Illalla televisiossa: Amerikkalainen vankilajohtaja tyrmistyi pohjoismaisesta luksusvankilasta: "Tämä on utopia"

Julkaistu: , Päivitetty:

tv-tärpit
The Pohjoismaat -ohjelman aloitusjaksossa amerikkalainen vankilanjohtaja kesti suomalaisvankilan, mutta norjalainen Halden oli liikaa.
The Pohjoismaat: Vankila, Fem klo 19.00
Uudessa sarjassa kuusi henkilöä eri puolilta maailmaa matkaavat Pohjoismaihin tutustumaan täkäläiseen yhteiskuntaan. Ensimmäisessä jaksossa amerikkalainen vankilajohtaja James Conway tutustuu Hämeenlinnan vankilaan, kahteen ruotsalaisvankilaan sekä norjalaiseen Haldenin luksusvankilaan.

Conwayn mielestä vangit saavat syyttää itseään siitä, että ovat joutuneet kaltereiden taakse.

- Vankilan ei kuulu olla mukava. Vankien tunteilla ei ole väliä, Conway toteaa napakasti ohjelmassa.

Pohjoismaisessa järjestelmässä onkin Conwaylle paljon pureskeltavaa. Norjalainen Haldenin luksusvankila on Conwaylle selvästi vastenmielisin vankiloista.

- Minun mielestäni se on kaukana vankilasta. Tämä on vankilautopia, hän toteaa Haldenista.


2010 avattu Halden sisältää mm. musiikkistudion, jossa vangit voivat musisoida ja äänittää soittoaan. Vangeille järjestetään kokkauskursseja, eikä vartijoilla ole näkyvillä aseita.

Norjalaiset ovat puolustaneet käytäntöjään hyvillä luvuilla: noin joka viides tuomituista tuomitaan uudelleen, kun Ruotsissa vastaava luku on noin tuplasti suurempi. Suomessa keskimäärin kolme viidestä vankilassa olleesta syyllistyy niin sanottuun uusintarikokseen (lähde: Rikosseuraamuslaitoksen tilastollinen vuosikirja 2013). Tuomiona ei kuitenkaan välttämättä ole vankeutta, joten lukuja ei voi aina verrata suoraan.

Downton Abbey, TV1 klo 21.00
Uudet jaksot alkavat! Joko Lady Mary (Michelle Dockery) on valinnut mielitiettynsä ja paljastuuko lady Edithin (Laura Carmichael) lehtolapsi?

50/50 - Onnen kauppaa, Liv klo 21.00
Joseph Gordon-Levitt esittää koskettavasti 27-vuotiasta Adamia, joka saa tietää sairastavansa syöpää. Elokuva ei sorru imelyyteen, vaan viljelee lämmintä huumoria.

C.S.I. New York, MTV3 klo 22.35
Yhdeksäs kausi alkaa räjähdyksellä, jossa on mukana myös tutkijoille tuttuja ihmisiä. Jaksossa selviää myös, kuinka kävi kahdeksannen kauden viimeisessä jaksossa kuoleman kanssa kamppailleelle Mac Taylorille (Gary Sinise).

Tykkää Tv-lehden Facebook-sivusta ja näet parhaat tv:n katseluvinkit myös Facebookissa.

Uusi Ilta-Sanomat Tv-lehti ilmestyy keskiviikkoisin. Lehti myydään yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.