Viihde

Illalla tv:ssä: Millaista on muuttaa vaimoksi Suomeen Venäjältä? Kaksi Irinaa, Svetlana ja Margareta kertovat

Julkaistu:

Tv-tärpit
Naisen osa -dokumentissa tavataan neljä naista, joita koti-ikävä joskus vaivaa.
Dokumenttiprojekti: Naisen osa, ma 9.3. TV1 klo 21.30

Venäjältä kotoisin oleva Margareta Ruuskanen hoitaa puutarhaansa ja kaipaa kuollutta suomalaista miestään. Kuolemanjälkeiseen elämään vahvasti uskova nainen on ollut onnellinen Suomessa.

Tästäkin kertoo Kati Juuruksen käsikirjoittama ja ohjaama Dokumenttiprojekti: Naisen osa. Se puhuu Itärajan pikkukuntien elämästä ja neljästä naisesta, jotka ovat muuttaneet Venäjältä Suomeen vaimoiksi.

Rauhallisessa, arkisessa ja koskettavassakin dokumentissa käy hyvin selväksi, mistä naiset unelmoivat ja ovat unelmoineet. Todellisuus on ollut ehkä toista, mutta eivät he juuri valita.

Toisaalta kaikki on hyvin. Toisaalta kaipuu entiseen kotimaahan on aina olemassa. Varsinkin, kun siellä asuu vielä elossa olevia läheisiä.

Irina Maksimainen vaikuttaa humoristiselta mutta samalla realistiselta baarinpitäjältä. Irina Toropainen on löytänyt elämäänsä uudenlaisen vapauden. Svetlana Tolvanen ottaa päivän kerrallaan. Yhteistä ainakin näille kolmelle naiselle näyttäisi olevan suunnaton ahkeruus. Margaretan kohdalla korostuu enemmän esteettisyys ja taiteellisuus.

Ehkä dokumentissa olisi voinut hieman avata parisuhteiden kipukohtiakin, sillä niitä varmasti on ollut. Ne jäävät nyt kysymyksinä mieleen.

Juurus on ilmeisesti halunnut enemmänkin tallentaa naisten elämää sellaisenaan. Työtä tehdään. Ruokaa laitetaan. Kukkia kastellaan. Vanhempia autetaan. Timo Hietalan musiikki tukee tunnelmia kauniisti.

Katso kaikki päivän tv-ohjelmat osoitteesta www.iltapulu.fi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt