Arvio: Uusi HBO-sarja 100 Code apinoi ruotsalaisia – tähdet kahdesta hittitrilogiasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Arvio: Uusi HBO-sarja 100 Code apinoi ruotsalaisia – tähdet kahdesta hittitrilogiasta

Amerikkalainen rikosuutuus 100 Code on osa ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvistin maailmanvalloitusta. Sarjan pohjoismaiset esikuvat on syynätty tarkoin.

Tommy Conley (Dominic Monaghan) saapuu Tukholmaan etsimään sarjamurhaajaa Mikael Eklundin (Michael Nyqvist) avustuksella.­

6.3.2015 8:00

100 Code, HBO Nordic 6.3. alkaen

Lähtökohta on mitä tavanomaisin rikossarjalle. On etsiväpari, joka ei tule toimeen ja molemmilla on omat traumansa. On nuoria kauniita naisia metsästävä sarjamurhaaja, joka on viehtynyt mytologiaan.

Scandic noirista, kuten sarjoista Rikos ja Silta ja niiden amerikkalaisversioista, on tullut niin suosittuja, että nyt amerikkalaiset alkavat tehdä sitä itse.

Bobby Morescon ohjaus on ihan laatuunkäypää tunnelmointia meille melko kotoisissa, mutta amerikkalaisille eksoottisessa ympäristössä.

Ensimmäinen jakso on pätevää, mutta ei mullistavaa rikossarjakerrontaa. Esimerkiksi HBO:n huikeaan True Detective -sarjaan verrattuna jälki on melko konservatiivista. Samoin työ on siloitellumpaa kuin pohjoismaisissa rosoisissa sarjoissa. Kaikkiaan rikos- ja jännityssarjojen ystäville uutuus on ihan viihdyttävää katsottavaa.

Tietysti on pimeää ja sataa

100 Code alkaa takaa-ajokohtauksella, jossa on tietysti pimeää ja sataa. Pian newyorkilainen etsivä Tommy Conley (Dominic Monaghan) saapuu Tukholmaan etsimään sarjamurhaajaa, jonka jäljillä hän on ollut jo Amerikassa. Työparikseen hän saa poliisiuransa lopettamista suunnittelevan Mikael Eklundin (Michael Nyqvist).

Sattumoisin molemmat päätähdet on nähty maailmanmaineeseen nousseissa elokuvatrilogioissa. Dominic Monaghan nousi julkisuuteen Taru Sormusten herrasta -elokuvien Merri-hobittina sekä myöhemmin Lost-sarjassa. Nyqvist taas tähditti Stieg Larssonin menestyskirjoihin perustuvaa Millennium-trilogiaa.

Näyttelijät ovat luontevia, tosin Monaghan keulii aika kierroksilla. Michael Nyqvist on taidokas ja karismaattinen näyttelijä, mutta roolisuoritus tuo häiritsevästi mieleen Millennium-elokuvien Mikael Blomkvistin roolin – varsinkin, kun maisemat ovat osin täysin samoja.

Joka tapauksessa sarja on Nyqvistille osa maailmanvalloitusta. Tulevissa elokuvissaan hänet nähdään muun muassa Emma Watsonin ja Ben Kingsleyn vastanäyttelijänä. Ruotsin rikoskirjallisuuden ja -draaman menestys on nostanut myös maan näyttelijöitä Hollywood-tuottajien listoille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?