IL: Jari Sillanpäällä vakava sairaus - syy koviin kipuihin selvisi - Viihde - Ilta-Sanomat

IL: Jari Sillanpäällä vakava sairaus - syy koviin kipuihin selvisi

Laulaja Jari Sillanpää jätti alkoholin pitääkseen sairautensa kurissa.

2.1.2015 9:16

Jari Sillanpää, 49, kertoo Iltalehdessä sairastuneensa lamauttavaan Hortonin neuralgiaan. Tauti diagnosoitiin kesällä ja se on vaikuttanut rajusti laulajan elämään.

– Tämä sarjoittainen päänsärky, migreenin serkku, on kivussaan neurologien mukaan paljon lamauttavampi, Sillanpää kertoo Iltalehdessä taudistaan.

Ensimmäisen kerran Sillanpää koki voimakkaan pääkivun viisi vuotta sitten. Kesällä kivut palasivat voimakkaina.

– Kesällä järkyttävä kipukohtaus iski taas. Olin polvillani parvekkeen oven edessä. Hengitin, kärsin ja tuskailin. Odotin, että kohtaus menee ohitse.

Pahin kipu, jota voi kokea

Ilta-Sanomat kertoi marraskuussa kirkkonummelaismiehestä, joka kärsii Sillanpään kanssa samasta sairaudesta.

Hortonin syndroomaa, eli sarjoittaista päänsärkyä, kuvaillaan pahimmaksi kivuksi, mitä ihminen voi kokea. Tautia kutsutaan myös ”itsemurhapäänsäryksi”, sillä osan taudista kärsivien tiedetään riistäneen itseltään henkensä kivun sietämättömyyden takia.

– Oireet alkoivat kesäisin ja syksyisin aina samaan kellon aikaan öisin. Kohtaukset kestivät noin 45 minuuttia. Kipu nousi vähitellen ja äityi siitä. En voinut kuin itkeskellä ja önistä. Tuntuu kuin kuumaa hiilihankoa työnnettäisiin silmään, Niklas Koponen kertoi Ilta-Sanomille.

Suomessa sarjoittaista päänsärkyä sairastaa yli 15 000 ihmistä. Tauti alkaa yleensä 20–40-vuotiaana, ja sitä tavataan viisi kertaa useammin miehillä kuin naisilla. Sarjoittaisen päänsäryn on tutkittu olevan vahvasti perinnöllinen neurologinen sairaus.

”Tekisi mieli sahata pää poikki”

Diagnoosin jälkeen Sillanpään paino on pudonnut ja hän on jättänyt alkoholin lähes kokonaan, sillä alkoholi voi laukaista kivuliaan päänsärkykohtauksen.

– Ymmärrän, että jokainen alkoholiannos voi aiheuttaa kohtauksen, jonka aikana tekisi mieli sahata pää poikki, Sillanpää kuvailee sairautta Iltalehdelle.

Sillanpään sairaudesta kertoi Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?