Tänään tv:ssä: Strömsö-ohjelma, jota tehdessä ihan kaikki ei mennyt kuin Strömsössä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä: Strömsö-ohjelma, jota tehdessä ihan kaikki ei mennyt kuin Strömsössä

Elisabeth Morney (takana vas.), Camilla Forsén-Ström, Alexandra de Paoli (edessä) ja Owe Salmela perustavat Strömsön pihalle hyötypuutarhan. Strömsön puutarha, sunnuntaisin Fem klo 17.25.

Elisabeth Morney (takana vas.), Camilla Forsén-Ström, Alexandra de Paoli (edessä) ja Owe Salmela perustavat Strömsön pihalle hyötypuutarhan. Strömsön puutarha, sunnuntaisin Fem klo 17.25.

Julkaistu: 8.2.2015 15:27

Strömsön puutarha -ohjelmassa viljellään Suomen olosuhteisiin sopivia hyötykasveja rennolla otteella.

Strömsön puutarha, sunnuntaisin 8.2. alkaen Fem klo 17.25

Uuden Strömsön puutarha -ohjelman kuvauksissa viime kesänä kasvit saivat kylmävaurioita, kaaliperhoset vaivasivat viljelyksiä suojaverkoista huolimatta, ja siemeniä katosi penkeistä parempiin suihin.

– Emme silti missään tapauksessa halunneet editoida näitä asioita pois ohjelmasta. Tavoitteena oli päinvastoin antaa puutarhanhoidosta rehellinen kuva, naurahtaa Strömsön pitkäaikainen puutarha-asiantuntija, floristi Owe Salmela.

Pikkuongelmia lukuunottamatta kuvaukset sujuivat Salmelan mukaan hämmästyttävän hienosti. Paljon pahempaakin voisi odottaa, jos mielii perustaa rehevän hyötyviljelypuutarhan Pohjanmaalle.

Pohjola on hyvä paikka puutarhalle

Suomi ei ole viljely-ympäristönä ihan helpoimmasta päästä. Strömsöläiset kuitenkin tahtovat korostaa haasteiden sijaan Pohjolan hyviä puolia viljelijälle. Esimerkiksi lumella on tärkeä tehtävä kasvien talvisuojana. Routa myös muokkaa ja kuohkeuttaa tehokkaasti maata, ja pitkän talven ansiosta meillä on paljon vähemmän tuhohyönteisiä kuin vaikkapa Espanjassa.

Tavoitteena oli antaa puutarhanhoidosta rehellinen kuva.

– Näin voimme täällä viljellä ekologisemmin kuin etelässä, jossa käytetään paljon tuholaismyrkkyjä, Salmela huomauttaa.

Pitkä ja valoisa kesä on yleensä tarpeeksi lämmin viljelijän tarpeisiin. Kylmänkankean alkukesän jälkeen Strömsön puutarhassa päästiinkin kasvattamaan monenlaisia hyötykasveja kesäkurpitsoista kaalinpäihin, makuhermoja huumaavin tuloksin.

Hätkähdyttävä muutos

Jokaisessa Strömsön puutarhan kahdeksasta jaksosta nähdään yhden puutarhan osan muutos harmaasta toukokuusta rehevään sadonkorjuuaikaan saakka. Kontrasti on hätkähdyttävä.

Strömsön perusfilosofiaa ei ole unohdettu: miljööstä on lähdetty tekemään tietoisesti kaunista. Kompostipohjainen kohopenkki koristellaan puuklapeilla, ja kukkaprässi saa kanteensa kauniin ornamenttikuvion.

– Emme halunneet tehdä samanlaista puutarhaohjelmaa kuin vaikkapa Etelä-Ruotsissa, vaan sellaisen, joka sopii meidän olosuhteisiimme. Meillä pohjoisessa on paljon kauniita materiaaleja, joita otimme käyttöön, Salmela tuumaa.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta