Viihde

Näin syntyy Linnan kuuluisa booli - lue salainen resepti

Julkaistu:

linnan juhlat
IS kaivoi esiin alkuperäisen Linnan juhlien boolin reseptin. Nyt Linnan juhlia kotisohvilla seuraavat voivat nautiskella kuuluisaa boolia myös tv:n ääressä.
Nykyään jo kuuluisan ja perinteisen boolin Linnan juhliin toi Alli Paasikivi vuonna 1949. Alkuperäinen booliresepti pääsi kerran julkisuuteen, minkä jälkeen sitä muutettiin.

Yhä edelleen salaisella reseptillä valmistetusta juomasta tiedetään varmuudella vain sen verran, että se on vahvuudeltaan noin 12-prosenttista. Boolin pohja sekoitetaan valmiiksi Alkossa.

- Reseptin salaisuus on pitkä perinne, eikä Alkossa ole enää niitä henkilöitä töissä, jotka voisivat kertoa, miksi reseptin salassapitoon on päädytty. Nykyään se on kuitenkin osa juoman historiaa ja tekee boolista ainutkertaisen Linnan juhlille. Tietty salamyhkäisyys kuuluu juomaan ja juuri se tekee juomasta niin mielenkiintoisen, Juha Viikari, Alkon laadunvalvonnan päällikkö, kertoo.

Juuri ennen Linnan juhlien tarjoilun alkamista tiettävästi valoviinipohjaiseen booliin lisätään kuplivia ainesosia, jotta juoma olisi tarjoiluhetkellä mahdollisimman raikasta.

- Ammattihenkilö tulee lisäämään kuohuviinin ja greippijuoman viime hetkellä, mutta muuta en minäkään tiedä reseptistä, keittiömestari Pipsa Heismaa vahvistaa Ilta-Sanomille.

Tiettävästi alkuperäinen booliresepti vuosi julkisuuteen, kun ruokalehti Kasari julkaisi sen vuonna 1975. IS sai käsiinsä kyseisen artikkelin.

Tee oma Linnan booli



Koska artikkelin ilmestymisvuonna tv-kameroilta oli jälleen pääsy kielletty itsenäisyyspäivänä Linnaan, kuten usein Kekkosen aikana, lehti tarjosi lukijoilleen toista konstia päästä Linnan juhlien tunnelman mukaan: alkuperäisen boolireseptin.

Osa juomista on toki vuosien saatossa jo poistunut Alkon valikoimista, mutta korvaavia tuotteita löytyy varmasti kysyttäessä. Tällainen Kasari-lehden julkaisema 10–15 hengelle mitoitettu resepti oli:

1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, numero 497

½ pulloa Bordeax Biancia, numero 466

2 dl White Portia, numero 277

1 pullo Pöytäviinaa

2 tippaa sitruunankuoriuutetta

1 pullo kuivaa Elyséetä, numero 851

3 pulloa Grape-virvoitusjuomaa

Tee näin:

1. Jäähdytä kaikki juomat jääkaapissa kylmiksi.

2. Sekoita valkoviinit, portviini ja pöytäviina, mausta sitruunankuoriuutteella.

3. Kaada kuohuviini ja virvoitusjuoma booliin vasta juuri ennen sen tarjoamista. Juoman alkoholipitoisuus on viinin luokkaa, noin 12 tilavuusprosenttia. Boolia tulee noin 3 dl henkeä kohti.

Artikkelissa myös kerrotaan, kuinka boolin suunnitteli alkujaan silloisen Gastronomisen seuran pääsihteeri Erik Haack yhdessä Alli Paasikiven kanssa vuonna 1949, ja kuinka Alko sekoittaa pohjan edelleen suunnilleen samalla reseptillä. Vuonna 1975 boolia valmistettiin Linnan juhliin huikeat 850 litraa.

- Tänä vuonna boolia valmistetaan 400 litraa. Kun viinit tulivat mukaan tarjoiluun toistakymmentä vuotta sitten Ahtisaaren aikana, boolin menekki on vähentynyt, Pipsa Heismaa kertoo.

Vertailun vuoksi: kahvia Linnan juhlissa keitetään tänä vuonna niin ikään 400 litraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt