Saamelaiset närkästyivät Uniikin Nunnukalailaa-kappaleesta: ”Loukkaavaa ja rasistista”

Uniikin Lappi-henkinen uutuuskappale on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa.

5.3.2015 14:22

Uniikin, eli Dan Tolppasen uusi Nunnukalailaa-kappaleen musiikkivideolla tunnelmoidaan Lapin maisemissa.

Kappaleen nimi ja video ovat herättäneet paljon tunteita, sillä videolla Uniikki nähdään mm. shamaaniksi pukeutuneena.

Räppärin Instagram-tilillä käydään kiivasta keskustelua kappaleesta. Instagramin perusteella monet räppärin faneista ovat sitä mieltä, että kappale on viittaus 90-luvun sketsisarja Pulttiboisiin, jossa seikkailivat Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan esittämät juopottelevat saamelaishahmot.

– Ei ole hauskoja nämä nunnuka-jutut todellakaan. Kannattas vähän sivistää itseään saamelaisasioista, Uniikin Instagram-sivuilla kirjoitetaan.

– Uskomattoman typerää rasismia. Kävikö mielessäsi, että fanijoukoissasi voi olla myös saamelaisia? Toinen Uniikin fani kommentoi kuvaa, jossa räppäri poseeraa shamaanin asussa.

– Todella harmillista vielä tänä päivänä kuulla tällaista "nunnukalailaa" -hoilausta. Loukkaavaa ja stereotyyppien vahvistamista varsinkin nuoremmalle kuuntelijakunnalle, Instagramissa harmitellaan.

Uniikki on kertonut kappaleen olevan ylistys Lapille, eikä hänen tarkoituksenaan ole ivailla saamelaiskulttuurin kustannuksella.

– Biisi ja video on pelkkää Lapin meiningin hehkuttamista. Ei mitään tekemistä vanhojen saamelaissketsien kanssa, Uniikki kommentoi kappaletta Instagramissaan.

Radio Loopin haastattelussa Uniikki kertoo, että kappale on saanut pääasiassa positiivisen vastaanoton, vaikka kappaleen nimi onkin herättänyt ihmetystä.

– Aluksi tuli jotain sanomista, kun kuultiin biisin nimi. Vastaanotto on ollut todella positiivinen, mutta pahoittelut olen lähettänyt jos jollakin se meni tunteisiin. Näen itse sen niin, että biisi on hyvää mainosta koko Lapille. Nukkukalailaa on tuttu 80-luvun sketsistä ja ehkä ihmiset kokee Pirkka-Pekan ja Aaken humalaiset hahmot rasistisena, mutta ehkä nyt hommalle voidaan saada positiivinen kaiku, Uniikki sanoo.

Uniikin uutuuskappale ei ole ollut kaikkien mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?