Viihde

Monimiljonääri osti historiallisen kartanon - keskittyy tiluksillaan lantabisnekseen!

Julkaistu:

Ilkka Herlin kertoi tulevista suunnitelmistaan Arto Nybergin keskusteluohjelmassa.
Monimiljönääri ja lastinkäsittely-yhtiö Cargotec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin on ostanut vaimonsa Saara Kankaanrinnan kanssa Paraisilla sijaitsevan 1400-luvulla rakennetun Kuitian kartanon. Herlin teki kaupat kolmikerroksisesta kartanosta entisen omistajan Andreas Auf Heurlinin kanssa, kivilinnan ja kartanon päärakennuksen lisäksi Herlin sai kaupassa 250 hehtaaria maata.

– Ikiaikainen haaveeni, josta sittemmin on tullut tavoitteeni, on ollut ostaa maatila, josta voi tehdä päästöttömän ja energiaomavaraisen. Nyt tavoite on toteutunut, Herlin sanoo, eikä suostu paljastamaan kauppasummaa IS:lle.

Tuore kartanon isäntä oli sunnuntaina vieraana Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, jossa kertoi lannan vastuullisen käytön maanviljelyssä olevan avainasemassa Itämeren pelastamisessa. Herlin toimii Elävä Itämeri -säätiön (BSAG) puheenjohtajana ja on yksi perustajajäsenistä.

Herlinin mukaan suomalaisessa viljelyssä ja etenkin lannankäytössä on kehittämisen varaa.

– Voidaan kehittää parempia lannoitteita ja tehokkaampia viljelymenetelmiä, Herlin sanoi Nybergin haastattelussa.

– Lanta nimenomaan tulisi muuttaa uudelleen lannoitteeksi. Nythän se laitetaan pellolle ja ehkä joissakin tapauksissa peltojen läheisiin ojiin. Se pitäisi oikeastaan kerätä talteen ja tehdä uudestaan tehokkaaksi lannoitteeksi, Herlin kertoi visioistaan Nybergille.


IS:n haastattelussa aiemmin viikolla Herlin kertoi hänen ja vaimonsa hankkivan tilalle eläimiä.

– Viljelykierto vaatii sitä, että tilalle tulee myös eläimiä. Olemme vasta suunnittelemassa alueen tulevaisuutta, joten vielä en pysty sanomaan, mitä eläimiä hankimme, Herlin sanoi IS:lle.

Sekä IS:n että Nybergin haastattelussa Herlin painotti haluavansa toimia maatalousyrittäjänä sellaisin menetelmin, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän Itämerta.

Kuitian kartanon Herlinille myynyt Andres Af Heurlin on kertonut myyneensä kartanon siksi, että sen ylläpitäminen tuli taloudellisesti hyvin haastavaksi.

– Kunnostaminen tulee olemaan monen vuoden projekti, ja pidän sitä myös kulttuurihistoriallisena tehtävänä tuleville sukupolville. Taloudellisestikin jälleenrakentaminen on haastava urakka, Herlin kertoo.


Nyberg kysyi ohjelmassa, onko tavallisella maanviljelijällä, jonka resurssit ovat Herliniä huomattavsti pienemmät, mahdollisuudet keskittyä samoihin asioihin kuin Herlinin maanviljelyssä.

– On silloin kun puhutaan näistä normaaleista keinoista. Kun puhutaan päästöistä laajemmin, se vaati isoja investointeja. Jos puhutaan biokaasureaktorista ja tämmösistä, ei ”tavallinen jamppa” , joka täälläkin nyt esiintyy, ei tietenkän pysty siihen, Herlin sanoi haastattelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt