Suomalaissensaatio! Britannian Kuninkaalliseen oopperaan yhteisteos Sofi Oksaselta ja Kaija Saariaholta - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaissensaatio! Britannian Kuninkaalliseen oopperaan yhteisteos Sofi Oksaselta ja Kaija Saariaholta

Kirjailija Sofi Oksanen kirjoittaa libreton säveltäjä Kaija Saariahon teokseen. Tilaaja ei ole sen enempää eikä vähempää kuin Britannian Kuninkaallinen ooppera.

Kaija Saariaho­

21.1.2015 11:35

Ison-Britannian Kuninkaallinen ooppera (The Royal Opera House, Covent Garden) on tilannut säveltäjä Kaija Saariaholta suuren teoksen. Libretistiksi Saariaho on kutsunut kirjailija Sofi Oksasen.

Oopera saa kantaesityksensä Covent Gardenissa Lontoossa vuonna 2020.

– Tämä on yksi lähivuosien tärkeimmistä projekteistamme enkä voisi kuvitella parempaa valintaa libretistiksi kuin Oksanen. Kuninkaallinen oopera ei voi nojata ohjelmistossaan vain jo olemassa olevaan kaanoniin, vaan meidän täytyy sitoutua myös tekemään esityksiä, jotka ovat tulevaisuuden klassikoita, Kuninkaallisen oopperan johtaja Kasper Holten sanoo.

– Olemme puhuneet Sofin kanssa freskoista, teoksista joissa on kuvattu suuri määrä samaan aikaan paikalla olevia ihmisiä, Saariaho kertoo.

– Avainasemassa on myös kommunikaatio: sen mahdollisuudet ja mahdottomuudet.

Sofi Oksanen­

Oksanen on aikaisemmin kirjoittanut näytelmiä ja sanoittanut lauluja, muta oopperalibretto on hänen ensimmäisensä.

– Saariaho on ehdottomasti maailman nykysäveltäjien huippuja. Yhteistyö hänen kanssaan on poikkeuksellinen kunnia. Tämä työ on minulle erityinen myös siksi, että yleisö näkee teoksen ensimmäistä kertaa Lontoossa. Koska kirjoitan suomeksi, kaikki teokseni ovat nähneet päivänvalon Suomessa ja matkustaneet sitten käännöksinä maailmalle, Oksanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?