Vuosia Brasiliassa asunut Mika Kaurismäki: Muutto Suomeen mahdollinen - Viihde - Ilta-Sanomat

Vuosia Brasiliassa asunut Mika Kaurismäki: Muutto Suomeen mahdollinen

Vuosia Brasiliassa asunut elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki harkitsee muuttoa takaisin Suomeen.

6.2.2015 8:03

Suomessa vieraileva ohjaaja Mika Kaurismäki suuntaa perjantaina jälleen takaisin Brasiliaan, jossa on asunut jo vuosia vaimonsa Cenira Diasin ja heidän kahden lapsensa kanssa Salvador-Bahiassa.

– Minulla on pienet lapset, jotka aloittavat maanantaina taas koulun, Kaurimäki kertoo.

Lapset puhuvat portugalia, mutta osaavat myös suomea. Ei ole pois suljettu, että Kaurismäki perheineen muuttaisi tulevaisuudessa Suomeen.

– Lapset puhuvat sujuvasti suomea. Poika on ilmoitettu kouluun Suomeenkin. Täytyy katsoa ja miettiä mitä teemme. Muutto vaatisi isoja ratkaisuja

Ilta-Sanomat kirjoitti tiistaina, miten tämän viikon Loirinuotiolla-ohjelmassa Kaurismäki kertoo, että hän ei kertaakaan Brasilian vuosinaan ole joutunut väkivallan uhriksi. Sen sijaan samana aikana hän on joutunut ikävään tilanteeseen Helsingissä kolmesti.

Mika Kaurismäki ja Kari Väänänen olivat Vesku Loirin vieraana Loirinuotiolla-ohjelmassa.­

Kaurismäki asui aiemmin Rio de Janeirossa, nykyisin Salvador-Bahiassa.

– Ryöstetty ei ole kertaakaan, mutta kyllä siellä tarkkana pitää olla, Kaurismäki toteaa.

Työn puolella tämä vuosi on Kaurismäelle kahden ensi-illan vuosi. Elokuun 21. päivä teattereihin tulee Vesa-Matti Loirin tähdittämä elokuva Elämältä kaiken sain.

Syyskuussa saa ensi-iltansa Saksassa The Girl King. Suomen teattereissa elokuva nähdään myöhemmin syksyllä.

Molemmat elokuvat on kuvattu viime vuonna Turussa. Sattumalta ne valmistuivat tällä viikolla lähes yhtä aikaa. The Girl Kingin ensimmäisen kopion ohjaaja näki maanantaina. Elämältä kaiken sain -elokuvan hän näkee valmiina ensi kertaa tänään torstaina.

Eilen puolestaan avautui Turun Linnassa Tyttö kuningas -näyttely, jossa on mukana myös elokuvan tekoon liittyvää materiaalia.

The Girl King -elokuvan aihetta tarjosi Kaurismäelle saksalainen tuottaja jo vuonna 1999. Kaurismäki kiinnostui asiasta, mutta sittemmin niin käsikirjoitus kuin osa tuottajistakin vaihtui.

Alunperin tarjolla oli iso historiallinen sotaelokuva. Kaurismäkeä kiinnosti kuitenkin enemmän Kristiina ihmisenä kuin suuret historialliset tapahtumat, joita tosin ei voinut kokonaan sivuuttaa.

– En ikinä kuvitellut tekeväni historiallista elokuvaa. Tämä on isoin puristus urallani. Nyt on hyvä fiilis siitä, että elokuva on valmis, Kaurismäki huokaa.

– Vaikka tapahtumat sijoittuvat 1600-luvulle, tarinan pystyy nykypäivän nuorikin katsomaan. Kristiinan hahmo on hyvin moderni. Elokuva on tarina nuoresta naisesta, joka yrittää tehdä ratkaisuja elämänsä suhteen.

Kristiinaa esittävän ruotsalaisnäyttelijä Malin Buskan Kaurismäki löysi tämän esikoiselokuvasta Happy End.

– En tuntenut häntä, mutta otin yhteyttä ja tapasin. Oli selvää, että hän saa roolin. Kristiinan piti olla uskottava, koska hän on mukana melkein jokaisessa elokuvan kuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?