Mitä kuuluu Tarkkiksen Tommille ja Villelle? - Viihde - Ilta-Sanomat

Mitä kuuluu Tarkkiksen Tommille ja Villelle?

Muistatko vuonna 1986 pyörineen TV2:n lasten ja nuorten ohjelman Tarkkiksen ja sen tunnusmelodian Popedan Potkurilakki-rockin?

31.10.2014 10:44

Pasi Pitkäaho näytteli Tarkkiksen räväkintä hahmoa, riitapukari Tommia. Sarjan jälkeen Pitkäaho tunnistettiin kaduilla.

- Siihen aikaan se oli isompi juttu, kun tv:ssä oli vain kolme kanavaa, Pitkäaho selittää.

Tarkkis on tietyn ikäluokan kulttiklassikko.

- 35-40-vuotiaat saattavat  yhdistää nimeni Tommiin, mutta muuten ei siitä kuule juurikaan muilta kuin työkavereilta.

Pitkäaho, 42, muistelee olleensa 12-13-vuotias sarjaa tehdessään.

- Se, miten Tarkkikseen päädyin oli aika hauska juttu. Ei mun edes pitänyt mennä koekuvauksiin, vaan odotimme kaverini kanssa autossa, kun sisko kävi siellä. Me oltiin kaikki menossa uimahalliin. Lopulta pitkästyttiin kaverin kanssa ja mentiin sisälle.

Pitkäaho sai pääroolin, ja hiuksensa uuteen uskoon. Tommi muistetaan nahkatakistaan ja kasarihevipaidoistaan.

- Rockhenkinen olen aina ollut. Siihenkin aikaan soitin bändissä.

Hän oli mukana 17-vuotiaana Pyynikin kesäteatterissa, mutta sen jälkeen näytteleminen on jäänyt.

- Mä olen ihan tavallinen työntekijä. Olen ollut Nokian Renkailla viimeiset 20 vuotta, Pitkäaho selittää ja kieltäytyy kohteliaasti kuvasta.

Pitkäaho tapasi Villeä näytelleen Jarno Jokisen ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin muutama viikko sitten.

- Törmäsin Pasiin, kun hän tuli katsomaan Vaimoke-teatteriesitystämme Messukylän Työväentalolle ja juteltiin reilu puoli tuntia esityksen jälkeen ja muisteltiin menneitä. Menneitä lähes 30 vuoden takaa, Jokinen kertoo.

Jarno Jokinen oli vain 7-8-vuotias tehdessään Tarkkista.

- Pasi kertoi muistavansa mut tuolta ajalta lähinnä erilaisten kikkojen kautta, mitä minä tein. Mulla oli tapana laittaa lavasteisiin omaa rekvisiittaa ja siirrellä niitä eri ottojen välillä eri paikkoihin, tarkoituksena rakentaa lähes huomaamattomia klaffivirheitä. En muista, kuinka moni näistä onnistui, mutta yritys oli ainakin kova! Jokinen muistelee.

Yksi hänen erikoisimmista kikoistaan oli sarjan kahdeksannessa jaksossa nimeltään Luokkaretki, jossa Tommi ja Ville istuivat poikien kanssa saunassa.

- Minä nappasin ottojen välillä hampaani käsivarteeni ja sain aikaan melkoisen kookkaan punaisen fritsun. Ja leikkaajalle harmaita hiuksia, hän virnistää.

Jokinen päätyi Tarkkikseen ja sitä seuranneeseen Kaatikseen tutustuttuaan ohjaaja Pekka Lepikköön Hämärää valoa -jännärissä vuonna 1985.

- Pekka ilmeisesti oli tyytyväinen tekemiseeni ja pyysi mukaan myös Tarkkikseen. Tarkkikseen oli helppo lähteä mukaan, kun mukana produktiossa oli myös talonmiestä esittänyt isäni Ahti Jokinen.

Aika ajoin 7-8-vuotiasta Jokista ei huvittanut lähteä mukaan kuvauksiin, kun Yleisradion auto tuli hakemaan.

- Kuulemma kerran jos  toisenkin minut piti lahjoa jäätelöllä, että suostuin lähtemään töihin. En tainnut ymmärtää, että työstä sai ihan oikeaa palkkaakin. Itse muistan sen, kuinka jännältä tuntui nähdä itsensä ottojen jälkeen studion pienestä tv-ruudusta. Siihen aikaan kun ei kännyköissä ollut kameroita eikä kyllä niitä kännyköitäkään!

Ohjelmistojen parissa nykyisin työskentelevä ja Eliisa-Teatterin Vaimokkeessa vielä tämän viikon näyttelevä Jokinen tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Kyllä isä osaa -sarjasta, mutta monet muistavat yhä Tarkkiksen Villen.

- Tarkkis on ollut monelle todella merkittävä kuvaus kouluelämästä ja tarkkailuluokkien yleisesti kohtaamista ennakkoluuloista, hän muistuttaa.Ylen Elävän Arkiston pätkä on Tarkkiksen ensimmäisestä jaksosta, jonka nimi on Käytöstä poistettuja!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?