Tommi Liimatainen alkoholi - Viihde - Ilta-Sanomat

Tommi Liimataiselta raju paljastuskirja elämästä viinan vankina

Musiikkimanagerin mielestä suomalainen alkoholikeskustelu on turhaa lässytystä, joka ei johda mihinkään. – Menee ymmärrykseni yli, jos viinasta tehdään viihdettä.

26.1.2015 15:04

Musiikkimanageri Tommi Liimataiselta ilmestyy toukokuussa elämäkerrallinen Kaasu pohjassa -kirja menneisyydestään viinan vankina. Ensi juhannuksena tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Liimatainen käytti alkoholia viimeisen kerran. Teoksen on kirjoittanut toimittaja Merja Asikainen ja se ilmestyy Otavan kustantamana.

– Kyseessä on henkilökohtainen paljastuskirja. Kirjoitusprosessi oli raaka ja avoin, kyseessä oli saatanallinen synnytys. En aluksi käsittänyt, että projektista tulee niin rankka, Liimatainen kertoo.

Alkoholin huuruisessa lapsuudenkodissa kasvanutta Liimataista ottaa päähän suomalainen alkoholikeskustelu sekä alkoholista tehdyt tv-ohjelmat.

– Menee ymmärrykseni yli, jos viinasta tehdään viihdettä ja vielä helvetin huonoa viihdettä. Jos tuo on sirkuksen aihe, alkavat aiheet olla vähissä.

– Suomalaisessa keskustelussa häiritsee se, että aina puhutaan viinan puolesta tai vastaan. Äänessä ovat alkoholistit tai absolutistit, ikinä ei kuunnella sitä väliin jäävää harmaata aluetta. Lisäksi keskustelu ei ikinä johda Suomessa mihinkään vaan on turhaa lässytystä, kuten tässä alkuvuodesta on nähty.

”Katri Helena oppi minusta uusia asioita”

Kymmenen vuotta selvin päin ollut Liimatainen ei välitä nykyään viettää iltojaan kapakoissa notkuen.

– Miksi kävisin siellä? Tänä päivänä elämäni on muodostunut paljon erilaisemmaksi kuin mitä se oli kymmenen vuotta sitten. Raa’asti sanottuna, enhän minkä kirkkoonkaan mene huvikseni istumaan. Minulla on omia sosiaalisia tapahtumia ja käyn ravintolassa syömässä, mutta en sinne iltaa jää viettämään.

Lähipiirinsä , kuten puolisonsa Katri Helenan ja veljensä Jonne Aaronin, Liimatainen kertoo suhtautuneen kirjan tekoon hyvin.

– Olen sen verran iso poika, että saan tehdä mitä haluan. Katri Helena sai paljon uutta tietoa minusta kirjan kautta. Olen kertonut kirjassa paljon sellaisia asioita, mistä en ole ikinä puhunut kenenkään kanssa. Tarkoitukseni ei ole ketään sen enempää suututtaa tai loukata, mutta tässä maassa on semmoinen homma, että teet mitä tahansa joku vinkuu, Liimatainen sanoo.

Tommi Liimatainen ja Katri Helena Hämeenlinnassa marraskuun alussa.­

”En kaipaa mitään entisestä elämästäni”

Syys-lokakuussa aloitettu kirjoitusprosessi oli Liimataisen mukaan helpottava. Toimittaja Merja Asikainen tarttui Liimataisen mukaan sellaisiin asioihin, jotka hän itse olisi ohittanut kevyemmin.

– Tuntui raskaalta, etten päässyt oikomaan asioita. Parasta oli kuitenkin se, että sain jakaa ja kertoa asiat ulos. Pahinta oli se, etten tiennyt, että asiaa on sisässä niin paljon. En vain ollut tajunnut sitä.

Toukokuussa julkaistavan kirjan lisäksi Liimataisen kiireisenä pitävät konserttikiertueet.

– Nyt tuntuu helpottuneelta ja hyvältä. Minulla ei ole oikein mitään kaivattavaa entisestä elämästäni, tai no krapula on yksi niistä asioista. Ratkaisevin ero siihen aikaan on se, että nykyään minulla on oikeita kavereita vähemmän, Liimatainen nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?