Viikonloppuna televisiossa: Tätä et tiennyt legendaarisesta Marlene Dietrichistä!

Teemalla vietetään lauantaina Marlene Dietrichin iltaa, mutta mikä oli totuus kaunottaren romansseista?

24.1.2015 13:40

Sädehtivä Marlene Dietrich kuului valkokankaan suuriin ikoneihin, joka lumosi valkokankailla ja konserttisaleissa.

Dietrich sai ihmiset sekä supattelemaan hänen ulkonäöstään että arvuuttelemaan hänen yksityiselämäänsä. Dietrichistä tiedettiin erityisesti kasvot, sääret ja ääni, joka siivitti myös hänen elokuvauransa nousuun. Valkokankailla hän teki läpimurtonsa syntisenä enkelinä, mutta päätyi jumalattareksi, jonka kasvot säteilivät ylimaallista valoa.

Dietrichillä oli elämänsä aikana lukuisia romanttisia suhteita, mutta naimisissa hän oli vain kerran. Dietrichin suhteet eivät rajoittuneet vain miehiin, vaan tutkija Nora M. Alterin mukaan ”näyttelijättären tiedettiin makaavan kenen kanssa tahansa, jota hän piti puoleensavetävänä, miehen tai naisen” (Dietrich Icon, Duke University Press, 2007). Avointa seksuaalisuutta ja glamouria elokuvissaan sekoittava Dietrich ei itse kommentoinut yksityiselämäänsä.

Saksalaisen Sininen enkeli -elokuvan (1930) ansiosta seksisymboliksi noussut Dietrich toivotettiin pian tervetulleeksi Yhdysvaltoihin. Sinne häntä seurasivat ohjaaja Josef von Sternbergin ohella elokuvaosat hyväsydämisenä langenneena naisena.

Dietrich ja ohjaaja von Sternberg tekivät Yhdysvalloissa kuusi yhteistä elokuvaa. Ensimmäisessä, Marokossa (1930), tähti esitti jälleen kabareelaulajaa. Sen kohtauksista kuuluisimmassa frakkiin pukeutunut Dietrich suutelee toista naista suulle, mikä lietsoi sittemmin tosiksi osoittautuneita huhuja Dietrichin biseksuaalisuudesta. Samalla elokuva käynnisti naisten housumuodin.

Marlene Dietrichin vastanäyttelijänä Marokko-elokuvassa nähtiin Gary Crant, jonka kanssa Dietrichillä huhuttiin olevan suhde. Samassa elokuvassa nähtiin aikakaudelle rohkea kohtaus, jossa Dietrich suuteli toista naista suulle.

Hollywood-uransa alettua Dietrichillä oli useita lyhyitä suhteita muun muassa Gary Cooperin, James Stewartin, kirjailija Erich Maria Remarquen ja ranskalaisnäyttelijä Jean Gabinin kanssa. Joidenkin tarinoiden mukaan mukaan voi laskea myös Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn ja näyttelijä John Waynen.

Yhdysvaltain kansalaisuutta Dietrich anoi 1937 ja suostui palaamaan Berliiniin vasta natsien kukistamisen jälkeen 1945 – silloinkin amerikkalaisessa univormussa.

Lue lisää Dietrichin urasta ja elämästä Tv-lehdestä!

Dietrichiä televisiossa:

Teemalauantai:

Marlene ja glamour,

la 24.1. Teema klo 21.00–00.40

klo 21.00 Shanghain pikajuna (1932)

klo 22.19 Glamour elokuvissa -dokumentti

klo 23.08 Vaalea Venus (1932)

Intohimojen keisarinna,

su 25.1. Teema klo klo 18.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?