Tänään tehdään tv-historiaa: hittielokuva Mad Max ruudussa ensimmäistä kertaa! - Viihde - Ilta-Sanomat

Tänään tehdään tv-historiaa: hittielokuva Mad Max ruudussa ensimmäistä kertaa!

Uskomatonta, mutta totta: Mel Gibsonin tähdeksi nostanutta toimintatrilleriä ei ole aikaisemmin esitetty Suomen televisiossa.

Mel Gibson esittää koston kierteeseen joutuvaa moottoripyöräpoliisia suurkatastrofin jälkeisessä maailmassa.­

14.3.2015 11:08

Mad Max, Teema klo 21.00

Ylen Teema tekee lauantai-iltana suomalaista televisiohistoriaa, kun se esittää ensimmäisen Mad Max-elokuvan. Hittielokuvaa ei ole ilmeisesti aikaisemmin näytetty ilmaiskanavilla kulttimaineestaan huolimatta.

Vuonna 1979 ensi-illan saanut elokuva nosti 21-vuotiaan, kokemattoman päänäyttelijänsä Mel Gibsonin tähdeksi. Gibson näyttelee lähitulevaisuuteen sijoittuvassa elokuvassa moottoripyöräpoliisi ”Mad” Max Rockatanskya, joka joutuu väkivaltaiseen koston kierteeseen.

Elokuvasta tuli kansainvälinen menestys, mutta sitä myös arvosteltiin sen sisältämän väkivallan vuoksi. Mm. Ruotsissa sen esittäminen oli pitkään kielletty kokonaan.

Ohjaaja George Miller oli saanut idean elokuvaan nähdessään lääketieteen opiskelijana ja myöhemmin ensiapulääkärinä auto- ja moottoripyöräonnettomuuksien uhreja.

Amerikkalaisnäyttelijän käyttäminen olisi nielaissut elokuvan pienen, 350 000 dollarin budjetin kokonaan, joten elokuvaan etsittiin australialaista näyttelijää.

– Eräänä iltana olimme jo tehneet paljon koekuvauksia, olin todella väsynyt, kun Mel Gibson käveli sisään. Aloimme kuvata ja yhtäkkiä huomasin vain uskovani siihen, miten hän näytteli hahmoa, Miller kertoi Australian kansallisen kuva-arkiston haastattelussa.

Legenda baaritappelusta: Näin Gibson kertoo

Gibsonin valinnasta liikkuu legendaarinen juttu, jonka mukaan hän olisi joutunut pari päivää ennen koekuvauksia pahaan baaritappeluun. Näin Gibson itse kertoi Mad Maxin osan saamisesta.

– Olin ollut viihteellä viikkoa aikaisemmin ja joutunut hankaluuksiin. Olin huonossa kunnossa ja näytin todella pahalta, Gibson muisteli American Cinemathequen tilaisuudessa kolme vuotta sitten.

Tuotantoryhmä otti Gibsonista kuitenkin polaroid-kuvia ja pyysi tulemaan muutaman viikon päästä uudestaan, sillä ”he tarvitsivat friikkejä”.

Gibson oli ensimmäistä Mad Maxia kuvattaessa vasta 21-vuotias.­

Kolmen viikon päästä Gibson palasi, eikä tuotantoryhmä ollut tunnistaa komeat piirteensä takaisin saanutta näyttelijää. Nykyään Gibson on kokemuksestaan kiitollinen, varsinkin ohjaaja George Millerille, jolta hän kertoo oppineensa paljon.

– Se oli oppimatkani. En tiennyt miltä kamera näytti. En tiennyt miten käyttäytyä kameran edessä, Gibson kertoi.

Tuottajan helikopterionnettomuus muutti suuntaa

Mad Maxille tehtiin 80-luvulla vielä kaksi jatko-osaa: Mad Max 2 – asfalttisoturi(1981) ja Mad Max – ukkosmyrsky (1985). Tuottaja Byron Kennedy kuoli helikopterionnettomuudessa vuonna 1983, mikä vaikutti merkittävästi siihen, millainen kolmannesta osasta tuli.

Asfalttisoturi on Gibsonin oma suosikki Mad Max -trilogiasta.­

– Suosikkini on toinen osa. Sen jälkeen Byron kuoli ja se vaikutti todella paljon Georgeen. Kolmas Mad Max yritti ilmaista jotain muuta, mutta... en tiedä, se ei oikein osannut päättää, mihin mennä, Gibson kertoi American Cinemathequen tilaisuudessa.

Mad Maxin neljännen osan, Mad Max: Fury Road, ensi-ilta on 15. päivä toukokuuta. Gibson, 59, ei kuitenkaan enää näyttele siinä, vaan pääosassa nähdään 37-vuotias Tom Hardy.

Ohjaajana on edelleen George Miller, 70. Hänen uralleen mahtuu toimintaelokuvien lisäksi sellaisiakin menestyksiä kuin Oscar-palkittu, söpö pingviinianimaatio Happy Feet (2006) ja possuelokuva Babe suurkaupungissa (1998).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?