Viikonloppuna tv:ssä: Julkkiskokki Gordon Ramsey yritettiin polttaa elävältä tämän harvinaisen herkun takia - Viihde - Ilta-Sanomat

Viikonloppuna tv:ssä: Julkkiskokki Gordon Ramsey yritettiin polttaa elävältä tämän harvinaisen herkun takia

Costa Rican vesillä näkyi myös taiwanilaisia kalastusaluksia.

Costa Rican vesillä näkyi myös taiwanilaisia kalastusaluksia.

Julkaistu: 21.2.2015 8:32

Gordon Ramsayn dokumentin kuvauksissa koettiin tiukkoja vaaratilanteita.

5D: Gordon Ramsay ja kiistelty haineväkeitto, TV5 klo 16.30

Kiroilevana julkkiskokkina tunnetuksi tullut Gordon Ramsay matkusti vuonna 2011 Costa Ricaan selvittämään haineväbisnestä. Haineväkeitto on varsinkin Kiinassa, Taiwanissa ja Singaporessa herkkua, josta ollaan valmiita maksamaan. Tämän herkun vuoksi monet hailajit ovat kuolemassa sukupuuttoon.

Gordon Ramsay lähti tekemään aiheesta dokumenttia Costa Ricaan, jossa bisnestä pyörittää pitkälti taiwanilainen mafia. Costa Ricassa Ramsay onnistui pääsemään alueelle, jossa haineviä kuivatettiin.

Poliisi käski poistumaan maasta

Haineväbisneksen pyörittäjät eivät pitäneet Ramsayn löydöksestä. Kuivumassa olevia haineviä kattotasolla tarkastamassa ollut julkkiskokki sai kovan kohtelun.

– Kun pääsin takaisin alas, he kaatoivat päälleni tynnyrillisen bensiiniä. Sitten tummennetuilla ikkunoilla varustetut autot ilmestyivät paikalle ja yrittivät saartaa meidät. Sukelsimme omaan autoomme ja kaahasimme pois paikalta, Ramsay kertoi Daily Telegraph -lehdelle.

Gordon Ramsay tutkii hainevää kalastusaluksella.

Gordon Ramsay tutkii hainevää kalastusaluksella.

Ramsay pääsi kuvausmatkalla myös kalastusveneen kyytiin. Hän päätti välillä pulahtaa sukeltelemaan ja huomasi veneen alla säkin. Säkki oli täynnä haineviä. Löydös aiheutti hätääntynyttä hälinää veneellä. Satamassa Ramsay ja kuvausryhmä joutuivat seinää vasten ja uhatuksi aseella. Paikalle tullut poliisi pyysi kuvausryhmää poistumaan maasta.

Kulhollinen keittoa jopa 100 dollaria

Haita pyydystetään vuosittain arvioista riippuen 70–100 miljoonaa vain niiden evien takia. Herkulla on luksusmaine, sillä kulhollinen haineväkeittoa saattaa maksaa jopa 100 dollaria.

Brutaaleimmillaan hait heitetään evien poiston jälkeen takaisin mereen elävinä. Ilman eviä hait eivät pysty saalistamaan ja kuolevat nälkään. Toiset kuolevat pikku hiljaa joutuessaan kalojen syömäksi. Jotkut hukkuvat. Merten ekosysteemi kärsii, koska yksi saalistaja jää ravintoketjusta pois.

Yhdysvalloissa hainevien myyminen ja haiden pyydystäminen evien vuoksi on kielletty. Kiina säätelee kauppaa, mutta ei ole kieltänyt sitä kokonaan.

Dokumentin teon jälkeen, vuonna 2012, myös Costa Rica kielsi haiden pyydystämisen evien vuoksi. Laitonta kauppaa ei ole kuitenkaan saatu kokonaan kitkettyä. Lakia on kierretty tuomalla maihin haiden ruhoja, joissa evät ovat jäljellä, mutta kaikki muu on poistettu. Huffington Postin artikkeli aiheesta täältä.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta