Näin tosi-tv on muuttunut: Duudsoneistakin tuli kilttejä - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin tosi-tv on muuttunut: Duudsoneistakin tuli kilttejä

Suomen tosi-tv-tarjonnassa näkee entistä vähemmän ihmisten nöyryyttämistä ja nolaamista.

Räväköistä tempauksistaan tunnetut Duudsonit auttavat tosi-tv-ohjelmassaan ihmisiä.­

18.1.2015 3:18

Sen sijaan positiiviseen muutokseen ja auttamiseen liittyvät ohjelmat ovat lisääntyneet.

Laihdutusohjelmia on jo nähty Suomessa useita, ja parhaillaan Yle esittää kahta alkoholinkäytön vähentämiseen keskittyvää ohjelmaa.

Tosi-tv-ilmiöihin perehtynyt tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta sanoo, että hyvä esimerkki törky-tv:n hiipumisesta on Duudsonit-ryhmä.

– He tulivat valtavirtatelevisioon alun perin Nelosen Törkytorstai-ohjelmapaikalle sopimattomilla kepposillaan. Nyt ryhmä taas auttaa perheitä ja muita yhteisöjä Subin ja MTV3:n Duudsonit tuli taloon -ohjelmassa, Hautakangas kertoo.

Hautakankaan mielestä tosi-tv on viime vuosina keskittynyt aiempaa enemmän myös perheeseen ja varsinkin äitiyteen. Esimerkkejä tällaisista ohjelmista ovat kaupallisten kanavien Erilaiset äidit, Toisenlaiset äidit ja Erilaiset perheet sekä Ylen Teiniäidit ja Imettäjät.

– Ylipäänsä kulttuurissamme on mielestäni nyt hyvin voimakasta perhekeskeisyyttä. Perhe on yleisesti hyväksytty, yhdistävä arvo ajassa, jossa muuten ollaan hirveän moniarvoisia ja perheen lisäksi muut suuret kertomukset puuttuvat. Voi ajatella, että hyvinkin erilaiset ihmiset tunnistavat perhe-elämän kautta asioita toistensa arjesta, Hautakangas pohtii.

Parisuhteen etsintään keskittyvät ohjelmat taas ovat koko 2000-luvun ajan olleet tosi-tv:n suosittua ydinaluetta.

Tuorein tämän lajityypin kohun herättäjä Suomessa on ollut Ava-kanavan Ensitreffit alttarilla, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomat sinkut avioituvat ensitapaamisella.

– Tietyllä tapaa jo 1980-luvulla alkanut seuranhakuohjelma Napakymppi ja vuonna 1999 lanseerattu Videotreffit olivat tosi-tv:tä, sanoo Hautakangas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?