The Joulukalenterin luoja Jukka Virtanen kertoo: Näin suosikkiohjelma syntyi - Viihde - Ilta-Sanomat

The Joulukalenterin luoja Jukka Virtanen kertoo: Näin suosikkiohjelma syntyi

Suomalaisten rakastama The Joulukalenteri -ohjelmaa esitettiin 1990-luvun lopulla.

The Joulukalenteria kuvattiin Kuusamon lumimaisemissa.

24.12.2014 9:03

Ohjelman suomalaisversion luonut Jukka Virtanen kertoo, miten kulttimaineeseen noussut ohjelma sai alkunsa.

”Tein pieniä joulukalenterijuttuja jo 1950–1960-luvulla Ylen lastenohjelmiin varmaan neljänä tai viitenä vuonna nimellä ”Joulujukka”. Kerroin joulujorinoita ja väänsin joululoruja.

Kolme tanskalaista muusikkoa teki joulun­odottelusarjan The Julekalender 1980–90-luvun taitteessa. Se myytiin oitis Norjaan, jossa sarjasta tehtiin oma versio 1994.

Maikkarin voimahahmo, Lappeenrannan suuri poika Päiviö Pyysalo sai teoksen käsiinsä ja innostui. Hän kutsui Virtasen palaveriin ja houkutteli minut hommiin. Siitä tuli tv-urani ikimuistoisin keikka.”

Näyttelijöiksi muusikoita

”Pestasin näyttelijöiksi kolme miestä Seitsemän seinähullua veljestä -yhtyeestä. Seppo Korjus oli Kauko ja Olli Santanen, Raimo Smedberg näytteli Handen ja Kerttu Santasen roolit, ja Kari Lehtomäki näytteli Toivon ja Antti ”Pentti” Nieksenin tyypit. Tämä viimemainittu oli jutun pahis.

Suomensin käsikirjoituksen norjalaisesta versiosta. Se oli alkuperäistä tanskalaista parempi. Sain siihen suomenkielisen, erittäin huonon käännöksen Tanskaan muuttaneelta suomalaiskääntäjältä. Olin jonkin verran hajulla norjalaisten nynorskista, sillä olenhan Oslon putkiliikkeitten jalkapallomestari vuodelta 1951.

Tein Seinähullujen kanssa toitä Århusin lähellä pienellä saarella. Siellä oli pieni täydellinen elokuvastudio ja etevä porukka tekijöitä. Tein töitä siellä Seinähullujen kanssa kuusi viikkoa.”

Vielä yksi esityskerta

”Talvikuvaukset tehtiin myöhemmin Rukalla. Tanskasta tuli yhdeksänmiehinen iskuryhmä hommiin. Loppukaronkassa tarjosin heille poronkäristystä laavussa. Danskit meinasivat tukehtua eksotiikkaan!

The Joulukalenteri esitettiin Maikkarilla 1997 ja 1998 sekä viimeksi Subilla 2007. En ole selvillä jatkoesitysoikeuksista, mutta kyllä The Joulukalenteri kestäisi vielä yhden uusinnan. Dvd:lläkin tarina löytyy.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?