Brittilaulaja aikoo esiintyä avaruudessa - reissun hinta jopa 50 miljoonaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Brittilaulaja aikoo esiintyä avaruudessa - reissun hinta jopa 50 miljoonaa

Sopraanolaulaja Sarah Brightman treenaa parhaillaan Venäjällä tulevaa avaruusmatkaansa varten.

8.3.2015 14:50

Brittilaulaja Sarah Brightman, 54, kertoo The Sunday Timesin haastattelussa tulevasta matkastaan avaruuteen. Sopraanolaulaja on ostanut arviolta 48 miljoonaa euroa maksavan kymmenpäiväisen avaruusmatkan kansainväliselle avaruusasemalle eli ISS:lle ja treenaa parhaillaan Venäjällä matkaa varten. Sopraanon avaruusmatka alkaa 1. syyskuuta, kun Souyz-avaruusalus laukaistaan ilmaan Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Kuuden tunnin lennon jälkeen Brightman viettää kymmenen päivää kansainvälisellä avaruusasemalla ja aikoo olla samalla ensimmäinen ammattimuusikko, joka esiintyy avaruudessa. Lomamatkan avaruuteen on arvioitu maksavan noin 48 miljoonaa euroa. Brittimediassa on spekuloitu, ettei sopraano maksa matkaansa itse, vaan kyseessä on sponsorimatka.

– Sopimuksen takia, en saa kertoa kuinka paljon lippuni maksoi. Mutta olen maksanut lippuni kokonaan itse, Brightman vakuuttaa.

Parhaillaan Brightman treenaa matkaa varten kosmonauttiharjoituksissa. Alun perin Brightman epäröi mahdollisuuksiaan pärjätä avaruudessa viisikymppisenä naisena, mutta hän läpäisikin kaikki Nasan vaatimat testit erinomaisin tuloksin.

– Pääsin kaikki testit läpi ja todella hyvin tuloksin. Olin äärimmäisen terve.

Sarah Brightman kuvattuna Venäjällä tammikuussa.­

Parhaillaan Brightman treenaa puolen vuoden päästä koettavaa matkaansa varten Venäjällä, jossa fyysisten testien lisäksi häntä on testattu psykologisin testein. Star City -kosmonauttikeskuksessa harjoitukset kestävät 16 tuntia päivässä, joista neljä tuntia päivässä menee venäjän kielen opiskeluun. Kerran viikossa Brightman ja muut kosmonauttikoulutettavat testataan suullisella kokeella asiantuntijoiden edessä.

Brightmanin sopraanoesitys avaruudessa tulee tapahtumaan matkan loppupuolella, sillä hän on huolissaan vahingoittavansa äänensä avaruudessa.

– Teen pian painovoimattomuusharjoitteitta, koetan luultavasti laulaa vähän silloin, Brightman pohtii.

Brightmanin avaruuskonsertin yksityiskohtia ei ole vielä sovittu, luultavasti Maasta käsin tätä avustaa orkesteri tai kuoro. Äänisuunnittelijoita on palkattu koordinoimaan aikaviiveet ja varmistamaan, että Brightman ja mahdollinen kuoro esiintyvät synkronoidusti.

– Viisi-kuusikymppiset ihmiset ovat yleensä säästäneet rahaa ja haluavat tehdä jotain sellaista, mikä ei aiemmin ollut mahdollista. He tekevät päätöksiä asian suhteen. Tämä oli minun päätökseni. Tiedän, ettei tämä ole pitkäkestoinen päätös, sillä oltuani syyskuussa poissa kymmenen päivää, se on siinä. Mutta matka tuo minulle suuren määrän onnea, Brightman toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?