Game of Thrones -putki tänään televisiossa - varo juonipaljastuksia! - Viihde - Ilta-Sanomat

Game of Thrones -putki tänään televisiossa - varo juonipaljastuksia!

Game of Thrones -faneja hellitään joulupäivänä, kun TV2 näyttää viisi neljännen tuotantokauden jaksoa. Ilta-Sanomat tapasi sarjan näyttelijän John Bradleyn toukokuussa.

Game of Thronesin hyytävät Valkoiset kulkijat tekivät John Bradleyn näyttelemästä arasta Samista sankarin.­

25.12.2014 15:39

Kun fantasiasarja Game of Thronesin Samwell Tarly ja Jon Nietos aikoinaan tutustuivat Muurilla alokkaina, urheasta ja oikeamielisestä Jonista tuli nopeasti pelokkaan ja kömpelön Samin suojelija. Aatelisen Samin tyytymätön isä oli karkottanut huomaavaisen ja älykkään esikoispoikansa Yövartioon havaittuaan, ettei nuorukaisesta ollut miekkamieheksi.

Saagan edetessä teräväpäinen Sam on lunastanut paikkansa Muurilla. Palvelijana työskentelevä mies on myös ahkera lukija ja hyvä kokki.

Sarjan tuoreissa jaksoissa pelkuriksi luultu Sam on tehnyt melkoisia urotekoja. Hän auttoi Neilikka-neidon pienokaisineen pakoon Neilikan (Hannah Murray) hirviömäisen isän Crasterin linnasta ja pelasti sitten tytön vauvoineen Valkeiden kulkijoiden kynsistä hyisessä erämaassa.

Mitä miehelle oikein on tapahtunut?

– Sam on löytänyt elämälleen tarkoituksen. Ennen Neilikan tapaamista Samista tuntui, ettei hänen olemassaolollaan ollut paljonkaan väliä: hän tunsi itsensä hyödyttömäksi ja arvottomaksi. Ei kuoleminen häntä kummemmin huolettanut, pikemminkin se olisi ollut hänelle helpotus, Samia esittävä brittinäyttelijä John Bradley kuvailee.

– Nyt Sam haluaa suojella Neilikkaa ja vauvaa ja pitää heidät turvassa. Heidän vuokseen hän haluaa jatkaa. Sam on koko ikänsä etsinyt syytä elää, ja nyt ensimmäisen kerran elämässä joku tarvitsee häntä.

Uusi pulma

Sam on saanut hauraan kolmikkonsa Muurin turviin erämaan kauhujen keskeltä, mutta nyt hän on uuden pulman edessä. Miehelle olisi valmiina tarjolla oma pieni perhe, josta huolehtia ja jota vaalia, mutta Yövartion miehet ovat valalla vannoneet elävänsä selibaatissa, naimattomina ja lapsettomina.

– Paljon on ollut puhetta siitä, että Sam rikkoisi valansa ja aloittasi seksi- tai jonkun muun sortin suhteen Neilikan kanssa. Minä en usko, että sellaiset asiat ovat koskaan olleet Samin motiiveina hänen pelastaessaan tyttöä. Itse asiassa en usko, että seksillä on minkäänlaista roolia Samin elämässä. Se saattaa tietysti astua kuvaan mukaan myöhemmin, mutta tällä hetkellä Sam haluaa vain pitää Neilikan turvassa, suojassa ja onnellisena, John sanoo.

Sam myös ymmärtää, kuinka haurasta Neilikan luottamus häneen on ja kuinka helppoa se olisi tuhota yhdellä varomattomalla liikkeellä, eikä halua riskeerata mitään.

– Oman menneisyytensä takia Sam ymmärtää, kuinka traumatisoivia Neilikan kokemukset oman isänsä ja samalla aviomiehensä kanssa ovat olleet. Hän tajuaa, ettei Neilikalla ole kokemusta toisenlaisista miehistä. Sam on tavallaan yhden ritarin ristiretkellä todistaakseen tytölle, että miehet voivat olla myös hyviä. Jos Neilikka saisi pienenkin syyn luulla, että Sam pelasti hänet vain seksin takia, kaikki olisi pilalla.

Muutoksia ystävyyssuhteissa

Muurilla Sam ja Jon Nietos ovat jälleen pitkästä aikaan kohdanneet, ja Samin henkinen muutos vaikuttaa myös heidän ystävyyssuhteeseensa. Sankarin ja avuttoman apulaisen roolit eivät enää pädekään.

– Aikaisemmin Jon dominoi ja teki kaikki päätökset Samin mukautuessa ja seuratessa sivusta. Ollessaan erossa he ovat kuitenkin kumpikin kokeneet hyvin paljon, eikä Sam enää solahdakaan sujuvasti sivustaseuraajan osaan. Hän arvostaa nyt itseään selvästi enemmän, ja tulevaisuudessa suhde tulee kehittymään paljon tasa-arvoisempaan suuntaan, John paljastaa.

Johnista ja Jon Nietosta näyttelevästä Kit Haringtonista on tullut erittäin hyviä ystäviä myös tosielämässä.

– Kit on ihana, mutta ei kyllä yhtään samanlainen kuin Jon Nietos, John kertoo.

– Roolin takia ihmiset luulevat Kitin olevan hyvin vakava ja siveä, mutta todellisuudessa hän ei ole yhtään sellainen, vaan todella hauska tyyppi. Nauran hänen seurassaan paljon, ja voimme puhua yhdessä aivan kaikesta.

”Olemme onnistuneet”

Johnon näytellyt Samia Game of Thronesin ensimmäisestä kaudesta alkaen, ja huimaa kyllä osa oli hänen ensimmäinen tv-roolinsa. Parhaillaan pyörivät huippusuositun sarjan neljännen kauden jaksot, ja päätös viidennestä ja kuudennestakin kaudesta on jo tehty.

Miltä oikein tuntuu olla mukana maailman tämän hetken kiistatta kuumimmassa tv-sarjassa?

– Onhan se valtava etuoikeus ja samalla suuri todiste siitä, että olemme onnistuneet työssämme. Kaikki ihmiset pohtivat toisinaan, kuinka he ovat pärjänneet duunissaan. Parasta tässä sarjassa näyttelemisessä on se, että olen saanut vahvistuksen sille, että olen ihan kohtuullisen hyvä, vaatimaton John hymyilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?