Illalla televisiossa: Tietoturvaspesialisti Harri Hursti ei itse käytä edes verkkopankkia - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla televisiossa: Tietoturvaspesialisti Harri Hursti ei itse käytä edes verkkopankkia

Tietoturvalegendaksi kuvailtu Hursti ei luota internetin suojausjärjestelmiin.

Internet on heikko ja hakkerointi usein naurettavan helppoa, sanoo tietoturvaspesialisti Harri Hursti Femin dokumentissa.­

21.11.2014 6:31 | Päivitetty 21.11.2014 15:12

Dok: Harri Hursti hakkerien jäljillä, Fem klo 20.00

Fem näyttää uusintana maaliskuulta puolituntisen dokumentin suomalaisesta tietoturva-asiantuntijasta Harri Hurstista. Hursti kokosi ensimmäisen tietokoneensa jo 8-vuotiaana ja voitti 15-vuotiaana Tupla tai kuitti -tietokisan aiheenaan Basic-ohjelmointi. Jo tuolloin Hursti toimi koulun ohella yrityskonsulttina.

Vuonna 1984 vain 15-vuotias Harri Hursti vakuutti ohjelmointitaidoillaan Tupla tai kuitti -tietokilpailussa.­

Vuonna 2005 Hursti raportoi löytäneensä tietoturva-aukkoja Yhdysvalloissa käytetystä sähköisestä äänestysjärjestelmästä. Aukko järjestelmässä mahdollisti äänten manipuloimisen jälkikäteen. Hurstin yhdessä muiden niin sanottujen "valkohattu" eli eettisten hakkereiden kanssa tekemät tietoturvapaljastukset ovat johtaneen järjestelmien kehittämiseen turvallisemmiksi. HS:n haastattelussa viime kesältä Hursti kuitenkin totesi, ettei edelleenkään suosittelisi esimerkiksi Virolle sähköiseen äänestykseen siirtymistä, mitä Viro on jo jonkin aikaa valmistellut.

Hursti itse ei käytä esimerkiksi verkkopankkipalveluja lainkaan. Hän pitää varsinkin langattomia yhteyksiä todella haavoittuvina, eivätkä pankkien suojatut yhteydetkään ole hänestä turvallisia. Itse hän hoitaa pankkiasiansa puhelimessa tai käymällä pankissa paikan päällä.

- Internetin tietoturva ja nykyiset turvalliseksi luokitellut sivut ovat jotakin, johon kenenkään ei tulisi enää luottaa, Hursti totesi viime vuonna puhuessaan Slush-tapahtumassa.

Nykyään Hursti asuu Atlantassa, Yhdysvalloissa ja työskentelee perustamassaan SafelyLocked-yhtiössä. Hursti kertoi viime joulukuussa Kauppalehdelle yhtiön kehittäneen salausjärjestelmän, jota edes Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA ei pysty murtamaan.

Harri Hurstin setä oli köyhien auttajana tunnettu Veikko Hursti. Harri ja isänsä työn jatkaja Heikki Hursti ovat siis serkuksia.

Tykkää Tv-lehden Facebook-sivusta ja näet parhaat tv:n katseluvinkit myös Facebookissa.

Uusi Ilta-Sanomat Tv-lehti ilmestyy keskiviikkoisin. Lehti myydään yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Kaikki päivän ohjelmatiedot ja trailereita osoitteessa www.iltapulu.fi!

Päivitys: Korjattu Hurstin perustaman yhtiön nimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?