Suomalaistuottaja teki dokumentin Hollywood-tähtien kanssa - ”Yksi unelma on toteutunut”

Julkaistu:

Suomalainen Alex Noyer teki historiaa Hollywoodissa ja allekirjoitti sopimuksen suuren Atlantic Films -yhtiön kanssa.
Suomalainen Alex Noyer perusti vuonna 2004 Lontooseen elokuvatuotantoyhtiön You Know Filmsin. Pitkäjänteinen työ alkoi tuottaa hedelmää, kun Noyer istui lounaalla legendaarisen musiikkituottajan Arthur Bakerin ja brittinäyttelijä Matt Berryn kanssa.

Yhteinen jutunaihe oli mahdolliset elokuvaprojektit. Miehet olivat kiinnostuneet Noyerin töistä, sillä Alexin New Yorkin taidekulttuurista tekemä dokumentti New York Influcence City oli näytetty muun muassa PBS ja SKY -kanavilla.

-Pian keskustelumme suuntautui musiikkiin ja aloimme puhua legendaarisesta Rolandin TR-808-rumpukoneesta. Keskustelun edetessä ymmärsin, että tarina 808:sta olisi ehdottomasti seuraava projektini. Siitä käynnistyi projekti, joka on nyt tuonut minut Los Angelesiin, Noyer kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse Amerikasta.

Elokuvan filmaukset alkoivat Miamissa jo 2012, jonka jälkeen dokumentin tekoa jatkettiin Los Angelesissa, New Yorkissa, Belgiassa ja jopa Suomessa. Matkan varrella tekijät haastattelivat elokuvassakin nähtäviä Phil CollinsiaPharrell Williamsia, Fatboy Slimia, Questlovea, David Guettaa, Rick Rubinia ja suomalaista dj-tuottajaa Jori Hulkkosta.

- Halusimme kertoa 808:n merkityksen maailmalle ja valottaa sen historiaa, Noyer sanoo ja kertoo, että elokuvan musiikista tehdään myös soundtrack.
Jori Hulkkonen kehuu elokuvassa TR-808 instrumentin saavuttaneen harvinaislaatuisen statuksen.

- Sen lisäksi, että instrumentti on ollut olennainen osa useammankin täysin uuden musiikkigenren synnyssä, on se myös yhä nykyään haluttu laite, ei pelkästään keräilyarvonsa vaan myös funktionalisuutensa takia, Hulkkonen toteaa elokuvassa.

Roland TR-808 on yksi maailman ensimmäisistä ohjelmoitavista rumpukoneista. Sitä tuotettiin Japanissa vuosina 1980-1983, ja sen vaikutus musiikkiin on ollut mullistava. Alun perin studiomuusikkojen apuvälineeksi suunniteltu rumpukone on ajan kuluessa noussut kulttimaineeseen, ja sen sisäänrakennetuilla äänillä on tuotettu lukemattomia hittikappaleita ympäri maailman. Laite on myös omalta osaltaan vaikuttanut eri musiikkityylien syntymiseen. Yli kolmekymmentä vuotta sitten suunnittelut synteettiset äänet ovat laajassa käytössä vielä tänäkin päivänä.

You Know -yhtiötään johtava Alex Noyer on enemmän kuin innoissaan tekemästään läpimurrosta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä musiikkilehtien ikoni Rolling Stone.

- 808 on enemmän kuin elokuva, se on kulttuuriliike. Haluamme, että 808 saavuttaa entistäkin isomman suosion ja että se yhdistää ihmisiä. On hienoa, että Atlantic Films lähti projektiin mukaan samoin kuin kaikki muusikot. Jätämme näin omanlaisen perintömme maailmalle, Noyer sanoo.

Atlantic Records -levy-yhtiön pääjohtaja, joka johtaa myös Atlantic Films -yhtiötä lähetti IS:lle kommentin yhteistyöstä Noyerin firman kanssa:

- Olemme innoissamme yhteistyöstä You Know Filmsin kanssa, koska he ovat hyvin innovatiivisia ja tuottavat hienoja musiikkidokumentteja. He ovat osanneet vangita juuri oikealla tavalla sen, kuinka tärkeä osuus 808:lla on maailman musiikissa. Elokuvan ohjaaja Alexander Dunn saa erityiskiitokset erinomaisuudestaan Atlantic Filmsin pääjohtajalta.

Elokuvan ensi-illan ennakoidaan olevan vuoden 2015 keväällä. Suomen julkaisusta ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa.

- En ole unohtanut Suomea, vaikka työskentelenkin nykyään Los Angelesissa. Suomessa on paljon hyvää musiikkia ja koska olen suomalainen itsekin, haluan ehdottomasti tuoda elokuvamme sinne ihmisten nähtäville. Kesällä 2015 teemme jotain Suomessa, Noyer lupaa.

Elokuvan trailerin voi katsoa osoitteessa täältä.