Viihde

60 vuotta yhdessä! Kansansuosikki Jorma Pulkkinen vaimostaan: Kiintymys on vain kasvanut

Julkaistu:

Rakkausviikko
60 vuotta sitten Jorma Pulkkinen ihastui tummaan ja kauniiseen naapurintyttöön, josta tuli hänen vaimonsa. Nykyään ikävä iskee jo kolmessa tunnissa.
Vuonna 1955 legendaarinen televisiojuontaja Jorma Pulkkinen oli vasta 16-vuotias nuorukainen. Hän asui Helsingissä Mannerheimintiellä sijaitsevassa kaksiossa äitinsä kanssa kahden, työskenteli bensa-asemalla apulaisena ja omisti moottoripyörän.

Keravalta Töölöön, Pulkkisten taloa vastapäätä, oli juuri muuttanut 15-vuotias tyttö, Anna-Liisa, jossa oli jotain erityistä. Kokemusta tytöistä Jormalla ei ollut, mutta tummaan kaunottareen hän iski silmänsä.

– Anna-Liisa on ensirakkauteni. Nuorelle miehelle hyvin tyypillisesti kiinnitin ensimmäisenä huomiota hänen ulkonäköönsä. Hän oli ehdottomasti naapuruston parhaimman näköinen tyttö! Seurusteltuamme hetken, en muista syistä enää halunnut päästää häntä käsistäni, juontaja muistelee nyt, kuuden vuosikymmenen jälkeen.

Duffelitakki jäi mieleen

Jorma muistaa edelleen, kuinka herttainen Anna-Liisa oli tummassa duffelitakissa, tai ”nappulatakissa” kuten Jorma sitä kutsui. Naapurintyttöä ei kuitenkaan ollut helppo hurmata, sillä Jorma oli aivan liian villi. Pärinäpoika ja rasvaletti.

– Hieman pelkäsin Jormaa ja hänen moottoripyöräänsä. Ajattelin, että tuossa on sellainen poika, jonka mukaan en missään tapauksessa lähde, Anna-Liisa kertoo huvittuneena.

– Eikä Anna-Liisa koskaan minun moottoripyöräni kyytiin suostunut tulemaan! Jorma huomauttaa.


Ihastunut Jorma oli päättänyt valloittaa tytön sydämen. Molemmat pyörivät samassa porukassa ja viettivät paljon aikaa yhdessä, joten nuorella miehellä oli mahdollisuus piirittää ihastustaan. He alkoivat nähdä päivittäin. Pian Anna-Liisan vastustelu hellitti.

– Jorma oli luonteeltaan erilainen kuin muut pojat. Hän oli hyvin kiltti ja erittäin ystävällinen, Anna-Liisa kertoo.

Avioelämää takana 54 vuotta

Ensikohtaamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Avioelämää tulee maaliskuussa täyteen 54 vuotta.

– Ihmeellisen kirkkaasti jo seurustelun alusta lähtien oli selvillä, että tässä on jotain erityistä, Anna-Liisa kertoo.

Kun Jorma Mannerheimintiellä asuessaan aamuisin lähti ”bensikselle” töihin, Anna-Liisa oli ikkunassa katselemassa ja vilkuttamassa rakkaalleen.

Salaa he kihlautuivat jo pian varsinaisen seurustelun aloittamisen jälkeen. Vanhemmille ei kerrottu mitään. Yhteen muutettiin vasta kun avioliitto solmittiin vuonna 1961. Molemmille oli selvää, että Anna-Liisa hoitaa ensin lukion loppuun ja Jorma suorittaa armeijan pois alta.

”En osannut tehdä ruokaa”

Ensimmäinen yhteinen asunto oli vuokrayksiö Haagassa.

– Olin siihen asti asunut kahdestaan äitini kanssa, ja hän oli kotona hoitanut kaiken. En osannut tehdä ruokaa tai huolehtia talousasioista. Onneksi Anna-Liisa otti kodinhoidon vastuulleen.

Kun ensimmäinen lapsi, Timo, ilmoitti tulostaan vuonna 1965, Pulkkiset muuttivat ensin vuokralle Vantaan Kaivokselaan, kunnes ostivat Louhelasta perheelle asunnon, jossa asuivat 35 vuotta. Muutama vuosi esikoispojan jälkeen pariskunnalle syntyi Tomi-poika.


”Olin paljon poissa”

Avioliiton alkuaikoina Anna-Liisa oli töissä matkatoimistossa, jossa ensin yleni matkatoimistopäälliköksi ja josta myöhemmin jäi eläkkeelle. Televisiossa ja radiossa moottoriurheilutapahtumia juontaneen Jorman työ vei miestä ulkomaille, mutta myös kiireisen uraäidin työnkuvaan kuului matkustelu.

Perheeseen palkattiin lastenhoitaja Päivi, joka oli vastuussa lapsista, kun molemmat vanhemmat olivat työmatkoilla.

– Anna-Liisalla ei varmasti ole ollut helppoa olla naimisissa kanssani. Olin paljon poissa. Jossain vaiheessa olin 200 päivää vuodesta työreissulla. Toisaalta Anna-Liisa pääsi myös työmatkoille lapsenvahdin ansiosta, Jorma miettii.

Kummallakin omat elämänsä yhteiselon lisäksi

Perheen rinnalla Pulkkiset ovat tavallaan eläneet omia elämiään. Anna-Liisa loi uraansa ja Jorma omaansa. Juuri tämä jonkinlainen vapaus on ollut liima heidän välillään. Kotiin on aina ollut mukava tulla takaisin.

– Ensinnäkin Anna-Liisa on tehnyt kodin, jossa on ollut hyvä olla. Lisäksi tykkäämme toistemme seurasta todella paljon. Vuosien varrella kiintymys on vain kasvanut, Jorma miettii.

26 vuotta sitten lämmintä ilmastoa rakastavat Pulkkiset ostivat asunnon Etelä-Espanjasta Benalmádenasta, jossa he viettävät muutamia kuukausia vuodesta. Muita ulkomaanmatkoja tehdään kuitenkin edelleen yhdessä ja erikseen.

Vähän aikaa sitten Anna-Liisa oli sisarensa kanssa kaksi viikkoa Barbadoksella rentoutumassa.

– Minulla oli todella onneton olo aivan yksinäni. Tuli hirveä ikävä vaimoa, Jorma tunnustaa.


Lasten ja lastenlasten kanssa tekemisissä päivittäin

Heillä on Vantaalla edelleen asunto, ja Suomeen maksetaan verot. Tärkein side kotimaahan ovat lapsenlapset. Poikiensa Timon ja Tomin kanssa he ovat tekemisissä päivittäin.

– Pojilla on yhteensä kuusi lasta. Olemme olleet todella paljon heidän lastensa kanssa tekemisissä ja auttaneet hoitojärjestelyissä. Lapsenlapset ovat meille todella tärkeitä.

Liitto ei ole koskaan ajautunut kriisiin. Isompi riita pariskunnalla oli kerran Saksassa, kun perhe oli, Anna-Liisan mukaan, vanhalla romulla liikenteessä. Jormalle rakas Rover-merkkinen auto sammui keskelle autobaanaa. Silloin molemmilla oli hätä, sillä toiset autot kaasuttivat ohi 200 kilometrin tuntivauhtia.

Kyllä vaimo yllättyi

Toinen kunnon riita liittyy asunnon remontointiin. Anna-Liisa oli pitkällä työmatkalla, kun Jorma päätti yllättää vaimonsa remontoimalla asunnon uuteen uskoon. Kun vaimo saapui takaisin kotiin, ei urakka ollut läheskään valmis.

– Joka paikassa oli remonttitavaraa. Anna-Liisa suuttui minulle niin pahasti, että muutti äitinsä luokse viikoksi, Jorma nauraa.

Onneksi Anna-Liisan leskiäiti oli hieman aiemmin muuttanut samaan taloon ja vastapäiseen asuntoon. Pulkkisten asunnon kaakelit laitettiin vaihtoon, ja Anna-Liisa valvoi remonttia tarkasti. Tämän jälkeen Jorma on pysytellyt taka-alalla, kun sisustusasioista on päätetty.

Pulkkiset vinkkaavat, että parisuhteessa ei kannata takertua pikkuasioihin. Mistään kodinhoitoasioista tai sisustuksesta ei kannata riidellä.

– Kummankaan ei ole koskaan tarvinnut ottaa suhteessa sovittelijan roolia, koska riitelemme niin vähän. En varmaan koskaan ole sanonut Anna-Liisalle mihinkään asiaan ei, Jorma nauraa.


Naiset piirittivät Jormaa huippuvuosina

Suosionsa huipulla naiset välillä piirittivät Jormaa. Anna-Liisa muistaa muutaman tapauksen vuosien takaa. Vaimon ei kuitenkaan koskaan ole tarvinnut olla mustasukkainen. Päinvastoin. Jorman mukaan vaimo on saanut välillä kuulla miehensä mustasukkaisuudesta.

Kaikkien vuosien jälkeen suhde voi yhä hyvin. Edelleen Jorma muistelee vaimoaan siinä tummassa ”nappulatakissa”, jossa vaimon ensimmäisiä kertoja näki.

– Jokin on muuttunut vuosien varrella. Nykyään en haluaisi päästää Anna-Liisasta irti ollenkaan. Jos olen vaikka kolme tuntia omilla menoillani, niin soitan hänelle ainakin kerran sinä aikana, Jorma kertoo.

Ilta-Sanomat viettää Rakkausviikkoa verkossa ja lehdessä 7.2.–14.2.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt