Suomalaisnäytelmän maailman ensi-ilta Yhdysvalloissa - budjetti alle 5 000 euroa

Snow Leopard’s Den eli Lumileopardin luola on tietovuotaja Edward Snowdenin kujanjuoksuun perustuva farssi. Näytelmän on kirjoittanut Markus Leikola.

Markus Leikola ei ollut nähnyt kirjoittamaansa näytelmää ennen ensi-iltaa.

14.10.2014 12:51

Markus Leikola, 54, saapui esikoisnäytelmänsä ensi-iltaan Santa Monica Playhouseenkylmiltään viikonloppuna  – hän ei ollut mukana kappaleen tuotannossa tai käynyt edes sen harjoituksissa.

- Katariina Laurila oli etsimässä tekstiä. Hän kuvaili, minkälainen sen pitäisi olla. Tein sitten semmoisen, Leikola toteaa.

Snow Leopard's Den -näytelmä perustuu tosielämän henkilöihin, mutta roolihahmojen nimet piti muuttaa laillisista syistä. Esimerkiksi Edward Snowden on näytelmässä Edwin Snorden.

- Snowden on Amerikassa joko sankari tai maanpetturi. Hän on omituisessa tilanteessa oleva nuorimies, joka käynnisti valtavan tapahtumasarjan. Hän ei ajatellut, mihin se hänen itsensä kohdalla johtaa. Tätä käsitellään vakoilufarssin keinoin. Siitä päästään ihmisyyden peruskysymysten äärelle, Markus selittää.

Venäläistä FSB-agenttia esittävä Ellen Burr ja Vladimir Putinia näyttelevä Jody Barton.

Kirjailija ei ota kantaa siihen, onko Snowden sankari vai konna.

- Näen, että hän on idealistinen nuorukainen. Osa paljastuksista ei ole uusia. Ollessani toimittajana 1980- ja 90-luvuilla, puhuttiin Yhdysvaltojen virastojen vakoilusta. Siihen suhtauduttiin periaatteella "pois silmistä, pois mielestä", Markus muistelee.

Snowdenin suurin paljastus ei ollutkaan itse tiedonkeruu, vaan sen kattavuus. Leikola kirjoitti näytelmäänsä sitä mukaan kuin tosielämän tapahtumat etenivät.

- Vähitellen kävi ilmi, että mikään ei ole sitä, miltä se näyttää. Se, kuinka paljon ja millä valtuuksilla salakuuntelua. Se ei ollut osa demokraattista prosessia. Tässä vaiheessa draamakirjailija hieroo käsiään. Vedetään sama, mutta vielä kovemmilla kierroksilla, Markus myhäilee.

Rovion Santa Monicassa asuva johtaja Mikko Setälä seurasi esitystä kiinnostuneena vaimonsa Marie Baltzari-Setälän kanssa.

- Tässä vaiheessa vain isot valtiot pystyvät seuraamaan viestiliikennettä, mutta tulevaisuudessa kuka vain. Tämä on vain pieni osa isosta tarinasta. Kerromme itsestämme kaiken – joko vapaaehtoisesti tai se tulee tietoon. Analysointi on sitten toinen juttu – mikä on relevanttia, Setälä tuumii väliajalla.

Caleb Manci nähtiin näytelmän pääosassa.

Edwin Snordenin takaa löytyy Arizonasta kotoisin oleva ja Chicagossa teatteria tehnyt näyttelijä Caleb Manci.

- Huomasitko, että muutamassa kohtauksessa minun oli improvisoitava kun kaikki ei ollut valmista seuraavaan kohtaukseen? Tein sen kymmenen vuoden kokemuksella improvisaatiosta, Caleb kehaisee.

Näyttelijä elättää itsensä erikoisella tavalla.

- Olen osa murhamysteeri-ryhmää. Menemme ihmisten koteihin, lavastamme tilanteen, jossa joku murhataan ja yleisö saa arvoituksen ratkaistavakseen. Esitän joskus murhaajaa, joskus etsivää. Teemme joka viikonloppu pari showta, Caleb kertoo.

Hänellä on selkeä mielipide esittämästään hahmosta.

- Edward Snowden ilmiantoi vakoilun ja vaaransi samalla oman elämänsä. Minusta sellainen ihminen on sankari, näyttelijä summaa.

Näytelmä sai lopuksi raikuvat aplodit. Sitä esitettiin viikonlopun aikana viisi kertaa. Koska näyttelijät työskentelivät ilmaiseksi, tuotanto tuli maksamaan vain noin 6 000 dollaria. Sen rahoittivat Los Angelesin pääkonsulaatti, Stevenson Real Estate Services ja tuottaja Saara Wacklin.

Leikolan seuraava näytelmä on Venäjästä kertova Suuri ja mahtava. Se saa ensiesityksensä musiikkiteatteri Kapsäkissä vuoden kuluttua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?