Tällaiset ovat 70 000 ihmisen hiekkamyrskybileet - katso hurjat kuvat ja videot! - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällaiset ovat 70 000 ihmisen hiekkamyrskybileet - katso hurjat kuvat ja videot!

Burning Man -festivaali on sekoitus paratiisia, Mad Maxia ja päälle jäänyttä huumetrippiä. Valokuvaaja Touko Hujanen osallistui Nevadan autiomaassa järjestettävään tapahtumaan.

17.12.2014 18:39

Nevadan Black Rockin autiomaassa järjestetään vuosittain Burning Man -festivaali, johon osallistuu jopa 70 000 ihmistä. Tämän vuoden festivaaliliput myytiin loppuun alle tunnissa.

Raymond.fi-sivustolla julkaistussa reportaasissa festivaaleilla käynyt valokuvaaja Touko Hujanen raportoi tapahtumasta seuraavasti:

”Viikon ajaksi autiomaalle syntyy yhteiskunta. Burning Man on oikeastaan yhteiskuntakokeilu. Ihmiset tulevat tänne kokeilemaan toisenlaista tapaa elää. Black Rock Cityssä ei käytetä rahaa, paitsi yhdessä kahvilassa.

Kaikki perustuu vapaaehtoisuudelle. Suurin osa osallistujista tekee jotakin ”työtä” – hoitaa vessoja, vetää fellaatiotyöpajaa tai korjaa polkupyöriä. Kaiken ytimessä on lahjan antamisen ajatus. Festivaalille on tarkoitus tuoda mukanaan jotakin annettavaa. Jotkut tekevät lettuja, toiset nahkaisia Black Rockin passeja. Sitten ihmiset jakelevat toisilleen tavaraa ilmaiseksi.”

Moni Burning Man –tapahtumaan osallistuvista hakee irtiottoa arjesta, kokemusta todellisesta vapaudesta. Osa toteuttaa vapaudenviettiään taiteen ja tanssin keinoin, osa turvautuu huumeisiin.

– Aamulla lähden pääleiriin kahville. Matkalla jään melkein pyörän alle. Näen jo kaukaa, että pyöräilijä on jollakin loppumattomalla tripillä. Hän ajaa vauhdilla suoraan minua päin, saa viime tingassa käännettyä pyörän ja ohittaa minut horjuen. Solidaarisuuteni on kadonnut.

– Tyyppi on päivän selvästi niin sanottu douche bag. Hän ei ole tullut kokemaan mitään sisäistä muutosta tai jakamisen ideaa vaan syömään kaikki maailman sienet, Raymondin kuvaaja-toimittaja Touko Hujanen kirjoittaa artikkelissaan.

Burning Manin haaste – ja houkutus – on karut olosuhteet, joissa aavikkofestivaali järjestetään. Auringolta ei ole luontaista suojaa, samoin kuin ei ole kaiken alleen peittävältä valkoiselta hiekaltakaan.

– Heti, kun saan auton parkkeerattua, opin mitä tarkoittaa whiteout. Se on säätila, jossa valkoinen hiekka peittää kaiken, on vaikea hengittää ja täysin mahdotonta sanoa, missä on. Se on Burning Manin normaali sää. Suunnitelmani tehdä viikonlopun ajan ruokaa retkikeittimellä ilman mitään suojaa on tuomittu epäonnistumaan, Hujanen kirjoittaa kokemuksistaan.

Burning Man -festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Tapahtumapaikkana oli tuolloin San Francisco. Sittemmin tapahtuma muutti Nevadan Black Rockin autiomaahan. Viikon kestävä festivaali huipentuu valtavan, jopa yli kymmenen metriä korkea olkinuken polttamiseen. Rituaali juontaa juurensa kelttiläisestä perinteestä.

Burning Manin periaatteisiin kuuluu ekologisuus ja festivaalin järjestäjät ja osallistujat pyrkivät siihen, että tapahtumapaikka siivotaan festivaalin jälkeen niin hyvin kuin mahdollista.

Lähde: Raymond.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?