Tänään tv:ssä rehellisintä kuvaa politiikan teosta - Viihde - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä rehellisintä kuvaa politiikan teosta

Nyt on kaikilla television omistajilla mahdollisuus nähdä omin silmin kohuttu dokumenttielokuva Presidentintekijät.

Kokoomuksen silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen joutui dokumenttielokuvan päähenkilöksi.­

22.12.2014 12:18

Viime maaliskuussa ensi-iltansa saanut elokuva ei kerännyt elokuvateattereissa juuri katsojia, mikä on sääli. Kaiken kohun takaa kun löytyy suomalaisittain harvinainen kurkistus vallan kulissien taakse.

Kohu syntyi, kun kokoomuksen puolueväelle selvisi, ettei dokumentin keskiössä olekaan Sauli Niinistö, kuten aluksi oli sovittu.

Sen sijaan ohjaaja Tuukka Temonen oli keskittynyt presidentintekijöihin: puolueen kovimpaan ytimeen ja vaalikampanjan rautaiseen pyörittäjään, puoluesihteeri Taru Tujuseen.

Temonen on itse ollut kunnallisvaaliehdokkaana kokoomuksen listoilla, mutta on kohun jälkeen eronnut puolueesta. Tujunen koki Temosen pettäneen heidän tekemänsä suullisen sopimuksen, ja pettymyksen ymmärtää.

Katsojan kannalta valinta on kuitenkin onnistunut ja pääkohteen vaihtaminen ymmärrettävää.

Temosen dokumentin sisältö on ansiokasta, mutta kuvauksessa olisi ollut toivomisen varaa. IS:n elokuvakriitikko Tarmo Poussu totesi arviossaan valaistuksen olevan välillä mitä sattuu ja kameran harhailevan liikaa. Se jää kuitenkin sivuseikaksi.

Vaikka dokumentissa nähdään lähinnä ihmisiä istumassa palavereissa, on näiden kokousten sisältö ja käytävä keskustelu niin suoraa, tarkkanäköistä ja asiantuntevaa, että se pitää otteessaan koko dokumentin ajan. Presidentinvaalikampanjan edetessä Tujusen johdolla tartutaan juuri oikeisiin asioihin, haistetaan muutokset muiden ehdokkaiden kampanjoissa ja aistitaan oman ehdokkaan mielialat.

Näitä mielialoja myös kommentoidaan suorasanaisesti, minkä päätyminen koko kansan nähtäväksi on varmasti ollut järkytys.

– Laskevat gallupit, tilaisuudet joissa ei ole ihmisiä, meidän ehdokkaan psyyke ei kestä yhtään tämmöistä tilaisuutta enää. Tän kampanjan ympärillä oleva pöhinä on kielteinen, lataa Kirsi Piha dokumentissa.

Koskaan ei Suomessa olla nähty näin rehellistä kuvaa politiikan teosta. Kuvasta paljastuu taitava ryhmä tekijöitä, jotka tuntevat ehdokkaansa ja tietävät, mihin suuntaan kampanjaa tulee ohjata. He puhuvat suoraan ja kirosanoilla höystettynä, mutta aina ehdottoman ammattitaitoisesti.

Siksi onkin hämmentävää, että elokuvan julkaiseminen yritettiin estää.

Dokumenttiprojekti: Presidentintekijät

TV1 klo 21.30

Elina Laaksonen ja pahvi-Sauli.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?