsemaan. Mitä vähemmän yrittää, sitä paremmin menee, Jalmari naurahtaa.

Ohjaajan kevät kuluu ulkomaisissa ensi-illoissa reissatessa. Sen jälkeen hän omistautuu perheelle.

– Aion pitää loman ja lähteä perheen kanssa matkalle mieluiten ainakin pariksi kuukaudeksi, Jalmari suunnittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?