Ilkka Remeksen harvinainen haastattelu: ”Mielikuvitukseni on aika yläviritteinen”

Harvinaisessa haastattelussa Ilkka Remes paljastuu optimistiksi, jonka yliluonnolliset kyvyt ovat sattumaa.

Ilkka Remeksestä otettu kuva vuodelta 1999.

25.12.2014 14:05

Ilkka Remeksestä kerrotaan aina sama tarina. Luumäellä varttunut menestyskirjailija on mystinen mies. Hän on oikealta nimeltään Petri Pykälä ja käyttää salanimeä, koska ei halua leimautua jännityskirjailijaksi.

Lapsuudesta tiedetään, että isä työskenteli seurakunnan puutarhurina, ja myös poika osoitti jo varhain visuaalista lahjakkuutta. Koulussa Remes oli kiinnostunut valokuvauksesta, vanhoista rakennuksista ja kulttuurista.

Kouluaikana tuleva kirjailija oli hiljainen oppilas. Kirjailijan entinen äidinkielenopettaja Hilkka Tiittanen kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2012:

– Hän oli erinomaisen hyvä oppilas, mutta ei minulle tullut koskaan mieleenkään, että hänestä tulee kirjailija. Se tuli meille kaikille yllätyksenä. Hän oli pitkään kiinnostuneempi valokuvaamisesta ja elokuva-alasta.

Myöhemmin hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta ja opiskeli viestintää Lontoossa. Onpa kahden lapsen isä joskus Brysselissäkin asunut. Nykyisestä asuinpaikasta ei ole tietoa. Viimeisimmän tiedon mukaan Ilkka Remes asuu Isossa-Britanniassa. Ehkä.

18 dekkaria kirjoittaneesta miehestä on nähty vain kaksi kuvaa. Ensimmäisessä valokuvassa on hämyinen ilta. Jykeväleukainen kolmekymppinen mies katsoo tiukka-ilmeisenä kameraan. Mustaan pukeutuneen miehen päässä on musta pipo.

Toisessa valokuvassa vakavailmeisen Remeksen hiusraja on jo paennut päälaelle.

Ilkka Remes tavoitettu

Ilkka Remeksen dekkareissa tavikset kohtaavat suuria käänteitä, ja niissä on paljon toimintaa. Tarinoiden skaala ulottuu huoltajuuskiistoista terroritekoihin ja Karjalan palautuksesta Mannerheimin salamurhaan. Monet juonenkäänteet sijoittuvat ulkomaille.

Uusimmassa trillerissä Horna uhka tulee jälleen kerran idästä. Ilkka Remes kääntää katseen suurvaltoihin Venäjään ja Yhdysvaltoihin, joiden takia Suomi joutuu suureen vaaraan. Päästetään Ilkka Remes itse ääneen. Hän on nimittäin löytynyt - sähköpostitse!

Miksi kirjoitat?

– Nautin tarinoiden kertomisesta ja mielikuvituksen käyttämisestä. Haluan sisällyttää tarinoihini myös faktoja, joista ei yleensä avoimesti kirjoiteta. Pidän asioiden tutkimisesta ja lukijani nauttivat siitä, että saavat tarinaelämyksen ohessa tietää jotain uutta.

Miten teit taustatyötä Horna-kirjaasi varten? Vierailitko Supossa tai kävitkö Tikkakoskella?

– Tein Hornaan taustatyötä tutustumalla mahdollisimman perusteellisesti tarinan aiheisiin. Luin erilaista aineistoa ja haastattelin asiantuntijoita. Pyrin autenttisuuteen, joten esimerkiksi Hornet-lentäjä tarkasti ja täydensi kohtauksen, jossa tehdään tunnistuslento. Kävin tarinan tapahtumapaikoilla sikäli kuin se oli mahdollista. Osa niistä on ulkopuolisilta suljettuja, joten jouduin turvautumaan myös toisen käden lähteisiin.

Erkki Tuomioja sanoi kirjastasi Ruttokellot vuonna 2001, että kirjoissasi kaikki pahuus näyttää liittyvän Venäjään ja venäläisin. Nyt Hornassa paljastuu USA:n ja Suomen sotilastiedustelun salainen operaatio Venäjällä. Näyttää siltä, että Tuomiojan lausunto pitää edelleen paikkaansa. Mitä mieltä olet?

– Hornassa suomalaiset joutuvat kärsimään Yhdysvaltain urkintakoneiston toiminnasta ja päätyvät vakaviin ongelmiin auttaessaan amerikkalaisia Venäjällä toteutettavassa operaatiossa. Yhtä lailla Venäjä ahdistelee Suomea, joka joutuu puun ja kuoren väliin. Suomen asema lännen ja idän rajamaana tuo paineita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, ja näitä paineita tarinoissanikin sivutaan.

  Venäjän suurvaltapolitiikan ja nationalismin paluu asettaa lännen ja erityisesti meidät suomalaiset haastavaan tilanteeseen.

– En katso maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien läpi vaan pyrin tarkastelemaan asioita realistisesti. Käsittelen niin idän kuin lännenkin ylilyöntejä, ja lukijan omista sympatioista riippuen toinen nähdään herkemmin. Ajatkin muuttuvat: Tuomioja on käyttänyt viime aikoina Venäjästä kieltä, jollaista en olisi Ruttokellojen aikaan tullut itse käyttäneeksi edes jännitysromaanissa.

Millaisena näet tämänhetkisen Itä-Euroopan tilanteen?

– Jo pidempään nähtävissä ollut Venäjän suurvaltapolitiikan ja nationalismin paluu asettaa lännen ja erityisesti meidät suomalaiset haastavaan tilanteeseen. Emmekä voi vapaasti valita reagointitapojamme, vaan olemme osa EU:ta. Vaikeita tilanteita varmasti tulee. Yhtä erityisen ikävää kehityskulkua käsittelen parhaillaan työn alla olevassa Hornan jatko-osassa, johon kirjan jälkisanoissa viittaan.

Kirjoitat kirjan vuodessa. Miten pystyt pitämään yllä tuota tahtia?

– Kirja vuodessa on minimitahti. Minulla on runsaasti tarinaideoita ja kärsimättömänä luonteena haluan päästä jo seuraavan kimppuun.

Kuinka monta tuntia päivässä kirjoitat, missä ja mihin aikaan?

– Työpäivän pituus vaihtelee; toisinaan se voi venähtää koko valveillaoloaikaan, toisinaan jäädä muutamaan tuntiin. Mutta varhainen aamu ja aamupäivä ovat tehokkainta aikaa, jonka hyödynnän tarkasti tekemällä silloin eniten keskittymistä vaativat tehtävät. Teen töitä työhuoneen lisäksi missä tahansa: kulkuvälineissä, kirjastoissa, kahviloissa, odotustiloissa.

Mitä mieltä olet siitä, että kirjasi ovat jatkuvasti myydyimpien listoilla, mutta et ole saanut kirjallisuuspalkintoja?

– Trillereiden ei katsota olevan kirjallisuutta, eikä sellainen tulkinta häiritse minua. En ylipäätään osaa ajatella luovaa toimintaa palkintojen kautta, mutta ymmärrän, että ne auttavat yleisöä löytämään hyviä teoksia.

Olet onnistunut ennustamaan maailman tapahtumia pelottavan tarkasti. Onko sinulla yliluonnollisia kykyjä vai onko se sattumaa?

– Onneksi minulla ei ole yliluonnollisia kykyjä, vaan se on sattumaa. Seuraan erilaisia ajan ilmiöitä ja kehityskulkuja, joista yritän tehdä päätelmiä. Mielikuvitukseni on aika yliviritteinen. Se on tärkeää, sillä todellisenkin maailman tapahtumat ovat usein rajuja ja yllättäviä. Mitä tahansa saattaa tapahtua. Toisaalta on myös tärkeää tarkastella ideoita analyyttisesti, suodattaen. Mutta liikaa karsintaa ei kannata tehdä, sillä aika lennokkaaksi elävä elämäkin usein osoittautuu.

Hornasta on sanottu, että se on ulkopoliittinen mielipidekirja. Mitä mieltä olet?

– Siinä väläytellään ulkopoliittisia mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin mitä erilaisimpien henkilöhahmojen näkökulmasta. Mutta olisi aika yksinkertaistavaa kutsua sitä mielipidekirjaksi. Pikemminkin siinä kuvaillaan tilannetta, jossa nyt elämme, ja hiukan sitä millaiseksi tilanne voisi tietyissä olosuhteissa muuttua.

Olet kirjoittanut 18 dekkaria. Onko tullut tunnetta, että voisit jo kirjoittaa jotakin muuta, ja kuinka lähellä tuo hetki on?

– Olen monta kertaa suunnitellut kirjoittavani muutakin, mutta en ole ajatellut luopua trillereiden tekemisestä, sillä pidän siitä kovasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?